Home

Nieuws

Activiteiten

Kerken

Over ons

Word donateur

Webwinkel

Contact

Filter :

 • Expositie
 • Muziek
 • Lezing
 • Theater
 • Overig

 • oktober
 • november
 • december
 • 2024
 • januari
 • februari
 • maart
 • april
 • mei
 • juni
 • juli
 • augustus
 • september

UITAGENDA

01 10 23

zondag 1 oktober, concert door Fries Kamer Orkest in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15.00 uur

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie
Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 20,-

Zondag 1 oktober, concert door het Fries Kamer Orkest in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15.00 uur.

 
Dirigent van het Fries Kamer Orkest is: Ronald Slager, als soliste treedt op

mezzo-sopraan : Marijke Beute.

  
Op het programma staan o.a. werken van:

Brahms: Tragische Ouverture

Mahler: Lieder eines fahrende Gesellen, soliste Marijke Beute

Dvorak: Symfonie nr.8Kaarten € 20,- verkrijgbaar via www.frieskamerorkest.nl


Informatie of reservering:

Kaarten uitsluitend verkrijgbaar via: www.frieskamerorkest.nl


Website: http://www.groatekerk.nl


01 10 23

Hanneke Rouw

Hervormde Kerk - Schurega
Tijdstip: 14.30 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: € 15,00 incl. koffie/thee

Hanneke speelt op een Duitse cello (begin 20e eeuw). Dit is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Eigen Muziekinstrument.

Vorig seizoen heeft Hanneke met veel plezier en enthousiasme door Nederland getourd met de zes cello suites van Bach en de cello sonates van Beethoven, Mendelssohn, Chopin, Lalo, Brahms, Saint-Saëns, Grieg, Rachmaninoff, Fauré, Shostakovich, Debussy en Prokofjev. Tijdens deze tournee werd zij onder andere begeleid door de Nederlandse pianiste Anouk de Jong en de Russische pianiste Sofia Vasheruk. Vanwege het succes van deze tournee gaat Hanneke Rouw komend seizoen nogmaals op tournee door Nederland, Groot-Brittannië, Italië en Duitsland


Informatie of reservering:

Informatie of reservering kan via: mail kerkjeschurega3@ziggo.nl of 06 11 32 3733


Website: www.hannekerouw.com


01 10 23

Woody Band

Ioannis Theaterkerk - Wier
Tijdstip: 15.00 - 17.00
Adres: Lautawei 3a, 9043VP, Wier
Entree: € 15.00

 Woody Band

Vijf doorgewinterde muzikanten spelen en zingen liederen van de legendarische folkzanger Woody Guthrie (1912- 1967) o.a.: ‘This land is your land’.

Ad Bos- zang, drums, steelgitaar

Jan Huitenga- zang, mandoline, viool

Piet Kok- zang, gitaar, mondharmonica Tseard Nauta- zang, bas, tuba, piano

Gerard Nijborg- zang, gitaar, banjo, mandoline, cajun-accordions

 


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
05 10 23

De ‘Slauerhoff Herdenking’ m.m.v. dr. Arie Pos en Jankobus Seunnenga in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)
Tijdstip: 20:00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: € 6,00

De ‘Slauerhoff Herdenking’
met een lezing door dr. Arie Pos 
en met muzikale medewerking van Jankobus Seunnenga
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
donderdag 5 oktober 2023, om 20.00 uur

In de Dorpskerk Huizum wordt jaarlijks door een Nederlandse prominent de Slauerhoff Lezing gehouden. Dit jaar gaat het om een echte ‘Slauerhoff Herdenking’ omdat hij 125 jaar geleden geboren werd en zijn eerste dichtbundel (‘Archipel’) 100 jaar geleden het licht zag. De herdenking vindt plaats op Slauerhoffs sterfdag: 5 oktober a.s..
Arie Pos publiceerde boeken over Slauerhoff en is nu bekend als Komrij-biograaf.
Hij studeerde Nederlands en Algemene Literatuur Wetenschap in Leiden en promoveerde in 2008 op een proefschrift over literaire chinoiserie. Hij woont sinds 1989 in Portugal en komt graag over naar Huizum. Hij was docent Nederlandstalige letterkunde en cultuur aan de universiteiten van Coimbra, Lissabon en Porto en is literair vertaler.
De titel van zijn lezing is: ‘Steeds weer de zee: zwerven als lust en noodlot’. Het is een lezing in het kader van het thema ‘Op wereldreis met Slauerhoff’.

De veelzijdige singer-songwriter en dichter Jankobus Seunnenga, winnaar van de Ina Dammanprijs 2022, treedt na de pauze op met vijf Slauerhoff-gedichten die hij apart voor deze herdenking op muziek heeft gezet: een echte primeur dus! 
Daarbij o.a. het gedicht ‘Het einde’, met de beroemde slotregel ‘Pas aan de laatste smalle ree van hout in zand’.
Ook brengt hij als toegift Komrij’s gedicht ten gehore dat deel uitmaakt van de Leeuwarder poëzieroute. Seunnenga wordt begeleid door violist en gitarist Dick Vestdijk. Hij is de zoon van Simon Vestdijk, die samen met Slauerhoff in Leeuwarden de Rijks HBS bezocht.

De bezoekers van deze herdenking kunnen ook kennisnemen van een mini-expositie met kostbare Slauerhoffboeken.

Medeorganisator van de avond is de Stichting Herdenking Slauerhoff, die nieuw leven wordt ingeblazen. Voorzitter Evert Duintjer Tebbens licht toe welke plannen er in het verschiet liggen. Deze Slauerhoffherdenking trekt ook mensen van elders in Nederland. Daarom wordt aangeraden tijdig een kaartje te kopen.

De toegangsprijs is € 6,00. Toegangskaarten kunnen vooraf digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/Slauerhoff2023 .

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: Peter de Haan, tel. 06-11592427.
E-mail: dorpskerkhuizum@gmail.com .

Ook informatie op https://www.dorpskerkhuizum.nl en https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum .


Informatie of reservering:

Toegangskaarten kunnen vooraf digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/Slauerhoff2023 .
07 10 23

ROON STAAL doet GAAST aan tijdens zijn HERFST TOUR

Dorpskerk - Gaast
Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Zeedijk 9, 8757 JV Gaast
Entree: volwassenen €22,50, kinderen en jongeren t/m 17 jaar €12,50

Roon toert vanaf de vertolking van zijn laatste musical rol in 2011 (de rol van Peter Koot in Petticoat van producent Stage Entertainment) vijf keer per jaar door het land met concerten in kerkjes en theaters.

Met zijn gevoelige zang en melodieuze pianospel weet hij zijn publiek telkens weer in vervoering te brengen. Aan de hand van prachtige bekende cover-songs zoals Roon die op geheel eigen wijze brengt en eigen werken die hij schreef in Nederland, Rusland en Japan vult de 43-jarige musicus de avond in met luisterliedjes en hier en daar een verhaal over zijn reizen of dochtertje: Hij werd in 2022 vader.

Niet bekend van radio of TV maar geprezen door bekendheden en het publiek kunt u deze herfst genieten van zijn authentieke performances. 

 


Informatie of reservering:

via website www.roonstaal.com of via 06-15403125


Website: www.roonstaal.nl


07 10 23

'DRIE JAAR BACH IN FRYSLAN' - ORGELCONCERT THEO JELLEMA IN REDBADTSJERKE JORWERT

Redbadtsjerke - Jorwert
Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Sluytermanwei 4, 9023 AB Jorwert
Entree: Gratis, met bij de uitgang collecte voor het onderhoud van het kerkgebouw

De Leeuwarder stadsorganist Theo Jellema geeft een serie concerten onder de titel 'Drie jaar Bach in Fryslân'.De serie bestaat uit 24 concerten die, verdeeld over drie jaar, plaatsvinden in een enkele Leeuwarder kerk en in een twintigtal dorpskerken, die tot de gemeente Leeuwarden behoren. In de serie brengt Jellema onder meer de complete uitvoering van Bachs Inventionen en Sinfonien, het Wohltemperierte Klavier (deel 1 en 2), de Neumeister Koralen en Die Kunst der Fuge.

 

 

 

 

 
07 10 23

Opening expositie Triple Trouble

Kerk - Raard
Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Adres: De Buorren 8, 9155 AN Raard
Entree: gratis

Op zaterdag 7 oktober opent in Galerie Paul Andringa een nieuwe expositie met de naam 'Triple Trouble'.  Er is werk te bewonderen van drie verschillende kunstenaars. 

John Kok: tekeningen en foto/collages

Esther van Dijk: schilderijen en tekeningen

Paul Andringa: schilderijen en opjecten

 

Van zaterdag 7 oktober t/m 16 december. Openingstijden zaterdagen 13.-17 uur
07 10 23

NAJAARSEXCURSIE OP ZATERDAG 7 OKTOBER 2023

Tijdstip: 11:30 - 17:00
Locatie: Olterterp, Kortehemmen, Donkerbroek
Entree: Gratis

De excursiecommissie heeft voor het najaar weer een mooie excursie in petto. Op 7 oktober a.s. worden de volgende kerken bezocht; de Laurenstsjerke van Donkerbroek, de Kloosterkerk van Kortehemmen en de St. Hippolytuskerk van Olterterp. Beide laatstgenoemde kerken zijn prachtig gelegen aan de bosrand van Beetsterzwaag en zijn in het bezit van de stichting.

Donkerbroek:
De zaalkerk dateert uit 1714 en heeft een preekstoel en doophek uit de 17e eeuw. In de klokkenstoel hangt een klok uit 1520. Deze klokkenstoel is in de loop der eeuwen meermalen herbouwd of gerestaureerd. Boven de ingang is een gevelsteen met het wapen van de familie Lycklama à Nijeholt. De kerk is een rijksmonument. 

Olterterp:
Dit kerkje uit de vijftiende eeuw wordt verlicht door smalle spitsboogvensters. De oost- en westgevel hebben een trapgevel. De toren is in 1744 aan de kerk toegevoegd, geschonken door Ayzo van Boelens en Rinske Lycklama à Nijeholt. Hun namen staan op de gedenksteen en komen ook terug op grafstenen en rouwborden in de kerk. Kansel, herenbanken en koorhek maken het interieur tot een fraai geheel.

Kortehemmen:
Dit Romaanse kerkje uit het begin van de viertiende eeuw heeft geen toren.  De kerk is gebouwd van kloostermoppen en is in de loop van de eeuwen 3x gerestaureerd. Dit is aan de buitenkant ook duidelijk te zien.  Aan de zuidzijde is de gevel versierd met vrijwel uniek metselwerk. De klokkenstoel is van 1750. Binnen valt het doophek in renaissancestijl op, evenals de 2 acrylramen uit 2009, die dag en nacht voorstellen. Preekstoel, lezenaar en kanselbijbel dateren uit de eerste helft van de zeventiende eeuw.

Praktische informatie:
De kerken zijn op 7 oktober van 11.30- 17.00 u. gratis te bezichtigen. Er vinden regelmatig lezingen/rondleidingen plaats. In de kerk is voor 3 euro een brochure met de kerkbeschrijvingen verkrijgbaar. 

Vervoer per bus:
Degenen die zich graag per bus laten vervoeren en gebruik willen maken van de lunch kunnen zich tot 18 september a.s. aanmelden bij het bureau via info@frysketsjerken.nl of 058 - 2139666.

De kosten voor de bus bedragen 50 euro (brochure, bus, lunch, koffie/thee). Let op! U betaalt nadat u per mail bericht hebt ontvangen dat de excursie per bus (incl. lunch) doorgaat. Daarin staat ook de praktische informatie met de betalingsgegevens. De bus vertrekt om 11.00 uuu vanaf  Leeuwarden en komt daar rond 17.00 uur weer terug. De bus staat geparkeerd tegenover het lijnbusstation bij het gebouw "Tot Maandag “, links tegenover het spoorwegstation.

Adressen van de kerken:

Laurenstsjerke , Geert Wolter Smitweg 5, Donkerbroek
St. Hippolytuskerk, Achterwei 6, Olterterp  (parkeren bij het Witte Huis , van Harinxmaweg 20, Olterterp)
Kloosterkerk , Boerestreek 13, Kortehemmen
08 10 23

Roon Staal met Herst tour

Terbantster Tsjerke - Terband
Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Pastorielaan 12, 8449 BE Terband
Entree: € 22,50 excl. consumptie

Beleef een concert van singer-songwriter-pianist Roon Staal waar u zichzelf kunt opladen met nieuwe inspiratie en energie aan het begin van een mooie herfst.

Roon Staal, bekend om zijn loepzuivere tenorstem en vloeiende pianospel, weet zijn publiek elk concert weer op een authentieke en ontspannen wijze in vervoering te brengen. Deze tour biedt u een gevarieerd muziekprogramma met zang in het Engels en Nederlands. Bekende covers van grote namen zoals de Bee Gees, Paul McCartney en Simon & Garfunkel worden afgewisseld met eigen werken.

Roon Staal brengt een bewerking van het bekende nummer ‘Help Me Through The Night’ van zijn oom Ede Staal ten gehore. 

 

 


Informatie of reservering:

 Alle informatie m.b.t. deze tour kunt u vinden op de website www.roonstaal.com. Reserveringen kunnen daar worden gemaakt of via 06-15403125. Tickets kosten € 22,50. Kinderen en jongeren t/m 17 jaar hebben toegang voor € 12,50.


Website: www.posthuistheater.nl of www.terbantstertsjerke.nl


13 10 23

Concert van Gerard & Compagnie in 'Muziek +' van de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)
Tijdstip: 17:00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: Vrijwillige bijdrage

Concert van Gerard & Compagnie in de serie 'Muziek +' van Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
vrijdag 13 oktober 2023 van 17.00 tot 18.00 uur

Gerard & Compagnie speelt al zo’n 25 jaar folkmusic uit de smeltkroes van culturen, die Verenigde Staten van Amerika heet. Akoestische muziek over de liefde, het leven, lijden, werken, hartstocht, dood, humor en melancholie!
In de Dorpskerk Huizum maken ze een keuze uit hun omvangrijke repertoire o.a. nummers uit hun ‘Weavers’ en 'Three of a Kind' repertoire, Songs from Stephen Foster, Songs from the American Civil War, e.a..
Kortom een schat aan mooie nummers om van de genieten en mee te zingen.

Gerard & Compagnie:

• Gerard Nijborg:    zang, gitaren, banjo’s, mandoline

• Lieuwe Koster:     zang, gitaren, mandoline, mondharmonica

• Alco Hoogcarspel: zang, viool, mandoline, mandola, bouzouki.

Foto: Floriske Gerritsma

Hoewel de concerten in de serie 'Muziek +' gratis toegankelijk zijn wordt een vrijwillige bijdrage voor de musici zeer op prijs gesteld.
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: dorpskerkhuizum@gmail.com .
Meer informatie op: https://www.dorpskerkhuizum.nl ,
https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en  https://gerardencompagnie.nl .  

 


Informatie of reservering:

Reserveren is niet nodig/mogelijk.


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl en https://gerardencompagnie.nl .


13 10 23

1e Aytta-lezing door Arno Brok in Swichum

Nicolaaskerk - Swichum
Tijdstip: 20.00 uur (inloop 19.30 uur)
Adres: Ayttadyk 3, 9087 CD Swichum
Entree: GRATIS, vrijwillige bijdrage voor koffie/verwarming

De 1e Aytta-lezing in het Kerkje van Swichum wordt verzorgd door Commissaris van de Koning Arno Brok. Uiteraard plannen we dat in oktober, rondom de geboortedag van Viglius van Aytta. Deze redelijke onbekende Fries -afkomstig uit Swichum- heeft ondertussen, terecht, een standbeeld op de Tweebaksmarkt in Leeuwarden en een plek in het Fries Museum.
Deze allereerste Aytta-lezing wordt verzorgd door onze eigen fryske pommerant, de Commissaris van Koning, Arno Brok. Hij is ondertussen vijf jaar beschermheer van de Alde Fryske Tsjerken en heeft grote affiniteit met momentenzorg. Zijn liefde voor het culturele erfgoed van Fryslân zal zeker in de lezing doorklinken en natuurlijk legt hij de verbinding naar de huidige tijd en hoe Fryslân en haar inwoners zich daartoe kunnen verhouden met behoud van eigenheid.

De entree is GRATIS, een bijdrage in de kosten (koffie/thee/verwarming) wordt op prijs gesteld.


Informatie of reservering:

Hoewel de lezing gratis te bezoeken is, graag wél aanmelden via de link, zodat we zicht houden op het aantal gasten. Er zijn 70 plaatsten beschikbaar.

https://kerkjevanswichum.nl/events/1e-aytta-lezing-304/


Website: https://kerkjevanswichum.nl/events/1e-aytta-lezing-304/


14 10 23

It tredde portret

Doarpstsjerke - Rottevalle
Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Buorren 18, 9221 TB Rottevalle
Entree: € 17,50

Hymphamp bringt mei harren tredde kabaretprogramma wer in breed skala oan humorystyske types yn deistige, werkenbere sitewaasjes. In jûn lekker laitsje! Mar ek harkje nei de gefoelige ferskes mei nije teksten. 
Yn 'It tredde portret" komme de pontsjeskippers Klaas-Sjoerd en Sippy foarby, de frouljusferiening, Johannes en Joukje en ek âlde bekinden Rudi en Tiny belibje in nij ANWB avontoer. 
Lit jim fermeitsje, reitsje en gewoan lekker laitsje by HympHamp téater. 
www.hymphamp.nl

Mear ynformaazje en reservearingen: doarpstsjerkerottefalle@gmail.com
21 10 23

Expositie Triple Trouble

Kerk - Raard
Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Adres: De Buorren 8, 9155 AN Raard
Entree: gratis

Van zaterdag 7 oktober  tot en met zaterdag 16 december een nieuwe expositie met de naam 'Triple Trouble'.  Er is werk te bewonderen van drie verschillende kunstenaars. 

John Kok: tekeningen en foto/collages

Esther van Dijk: schilderijen en tekeningen

Paul Andringa: schilderijen en opjecten

 

Openingstijden zaterdagen 13.-17 uur
22 10 23

Zondag 22 oktober 2023. Optreden van Paddy’s Day Off in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15.30 uur

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie
Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 15,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Een muziekprogramma met aanstekelijke Ierse en Schotse folk. Komend seizoen brengt Paddy’s Day Off een vrolijk muziekprogramma geïnspireerd door Ierse plaatsnamen. Via de Rocky Road to Dublin en langs de Bridge of Toome voert de muziek langs plaatsen en door landstreken die elk hun verhaal hebben; van de tragiek van Skibbereen tot de onweerstaanbare Galway Girl.

Wil je het vakantiegevoel nog even vasthouden, of heb je voor volgend jaar nog geen vakantiebestemming? Laat je inspireren door dit repertoire met nummers van o.a. The Dubliners, The Pogues, Dougie MacLean en Dropkick Murphys.


Informatie of reservering:

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via

reserveringen@groatekerk.nl of T 06-83037955.


Website: http://www.groatekerk.nl


22 10 23

Preek van de leek van Immie Jonkman, cultureel entrepeneur

Mariakerk - Kortezwaag
Tijdstip: 10.30 uur: inloop met koffie/thee; 11.00 uur begin preek
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis (collecte aan het eind van de preek)

Korte inhoud volgt nog.
22 10 23

Britta Maria

Ioannis Theaterkerk - Wier
Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Lautawei 3a , 9043VP, Wier
Entree: € 15.-

Wegens het grote succes van vorig jaar: Britta back in town!

Met haar prachtige stem trekt ze alle aandacht naar zich toe.

Begeleid op de piano door Maurits Fondse en accordeonist Oleg Fateev

Franse Chansons e.a.

Zie Youtube:
In Dromen:https://www.youtube.com/watch?v=qZhedwXOrAg&t=2s
Houd Moed: https://www.youtube.com/watch?v=QdVtcRLFo_c&t=4s

 


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
28 10 23

Zaterdag 28 oktober gaat De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie in samenwerking met verschillende organisaties een invulling geven aan de Nacht van de Nacht.

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie

Informatie of reservering:

Zaterdag 28 oktober gaat De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie in samenwerking met verschillende organisaties een invulling geven aan de Nacht van de Nacht.

 
28 10 23

Les Copains. Franse chansons in Ter Idzard

Kerk - Ter Idzard
Tijdstip: 20.00 uur, welkom vanaf 19.15 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: 15 euro inclusief koffie/thee bij binnenkomst en pauzedrankje

De muzikanten van Les Copains nemen ons met contrabas, accordeon, gitaar en zang mee in de wereld van het chanson. Natuurlijk met heerlijke klassiekers van onder meer Jaques Brel en Charles Aznavour. Maar ook eigentijds repertoire staat op het programma. Nostalgie, mooie herinneringen en nieuwe kennismakingen in één avond!

Les Copains bestaat uit de ervaren muzikanten Paul Drijvers, zang/gitaar, Henk Kuik, accordeon/zang en Philip Woudenberg, contrabas/zang. Hun optredens staan bol van (Franse) gemoedelijkheid en plezier. De ontspannen sfeer op deze avond brengt het vakantiegevoel even helemaal bij ons terug!


Informatie of reservering:

kaartjes via cultuur@ter-idzard.nl


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


28 10 23

Orgelconcert door Gert Verhoef

Kerk Wanswert - Wanswert
Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Tsjerkepaed 6, 9178 GN Wanswert
Entree: 10 euro inclusief drankje en hapje


29 10 23

Lezing Hinkie Bangma - reis op klompen door Amerika

Kerk - harich
Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Stinsenwei 16, 8571 RJ Harich
Entree: € 7,50 incl. koffie / thee (plaatsen te reserveren via kultuertsjerkeharich@gmail.com)

Hinkie Bangma kan geweldig vertellen over haar éénjarige reis op klompen en haar tweedehands fiets door Amerika. Op hilarische wijze vertelt zij alles over haar avonturen van dertig jaar geleden, toen zij naar Amerika vertrok en in New York op de fiets stapte met klompen aan. Nieuwsgierig naar haar boeiende verhaal? Kom gezellig langs! Koffie en thee staat klaar!
29 10 23

Grytz & Grize

Terbantster Tsjerke - Terband
Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Pastorielaan 12, 8449 BE Terband
Entree: € 15,-- inclusief consumptie

Fryske ferskes

Grytz & Grize, altijd samen op pad sinds 2010 met voornamelijk covers op feesten en partijen. Maar in Terband zullen zij alleen maar Friese liedjes spelen! Douwe en Grytsje hebben een nieuw programma samengesteld, samen met Bokke Rypma (Boys named Sue, Damp, Bokke en de Heidehippers) en Jan Hoekstra (J.A.N.).

‘Fryske ferskes, de titel zegt het al, Friese liedjes. Denk aan Bliuw by my, Sei Age, Heit mei’k mei. Maar ook van Bokke, J.A.N. en andere Friestalige artiesten. Natuurlijk kunnen de Boudewijn de Groot-liedjes ook niet ontbreken.

 


Informatie of reservering:

Kaartverkoop via Posthuistheater : www.posthuistheater.nl of telefoonnummer 0513-619494


Website: www.terbantstertsjerke.nl


04 11 23

Expositie Triple Trouble

Kerk - Raard
Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Adres: De Buorren 8, 9155 AN Raard
Entree: gratis

Van zaterdag 7 oktober  tot en met zaterdag 16 december een nieuwe expositie met de naam 'Triple Trouble'.  Er is werk te bewonderen van drie verschillende kunstenaars. 

John Kok: tekeningen en foto/collages

Esther van Dijk: schilderijen en tekeningen

Paul Andringa: schilderijen en opjecten

 

Openingstijden zaterdagen 13.-17 uur
04 11 23

Donateursbijeenkomst 2023

Tijdstip: 13.15 uur
Locatie: Volgt binnenkort

Wij nodigen u van harte uit voor de jaarlijkse donateursbijeenkomst. Die vindt dit keer plaats op zaterdag 4 november 2023.

 

Tijdens de bijeenkomst wordt u bijgepraat over de laatste ontwikkelingen bij de Stichting Alde Fryske Tsjerken. Daarnaast zal dr. Alex Kerkhof een lezing geven over Recht en samenleving rond de Friese kerk in de hoge middeleeuwen (dr. Alex Kerkhof, wetenschappelijk onderzoeker Oudfriese taal en landschap, Fryske Akademy).

 

De geschiedenis van de oudste Friese kerken is niet alleen te bestuderen vanuit het archeologisch bodembestand en de bouwhistorie, maar ook de middeleeuwse rechtsteksten, geschreven in de Oudfriese taal, bieden een inkijkje in wat er allemaal in de middeleeuwen rond en bij de kerk gebeurde. In deze lezing zal de maatschappelijke functie van de Friese kerken in hun oudste periode onder de loep genomen worden en zullen we zien dat de kerk niet alleen voor religieuze zaken een middelpunt van de gemeenschap was maar juist ook voor zaken die wereldlijk belang hadden.  

 

Binnenkort volgt er meer informatie over de locatie en tijdstip en aanmelding.

 

Foto: donateursbijeenkomst 2022
05 11 23

VOORSTELLING 'UBUNTU' IN REDBADTSJERKE JORWERT

Redbadtsjerke - Jorwert
Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Sluitermanwei 4, 9023 AB Jorwert
Entree: € 19,50

In het Friestalige theaterprogramma Ubuntu zingt Janneke Warringa over verbinding en dialoog; over verdraagzaamheid en respect. Dit vanuit het besef dat we leven in een roerige tijd waarin mensen steeds vaker tegenover elkaar lijken te staan.

Ubuntu - een levensmotto binnen de Zuid-Afrikaanse cultuur en uitgedragen door mensen als Nelson Mandela en Desmond Tutu - betekent vrij vertaald: 'ik ben, omdat wij zijn'.
Met andere woorden: we hebben elkáár nodig in ons bestaan. Wederzijds begrip en onbaatzuchtigheid kunnen daar een bijdrage aan leveren.

Net als haar vorige theaterprogramma Ferlet staat Ubuntu voor een bijzondere voorstelling, waar muziek en dit boeiende thema samenkomen. Met bekend en minder bekend repertoire, van o.a. Jenny Arean, Stef Bos en Liesbeth List, speciaal vertaald in het Fries.
Janneke werkt in dit nieuwe programma weer samen met pianist Peter van der Zwaag, begeleider van artiesten als Willeke Alberti, Jenny Arean, Robert Long en Liesbeth List.

Verder wordt ze muzikaal ondersteund door zangeres Elske Fekkes en celliste Andrea Meijer.

 
05 11 23

Lichtjesavond

Sint vituskerk - Wetsens
Tijdstip: 15.30 - 17.00
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: collecte

Met een viering bij kaarslicht krijgt men de gelegenheid stil te staan bij dierbaren die men moet missen


Website: www.vituswetsens.nl


05 11 23

Theaterconcert: ‘Broos’

Ioannis Theaterkerk - Wier
Tijdstip: 15.00 - 17.00
Adres: Tsjerkepaed 24 9043 VN Wier
Entree: € 15.00

Anne Zwaga en Cajan Witmer, bekend van Blau Hynder. 

Met het programma “Broos” brengen professioneel saxofonist Anne Zwaga en pianist Cajan Witmer een unieke voorstelling met uitsluitend eigen muziek en teksten. Cajan en Anne vinden elkaar in lyrische melodieën waarin de saxofoon en de piano met elkaar lijken te versmelten. Tekst brengt de luisteraar in de sfeer van de muziek en vice versa. Er is ruimte om te fantaseren, dóór te denken en om te lachen. Zang komt als element van verrassing en brengt je nog dichter bij de muziek.


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
11 11 23

HEILIGENBEELDENMARKT IN REDBADTSJERKE JORWERT

Redbadtsjerke - Jorwert
Tijdstip: 11.00 - 16.00 uur
Adres: Sluitermanwei 4, 9023 AB Jorwert

De Radboudkerk in Jorwert zal in het weekend van 11 en 12 november helemaal in het teken staan van heiligenbeelden en veel andere religieuze voorwerpen. 

Een groep verzamelaars van heiligenbeelden en andere religieuze voorwerpen tonen en verkopen dan hier deels hun mooie collectie, die vaak na jaren verzamelen een enorme omvang heeft aangenomen. 

Op deze gezellige en sfeervolle expositie ontmoeten veel mensen met - en zonder kerkelijke achtergrond elkaar, raken met elkaar in gesprek en halen oude herinneringen op. Genieten van de vele heiligenbeelden, bid- en devotieprentjes, medailles, wijwaterbakjes, knik-engelen, oude kerstgroepen, rozenkransen, kruisbeelden, zakheiligdommen, religieuze afbeeldingen en nog veel meer religieuze voorwerpen. 

De diversiteit aan religieuze artikelen is ongekend groot voor het Noorden en zijn veelal tegen heel redelijke prijzen te koop. We willen deze voorwerpen weer terugbrengen onder de mensen, zegt organisator Jan van Cruchten. 

In deze Middeleeuwse kerk worden prachtige Marialiederen ten gehore gebracht. Tevens treft men er een boekentafel aan met veel informatie over heiligenlevens. Ook wordt er een devotiehoek ingericht met een prachtig Mariabeeld waar mensen tot rust en bezinning kunnen komen, een lichtje kunnen opsteken en een boodschap of wens kunnen achterlaten. 
12 11 23

Workshop stembevrijding en Mantra avond o.l.v. Hester Dam in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)
Tijdstip: Van 14.00 - 16.30 en van 20.00 - 22.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: € 35,00 en/of € 15,00

Workshop stembevrijding en Mantra avond, niet zondag 5 maar zondag 12 november 2023,
onder leiding van Hester Dam
in de sfeervolle Dorpskerk Huizum, Huizum Dorp 67, Leeuwarden

Workshop stembevrijding: zondagmiddag 12 november 2023 van 14.00 tot 16.30 uur.

Mantra avond: zondagavond 12 november 2023 van 20.00 tot 22.00 uur.

Stembevrijding: durf jij jouw ware stem te laten horen?Stembevrijding gaat niet over mooi of goed zingen, maar over ruimte in durven nemen om je ware stem te ervaren en te laten horen. Stembevrijding gaat over goed genoeg zijn en ervaren dat jouw stem prachtig is en er toe doet.

Een middag om de stem van je hart te ervaren, je verlangens te voelen en misschien een volgende stap in je leven te zetten.
We beginnen deze workshop met adem-, ontspannings- en fysieke oefeningen uit verschillende disciplines. Daarna luisteren we naar onze ware stemmen en laten ze klinken!

Deelnemers: Maximaal 12
Kosten         : € 35,00
Informatie en aanmelden: info@hesterdam.nl .

Mantra avond: zing vanuit je hart!
Ervaar de ontspanning en verbinding van samen zingen. We zingen mantra’s en andere hartverwarmende liederen uit alle windstreken. Door de eenvoud en de herhaling van de liederen zijn ze snel mee te zingen, wie wil improviseren zingt een tweede of derde stem.

Hester Dam begeleidt de avond aan de piano.

Kosten: € 15,00. Deelnemers aan de middagworkshop stembevrijding krijgen € 2,50 korting.
Informatie en aanmelden: info@hesterdam.nl .

Annuleringsvoorwaarden:
Annuleren kan tot 48 uur voor aanvang kosteloos, tot 24 uur voor aanvang betaal je 50 % en bij annulering binnen 24 uur voor aanvang ben je het gehele bedrag verschuldigd.
Mocht de workshop niet doorgaan, dan krijg je je geld sowieso terug. 

Hester Dam is een bevlogen stembevrijder, zangdocent en workshopleider. Met hart, ziel en humor laat zij harten zingen.

Kijk voor meer info op www.hesterdam.nl of https://www.facebook.com/stembevrijdingdelft .

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).


Informatie of reservering:

Informatie en aanmelden: info@hesterdam.nl .


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl en www.hesterdam.nl


12 11 23

Fries Symfonie Orkest

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie
Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 17,50 voor volwassenen/ tot 18 jaar €7,50/ vrienden €12,50 incl. pauzedrankje

Zaterdag 11 november 2023, optreden van het Fries Symfonie Orkest in

De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 20.00 uur

 Het Fries Symfonie Orkest bestaat uit een veertigtal bevlogen amateurmusici die wekelijks in Beetsterzwaag repeteren onder leiding van dirigent Gerhart Drijvers. Het FSO geeft gemiddeld vier concerten per jaar en brengt daarmee allerlei verschillende werken uit de klassieke muziek ten gehore. Vaak wordt er samengewerkt met andere musici, dansers, acteurs uit de provincie.

November vinden we een geschikte maand voor een symfonie. Vandaar de symfonie van Haydn.

Voor het stuk van Jan Václav Kalliwoda hebben we samenwerking gezocht met een jonge hoornist, Sybren Faber. ook vinden we het belangrijk naast werk van oude bekende componisten werk van componisten te laten horen die klassieke muziek in een eigentijds jasje stoppen of muziek maken die een geheel eigen klank hebben.

 


Gelegenheid na het concert voor ontmoeting met een drankje.

 
Datum: Zaterdag 11 november

Locatie: De Groate Kerk, St. Jacobiparochie

Aanvang 20.00 uur

 


Kaarten bestellen via www.fso.frl of aan de zaal

Prijs Volwassenen € 17,50/ jongeren tot 18 jaar €7,50/ vrienden €12,50. incl. pauzedrankje

 


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de secretaris van het FSO (0631918186)

 

 

 

Voorlopig programma

Carl Maria von Weber Ouverture Peter Schmoll
Hendrik Andriessen Hendrik Khunau*
Jan Václav Kalliwoda Introduction & Rondeau
Joseph Haydn Symfonie 104 D majeur

 

 

 

 


Informatie of reservering:

U kunt kaarten bestellen via www.fso.frl of aan de zaal


Website: http://www.groatekerk.nl


12 11 23

HEILIGENBEELDENMARKT IN REDBADTSJERKE JORWERT

Redbadtsjerke - Jorwert
Tijdstip: 11.00 - 16.00 uur
Adres: Sluitermanwei 4, 9023 AB Jorwert

De Radboudkerk in Jorwert zal in het weekend van 11 en 12 november helemaal in het teken staan van heiligenbeelden en veel andere religieuze voorwerpen. 

Een groep verzamelaars van heiligenbeelden en andere religieuze voorwerpen tonen en verkopen dan hier deels hun mooie collectie, die vaak na jaren verzamelen een enorme omvang heeft aangenomen. 

Op deze gezellige en sfeervolle expositie ontmoeten veel mensen met - en zonder kerkelijke achtergrond elkaar, raken met elkaar in gesprek en halen oude herinneringen op. Genieten van de vele heiligenbeelden, bid- en devotieprentjes, medailles, wijwaterbakjes, knik-engelen, oude kerstgroepen, rozenkransen, kruisbeelden, zakheiligdommen, religieuze afbeeldingen en nog veel meer religieuze voorwerpen. 

De diversiteit aan religieuze artikelen is ongekend groot voor het Noorden en zijn veelal tegen heel redelijke prijzen te koop. We willen deze voorwerpen weer terugbrengen onder de mensen, zegt organisator Jan van Cruchten. 

In deze Middeleeuwse kerk worden prachtige Marialiederen ten gehore gebracht. Tevens treft men er een boekentafel aan met veel informatie over heiligenlevens. Ook wordt er een devotiehoek ingericht met een prachtig Mariabeeld waar mensen tot rust en bezinning kunnen komen, een lichtje kunnen opsteken en een boodschap of wens kunnen achterlaten. 
12 11 23

We Want More Vocal Group

Terbantster Tsjerke - Terband
Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Pastorielaan 12, 8449 BE Terband
Entree: € 15,- inclusief consumptie

We Want More Vocal Group uit Heerenveen bestaat uit 28 ervaren zangers en zangeressen. De vocal group is in september 2020 opgericht door de gedreven topdirigent en pianist Lars Mulder en zijn vrouw Tjitske Mulder die vooral de presentatie en communicatie van de vocal group doet. Lars en Tjitske zijn o.a. bekend van het grote Queen Project in Heerenveen (zie ook: www.queenproject.nl). Het repertoire van We Want More Vocal Group omvat de mooiste pop en rock hits (o.a. Adele, Andra Day, Aerosmith, Billy Joel, Coldplay, Ed Sheeran, Imagine Dragons, Simply Red en Queen). Naast enkele a capella nummers zingt de vocal group vooral met begeleiding van piano, keyboard, gitaar en/of band. De koornummers worden afgewisseld met verassende solo's en duetten door enkele talenten van de vocal group. Laat je meeslepen in een wereld vol energie, passie en emotie. Een concert om nooit te vergeten! Net even wat anders en net even wat meer.


Informatie of reservering:

Voorverkoop kaarten via www.posthuishuistheater.nl of telefoonnummer 0513-619494


Website: www.terbantstertsjerke.nl


17 11 23

Concert van het strijkorkest ‘Dall’oere’ in 'Muziek +' van de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)
Tijdstip: 17.00 - 18.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: Vrijwillige bijdrage

Concert van het strijkorkest ‘Dall’oere’
in de serie 'Muziek +' van Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
vrijdag 17 november 2023 van 17.00 tot 18.00 uur

‘Dall’oere’ is een nieuw projectorkest voor senioren en alle andere strijkers die overdag een breed repertoire willen spelen.
In de Friese muziekwereld zijn er al jaren ‘overdag-koren’, ‘senioren-blaasorkesten’ en andere muziekformaties, die overdag graag willen spelen of zingen en daar dan ook tijd voor hebben.
Bij de bespelers van strijkinstrumenten was daarvoor tot nog toe geen gelegenheid, maar daar is nu wel een mogelijkheid voor: een strijkorkest dat speelt in de ‘dal-uren’.

Op 27 september jl. had ‘Dall’oere’  de eerste repetitie voor haar eerste project: een programma met zeer diverse muziek: van Vivaldi tot Eric Clapton, met daartussen licht klassieke werken, volksmuziek en evergreens, origineel en in bewerkingen.
Het orkest repeteert in de ‘Voorhof’, het bijgebouw van de Dorpskerk Huizum, op de woensdagmiddagen van 13.30 – 16.00 uur. (Daar is de foto gemaakt.)
Inmiddels telt het orkest 16 spelers uit Fryslân, waarvan de meesten een jarenlange orkestervaring meebrengen.
Dirigent bij dit eerste project is Tjeerd Barkmeijer uit Weidum, inmiddels bekend van de Stichting Nieuwlicht. Leeuwarder viooldocente Esther Goedhart is concertmeester.
Drie concertorganisaties hebben het orkest al uitgenodigd om in november of december een concert te verzorgen, Cultuurpodium Dorpskerk Huizum als eerste.

Hoewel de concerten in de serie 'Muziek +' gratis toegankelijk zijn wordt een vrijwillige bijdrage voor de musici zeer op prijs gesteld.
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: dorpskerkhuizum@gmail.com .
Meer informatie op: https://www.dorpskerkhuizum.nl en
https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum .  


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


18 11 23

Expositie Triple Trouble

Kerk - Raard
Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Adres: De Buorren 8, 9155 AN Raard
Entree: gratis

Van zaterdag 7 oktober  tot en met zaterdag 16 december een nieuwe expositie met de naam 'Triple Trouble'.  Er is werk te bewonderen van drie verschillende kunstenaars. 

John Kok: tekeningen en foto/collages

Esther van Dijk: schilderijen en tekeningen

Paul Andringa: schilderijen en opjecten

 

Openingstijden zaterdagen 13.-17 uur
19 11 23

“Percussie en panfluit”

Sint Vituskerk - Finkum
Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Holdingawei 51, 9053 LV Finkum
Entree: €19,50, t/m 20 jaar €10,00. Incl. drankje in de pauze

“Percussie en panfluit”


Matthijs Koene - panfluit en Raphael Simon - slagwerk

De Nederlandse panfluittist Matthijs Koene en de Franse slagwerker Raphael Simon bundelen hun krachten in een lang verwacht concertprogramma. Componisten uit heel Europa schreven korte nieuwe werken voor dit duo en hun levendige instrumentale combinatie. Compositiestudenten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag vullen deze composities aan met hun eigen spiegelingen tot een veelzijdig programma.

Fotograaf: Sarah Wijzenbeek


Informatie of reservering:

www.pakhussolo.nl


Website: www.pakhussolo.nl


19 11 23

Meezingconcert en High Tea met medewerking van het Smartlappenkoor ‘Sipelsjeu’ in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)
Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: € 12,50; kinderen t/m 12 jaar € 2,50

Meezingconcert en High Tea
met medewerking van het smartlappenkoor ‘Sipelsjeu’
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
zondag 19 november 2023 om 15.00 uur.

Ook dit jaar is het zeer gewaardeerde meezingconcert van ‘Sipelsjeu’ weer in de Dorpskerk Huizum. Het programma met de vele meezingers. En in de pauze van het concert is er de ‘Huizumer High Tea’ met een kop koffie of thee. De vrijwilligers van de Dorpskerk Huizum trakteren u daarbij op een rijke keus uit hun eigengebakken taarten.

In 2006 werd Smartlappenkoor ‘Sipelsjeu’ opgericht. ‘Sipel’ is het Leeuwarder woord voor ui en dan komen de tranen vanzelf. ‘Sjeu’ staat voor de sfeer die het koor in haar optredens legt. Dit mede door de prachtige kleding en de geweldige muzikale begeleiding!
Met veel plezier worden oude tranentrekkers zoals ‘De glimlach van een kind’ en ‘Een lach en een traan’ vertolkt. Het koor brengt ook hedendaagse levensliederen op eigen wijze ten gehore. Deze worden twee-, drie- en vierstemmig vertolkt door het prachtig uitgedoste Sipelsjeu.
Sipelsjeu treedt regelmatig op in kerken en kroegen, bij festivals en dorpsfeesten, in theaters of zorgcentra. Een optreden van Sipelsjeu houdt in: luisteren, kijken, genieten en meezingen.
Maar……. houd de zakdoek bij de hand!

De toegangsprijs is € 12,50; voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50 (incl. consumptie in de pauze).
Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft bij het Ticketkantoor via de link: https://www.ticketkantoor.nl/shop/sipelsjeu2023 .

Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!
Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).


Informatie of reservering:

Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft bij het Ticketkantoor via de link: https://www.ticketkantoor.nl/shop/sipelsjeu2023 .


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


19 11 23

Fryske Tsjiinst

Hervormde Kerk - Schurega
Tijdstip: 9,30 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)


19 11 23

The Frentsjer Jazz Connection

Hervormde Kerk - Schurega
Tijdstip: 14.30 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: € 12,50 incl. koffie/thee

Informatie of reservering:

The Frentsjer Jazz Connection is een trio van enthousiaste muzikanten. Hun repertoire bestaat uit Latin, Jazz en Pop.          Ze bespelen de piano, gitaar, contrabas en saxofoon met zang.

Het belooft een gezellige  middag te worden
19 11 23

Esther Groenenberg - soloprogramma

Kerk - Zurich
Tijdstip: 15:00 - 17:00 uur, kerk open om 14:30 uur
Adres: Schoolstraat 6, 8751 TG Zurich
Entree: €10 inclusief koffie/thee

De Zwolse Esther Groenenberg oogstte in 2008 succes met haar grote YouTube- hit ‘Oh meisje’, een aanklacht tegen het schoonheidsideaal. Ze bracht daarna drie eigen platen uit, speelde in de theaters met haar muziek en tourde door het land met haar eigen theaterproducties ‘A Natural Woman - a tribute to Carole King’ en ‘Back to the garden’ (een ode aan de grote vrouwelijke singer songwriters uit de jaren zeventig) samen met de ritmesectie van Her Majesty.

Ook schreef ze in opdracht, onder andere voor Twents theaterspektakel “Hanna van Hendrik’, met o.a. Johanna ter Steege. Deze odes en uitstapjes deden het werk dat ze stiekem ook voor ogen had: het gaf veel nieuwe inspiratie voor nieuwe eigen muziek.

In september 2022 kwam haar nieuwste album, ‘Rennen voor de boot’ uit. Hiervoor schreef ze zelf en met Daniël Lohues, maar ook samen met Bertolf en Stephanie Struijk. Doel van de plaat was ‘teruggaan naar de basis’: de toetsen, Esther stem en de teksten staan centraal.

De twaalf nieuwe liedjes werden opgenomen in de Wisseloord Studio’s met Sietse Damen als verantwoordelijke voor de opnames en de mix. Bertolf nam mede de productie voor zijn rekening. Aansluitend op de release volgde theatertour ‘Uit het hoofd’ met haar band. Een voorstelling die ze in 25 theaters mocht spelen, geregisseerd door Liesbeth Coltof.

De recensies waren lovend. Zo sprak Frits Spits (Taalstaat, Radio 1): ‘een prachtig album met ijzersterke teksten’ en Hijlco Span (Volgspot, Radio 5): ‘Groenenberg is meester in de mooie metaforen’. Grande dame van de kleinkunst, Jenny Arean, noemde ‘Rennen voor de boot’ als een van haar favoriete nieuwe Nederlandse liedjes en Esther als groot talent aan het firmament van de liedjes in de Nederlandse taal.

Met deze plaat en tour laat Esther de odes aan haar helden achter en richt ze zich weer volledig op haar eigen werk, ‘want’, aldus Esther Groenenberg ‘dat is uiteindelijk toch echt het allermooiste om te doen’.

 

 

 

 

 

 

 

 


Informatie of reservering:

Reserveringen via kerkjevanzurich-friesland@outlook.com of via app 06 11916350 (Tjeerd Brouwer)


Website: www.esthergroenenberg.nl


24 11 23

De Lezing door Yme Kuiper over Montanus de Haan Hettema in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)
Tijdstip: 16.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: € 6,00

Lezing door Yme Kuiper over Montanus de Haan Hettema
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
vrijdag 24 november 2023, om 16.00 uur.

De titel van zijn lezing luidt: ‘Romantisch geleerde of quasi-adellijke fantast?’
met als ondertitel: ‘Het verdriet van jhr.mr. Montanus de Haan Hettema (1796-1873)’.

150 jaar geleden overleed mr. Montanus de Haan Hettema te Leeuwarden. Deze jurist en frisist werd op het Huizumer kerkhof, vlakbij de Dorpskerk, begraven. Een passende aanleiding om aan deze roemruchte Fries aandacht te schenken. Aan de orde komt waarom hij ‘roemrucht’ (combinatie beroemd en berucht) was.

Hoewel hij zichzelf een groot geleerde vond voelde hij zich zwaar miskend in zijn eigen Friesland. In 1846 verscheen zijn ‘Stamboek van den Frieschen, vroegeren en lateren, adel’. Montanus was als Montse Hettema in de winter van 1796  gedoopt te Bolsward. Hier groeide hij op in het kinderrijke winkeliersgezin van de katholieke patriot Hans Hettema en zijn vrouw Jantje van Albada. In 1815 was Montse tot verrassing van velen in de Friese Ridderschap benoemd. Als jonkheer, niet als baron, zoals hij zelf graag wilde. Hij promoveerde in de rechten te Groningen. In 1838 liet hij zich adopteren door Anna Maria de Haan. Sindsdien noemde hij zich De Haan Hettema. Zijn mannelijk nageslacht nam later de familienaam Van Albada de Haan Hettema aan.

Hij verwierf (inter)nationale aandacht met uit het Oudfries overgeleverde wetsteksten. Met zijn scherpe, ruzieachtige pen kreeg hij het aan de stok met talloze bekende Friese publicisten, zoals Wopke Eekhoff (zijn erfvijand) en Joast Hiddes Halbertsma.  Op alles wat er in zijn tijd over Friese taal en geschiedenis verscheen had De Haan Hettema iets aan te merken. Zijn eigen vondsten en proza bezaten een hoog romantisch-mythisch gehalte. Hij verzuchtte aan het einde van zijn publicitaire loopbaan: ‘Ik weet, ik sta bijna geheel alleen.’

Yme Kuiper (1949) was bijzonder hoogleraar antropologie en historische buitenplaatsen aan de RUG en ontving de Dr. Joost Halbertsmaprijs en de Eismaprijs (nu Van Winterprijs). Vast staat dat De Haan Hettema het schitterend én terecht had gevonden als-ie geweten had dat diens leven en werk 150 jaar na diens sterfjaar door Yme Kuiper zou worden belicht in de Dorpskerk Huizum, het oudste monument (12e eeuw) van Leeuwarden…..

Na de lezing staat Peter de Haan in een korte toegift stil bij een andere in Huizum begraven bekende Fries die 150 jaar geleden werd geboren. Wie die beroemdheid is, blijft een verrassing.
 
De toegangsprijs is € 6,00. Toegangskaarten kunnen vooraf digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/Ymekuiper .

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: Peter de Haan, tel. 06-11592427.
E-mail: dorpskerkhuizum@gmail.com .
Ook informatie op https://www.dorpskerkhuizum.nl en https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum .


Informatie of reservering:

Toegangskaarten kunnen vooraf digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/Ymekuiper .


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


25 11 23

Floor Wittink. Vertelconcert 'Misschien wisten zij alles' in Ter Idzard

Kerk - Ter Idzard
Tijdstip: 20.00 uur, welkom vanaf 19.15 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: 15,00 euro inclusief koffie/thee bij binnenkomst en pauzedrankje

In ‘Misschien wisten zij alles’ smeedt musicus Floor Wittink verhalen van Toon Tellegen en muziek van onder meer Schubert, Bach en Ravel samen tot een uniek vertelconcert voor volwassenen.

Zichzelf begeleidend op piano en saxofoon speelt en vertelt Floor enkele van de 214 intieme, filosofische en soms absurdistische verhalen over de mier en andere dieren uit het gelijknamige boek van deze schrijver, arts en dichter.

Muziek en vertellingen vormen een subtiele eenheid, die ontroert, verrast en je laat wegdromen.


Informatie of reservering:

kaartjes via cultuur@ter-idzard.nl

 


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


26 11 23

Friestalig theaterprogramma Ubuntu, lieten fan ferbining- Janneke Warringa

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie
Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: €19,50

Zondag 26 november 2023 in De Groate Kerk van

St.-Jacobiparochie, Friestalig theaterprogramma Ubuntu, lieten fan ferbining - Janneke Warringa, aanvang 15.30 uur

 

In het Friestalige theaterprogramma Ubuntu zingt Janneke Warringa over verbinding

en dialoog; over verdraagzaamheid en respect. Dit vanuit het besef dat we leven in een roerige tijd waarin mensen steeds vaker tegenover elkaar lijken te staan.
Ubuntu - een levensmotto binnen de Zuid-Afrikaanse cultuur en uitgedragen door mensen als Nelson Mandela en Desmond Tutu - betekent vrij vertaald: 'ik ben, omdat wij zijn'.
Met andere woorden: we hebben elkáár nodig in ons bestaan.
Wederzijds begrip en onbaatzuchtigheid kunnen daar een bijdrage aan leveren.

 


Net als haar vorige theaterprogramma Ferlet staat Ubuntu voor een bijzondere voorstelling, waar muziek en dit boeiende thema samenkomen. Met bekend en minder bekend repertoire, van o.a. Jenny Arean, Stef Bos en Liesbeth List, speciaal vertaald in het Fries.
Janneke werkt in dit nieuwe programma weer samen met pianist Peter van der Zwaag, begeleider van artiesten als Willeke Alberti, Jenny Arean, Robert Long en Liesbeth List.

Verder wordt ze muzikaal ondersteund door zangeres Elske Fekkes en celliste Andrea Meijer.

 


Entree: € 19,50

 


Info: Peter van der Zwaag 06-29050584

www.petervanderzwaag.nl

 


Informatie of reservering:

info en reserveren : www.petervanderzwaag.nl

T 06-29050584


Website: http://www.groatekerk.nl


26 11 23

Bert Heerink

Thomaskerk - Katlijk
Adres: Kerkelaan 20, 8455 JR Katlijk

Bert Heerink is een in Utrecht geboren muzikant en zanger. Hij is vooral bekend van de hardrockband Vandenberg, waarmee hij in de jaren tachtig twee wereldhits scoort: Burning Heart en Different Worlds.

Daarna speelt hij in de band Picture en brengt hij een aantal albums in het Nederlands uit. Halverwege de jaren negentig zingt hij enkele reclamespotjes voor Heineken in. Eén van de liedjes, Julie July, wordt een top 10-hit. Het album Storm Na De Stilte wordt goud.26 11 23

preek van de leek

Mariakerk - Kortezwaag
Tijdstip: 10.30 - 12.30
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis vrijwillige bijdrage naar draagkracht

Lekepreker en inhoud volgen nog
26 11 23

Duo IJlstra/Garcia: Colores del Sur: MUZIEK VOL ZUIDELIJK TEMPERAMENT

Doarpstsjerke - Rottevalle
Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Buorren 18, 9221 TB Rottevalle
Entree: € 15,00, inclusief koffie/thee

"We nemen je mee naar het muzikale zuiden waar we samen dansen, zingen en dromen in het avondlicht.” (Femke IJlstra en Celia García-García)

Saxofoniste Femke IJlstra en pianiste Celia García-García ontmoetten elkaar tijdens een uitvoering van de Jazz Suite nr. 2 van Shostakovich in het Amsterdamse Concertgebouw. Al snel besloten de dames een duo te vormen en zich toe te leggen op repertoire en bewerkingen voor deze bezetting. IJlstra is een van de succesvolste klassieke saxofonisten van haar generatie en speelde over de hele wereld. Ze is oprichter van het Syrène Saxofoonkwartet en werkt als hoofdvakdocent aan het Groningse Prins Claus Conservatorium. García-García is een veelgevraagd pianiste en verbonden aan het Utrechts Conservatorium en het Tilburgse Fontys als docente en koorrepetitor. Regelmatig treedt ze op met Nederlandse symfonieorkesten.

Na diverse succesvolle optredens besloot het duo een album te maken voor het avontuurlijke label TRPTK. Ze kozen voor warmbloedig repertoire met een duidelijk Zuid-Europese en Zuid-Amerikaanse inslag. Onder het motto ‘Colores del Sur’ spelen ze muziek van onder meer Isaac Albéniz, Paul Maurice, Manuel de Falla, Heitor Villa-Lobos en Jean Françaix. Componisten, waarvan bekend is dat ze open stonden voor exotische invloeden. Ook bevat de productie curiosa van Maurice Ravel, Darius Milhaud en Kurt Weill.

IJlstra en García-García weten aan deze temperamentvolle muziek – waarin vrolijkheid en melancholie hand in hand gaan – een authentieke stem te geven. Ze spelen met een losheid en onbevangenheid die ongekend is. “We willen een echt verhaal vertellen en spelen uit ons gevoel, we willen vooral onszelf zijn”, laten de musici weten. Het resultaat is er dan ook naar, met gepassioneerde uitvoeringen die soms een spannend, rafelig randje hebben.

“Graag willen we deze fantastische muziek overal laten horen, na een lange corona periode. Dit levendige en krachtige repertoire is echt onweerstaanbaar.” 
26 11 23

Concert van The Oldtime Stringband in Kloosterkapel Sibrandahûs

Tijdstip: 15.30 uur
Entree: €12

 

Zo vader, zo zoon, maar dan andersom. Nadat in 2018 Tim Knol te gast is geweest in de Kloosterkapel, staat dit seizoen zijn vader Ton op de planken met The Oldtime Stringband uit Hoorn/Amsterdam. Kortom, een swingende middag bluegrass en americana met veel werk van onder andere hun laatste album Pretty Little Horses (geproduceerd door, jawel, Tim Knol). 


Website: https://www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl


26 11 23

The Lasses

Terbantster Tsjerke - Terband
Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Pastorielaan 12, 8449 BE Terband
Entree: € 15,- inclusief consumptie

Wintersongs

The Lasses staan bekend om hun geweldige vertolkingen van Ierse, Schotse en Amerikaanse folk, en hun troostrijke eigen werk. Hun tweestemmigheid is uniek en met hun ontspannen podiumpresentatie weten ze elk publiek voor zich te winnen.

Sophie Janna en Margot Merah zingen samen alsof ze zussen zijn. Verhalen over liefde, dood en andere ellende worden gebracht zonder pretentie, vol humor en muzikaliteit. De Ierse en Amerikaanse folktradities hebben duidelijk hun stempel gezet op de liedkeuze én op het eigen werk van The Lasses. Speciaal voor de donkere wintermaanden hebben ze een sfeervol ‘winterprogramma’ samengesteld waarbij Ierse en Schotse nummers afgewisseld worden met Wintersongs.

Margot en Sophie spelen over de hele wereld in folkclubs, kerkjes en huiskamers. Hun intieme liedjes doen het geweldig op kleine podia, maar ook op een festival weten The Lasses met gemak sfeer te creëren. Verwacht wondermooie tweestemmigheid, subtiel gitaarspel en vlammende percussiepartijen op de bodhrán.

 


Informatie of reservering:

Voorverkoop kaarten via www.posthuistheater.nl of telefoonnummer 0513-619494


Website: www.terbantstertsjerke.nl


26 11 23

Sân man en Sikke

Ioannis Theaterkerk - Wier
Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Tsjerkepaed 24 9043 VN Wier
Entree: € 15.-

De vocale mannengroep Sânman & Sikke, ontstaan in 1994 in Workum. Heeft met zijn samenstelling en repertoirekeuze geleidelijk een unieke plaats in het Friese muziekleven weten te verwerven. De groep staat o.l.v. Siebren Kramer.

Het repertoire mag gerust breed genoemd worden; de diversiteit aan stijlen, van barbershop tot Beatles en van gospel tot Westcoast, zorgt ervoor dat het publiek zich geen moment hoeft te vervelen. Ook de eigen Friestalige nummers en de informele en prikkelende presentatie dragen in belangrijke mate bij aan de identiteit en uitstraling van de groep. Uit de vele reacties tijdens optredens in de provincie (maar ook daarbuiten) in dorpshuizen, kerkjes en theaters, is wel gebleken dat de sound van Sânman & Sikke bij een breed publiek in de smaak valt.Voor meer informatie en luistervoorbeelden, kijk op www.sanmanensikke.nl


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
02 12 23

Expositie Triple Trouble

Kerk - Raard
Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Adres: De Buorren 8, 9155 AN Raard
Entree: gratis

Van zaterdag 7 oktober  tot en met zaterdag 16 december een nieuwe expositie met de naam 'Triple Trouble'.  Er is werk te bewonderen van drie verschillende kunstenaars. 

John Kok: tekeningen en foto/collages

Esther van Dijk: schilderijen en tekeningen

Paul Andringa: schilderijen en opjecten

 

Openingstijden zaterdagen 13.-17 uur
07 12 23

De lezing door Kader Abdolah over de Perzische dichter Rumi in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)
Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: € 10,00

De lezing door Kader Abdolah over de Perzische dichter Rumi, georganiseerd in samenwerking met de Stichting voor Universeel Soefisme Noord-Nederland, 
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
donderdag 7 december 2023, om 20.00 uur.

Wat weten we van de schrijver Kader Abdolah?
Kader Abdolah is het schrijverspseudoniem van de Iraanse balling Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani (Iran, 1954). Hij is geboren in Arak in de streek Farahani, een streek waar streng de Islam nagevolgd wordt.
Tijdens zijn studie natuurkunde in Teheran sluit hij zich aan bij een geheime linkse partij die tegen de dictatuur van de sjah en later die van de ayatollahs vocht. Hij schrijft voor een illegaal blad en publiceert twee clandestiene verhalenbundels onder de samengevoegde voornamen van twee vrienden (Kader en Abdolah) uit het verzet, die vermoord werden.
In 1988 vluchtte hij vanuit Iran naar Nederland. Worstelend met de taal begint hij zijn verhalen in het Nederlands te schrijven.
In 1993 debuteert hij met de verhalenbundel ‘De adelaars’, waarvoor hij meteen bekroond wordt met de belangrijke debutantenprijs ‘Het Gouden Ezelsoor’.


Zijn nieuwste boek.
In het nieuwste boek beschrijft Kader Abdolah een mystieke reis door het leven van de Perzische dichter Rumi.
‘Wat je zoekt, zoekt jou’ is een drieluik geworden, waarin Abdolah een novelle over het leven van Rumi heeft verwerkt en zo’n negentig gedichten en vijftig verhalen van de Perzische meester heeft vertaald. Met dit werk schenkt Kader Abdolah zijn persoonlijke keuze uit het ontzagwekkende werk van Rumi aan de westerse lezer.
Een hoogstnoodzakelijk werk, van Rumi én Kader Abdolah, in een tijd van haast en grote onrust, om even stil te staan bij het leven.
'Wat je zoekt, zoekt jou' gaat niet zozeer over Rumi, maar over ons: de mens, op onze puurste en mooiste momenten.

Foto: Yvette Wolterinck

De toegangsprijs is € 10,00. Toegangskaarten kunnen vooraf digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/rumi .

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: e-mail: dorpskerkhuizum@gmail.com .
Ook informatie op https://www.dorpskerkhuizum.nl en https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum .


Informatie of reservering:

De toegangsprijs is € 10,00. Toegangskaarten kunnen vooraf digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/rumi .


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


10 12 23

Zondag 10 december, Kerstprogramma door "Vocaal Ensemble Intermezzo" met als titel: The twelve days for Christmas.......,aanvang 15.30 uur

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie
Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 12,50 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Zondag 10 december, Kerstprogramma door “Vocaal Ensemble Intermezzo” met als titel : The twelve days for Christmas…. , aanvang 15.30 uur

 
Zo’n beetje twaalf dagen voor kerst hebben wij het druk, heel druk. Kerststress!!!!

Druk met kerstboom, cadeautjes, boodschappenlijstjes, schoonmaken en de kerstborrel van het werk met miss Santa verkiezing.

Maar ook druk met gekissebis over wie we uitnodigen voor de kerst, wat doen we met de kinderen, beppe en pake, de buurman die alleen is. Want ook in kersttijd is niet alles pais en vree.

O ja, een heel belangrijk maar niet te vermijden pijnpunt, de kerstoutfit. Wat trekken we aan, want jeetje, gegroeid!

Naast al de drukte hopen we ook tijd vrij te maken voor momenten van verstilling zo in de laatste dagen van advent. Misschien bezoeken we een kerk, een kerstconcert, een kerstmarkt waar de mooiste kerstliederen Carols en klinken. Dan kijken we omhoog in de heldere nacht, op zoek naar de ene stralende ster.

 

 

 

Entree: € 12,50 voor volwassenen en kinderen t/m 16 jaar gratis.

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via

reserveringen@groatekerk.nl of T 06-83037955.


Informatie of reservering:

Entree: €12,50 voor volwassenen en kinderen t/m 16 jaar gratis.

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via reserveringen@groatekerk.nl of T 06-83037955


Website: http://www.groatekerk.nl


10 12 23

Wereld Lichtjes Dag

Nicolaaskerk - Swichum
Tijdstip: 18.30 uur
Adres: Ayttadyk 3, 9087 CD Swichum
Entree: Gratis (graag bijdrage voor consumptie)

In het licht van Stilte

Op de tweede zondag in december worden wereldwijd om 19.00 uur kaarsen aangestoken ter herinnering aan het overleden kind. In en om het bijzondere Kerkje van Swichum zal een gezamenlijke herdenking plaatsvinden.

Deze herdenkingsavond is voor iedereen die het gemis van een kind ervaart door het overlijden van een zoon of dochter, een broer of zus, een kleinkind, een neef, een nichtje of een vriendje. Ongeacht de leeftijd of de duur van het gemis worden alle overleden kinderen op deze avond herdacht.

Met elkaar zullen we een kaars voor hen aansteken in een sfeer van warmte, verbinding en samenzijn. Met muziek, teksten en het noemen van hun namen zullen we de herinnering aan hen koesteren en het gemis met elkaar delen en dragen.

We ontmoeten elkaar om 18.30 uur op de parkeerplaats aan de Moskoureed in Swichum. In stilte lopen we rond 18.45 uur gezamenlijk naar het kerkje waar we de kaarsjes zullen aansteken. Gedragen door het licht en de warmte van deze avond is er gelegenheid om je met elkaar te verbinden en stil te staan bij het gemis van jouw kind.

Als je het fijn vindt om de naam van jouw kind te laten noemen dan kun je dat (vóór 8 december) aangeven door een mail te sturen naar info@kerkjevanswichum.nl

 

 


Informatie of reservering:

Graag uw komst melden via www.kerkjevanswichum.nl/agenda 

 


Website: www.kerkjevanswichum.nl/agenda


10 12 23

Duo Fling

Terbantster Tsjerke - Terband
Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Pastorielaan 12, 8449 BE Terband
Entree: € 15,- inclusief consumptie

Prachtige Keltische muziek en zang

Fling speelt op briljante wijze Ierse traditionele muziek. Verankerd in de traditie, ontworstelen zowel de gebrachte traditionals als de eigen composities de platgetreden paden door de zeer eigenzinnige aanpak. 

Beide muzikanten zijn uitstekende multi-instrumentalisten en het gebruik van hun uitgebreide instrumentarium levert een zeer afwisselende en verfrissende klank op.


Informatie of reservering:

Voorverkoop kaarten via www.posthuistheater.nl of 0513-619494


Website: www.terbantstertsjerke.nl


10 12 23

Mannenkoor 'Het Franeker Akkoord' - kerstprogramma

Kerk - Zurich
Tijdstip: 15:00 - 17:00 uur, kerk open om 14:30 uur
Adres: Schoolstraat 6, 8751 TG Zurich
Entree: €7,50 incl. koffie/thee

Mannenkoor Het Franeker Akkoord hield in 2022 een open repetitieavond. Dat werd een groot succes! Zes nieuwe leden meldden zich aan, bleven plakken en werden enthousiaste zangers! Bovendien werden we versterkt door een nieuwe vaste pianiste, Maria Shtereva. We zingen nu een toontje hoger! Op deze foto, met dank aan ons lid, fotograaf Joan van de Brug, stellen we in het kerkje van Zurich op 10 december ons vernieuwde koor aan u voor. ’t Franeker Akkoord is ontstaan vanuit het in Franeker en omgeving succesvolle shantykoor “Loopend Tuyg”, dat na vijftien jaren besloot om er mee te stoppen. In het voorjaar van 2011 is door een oud-lid het initiatief genomen om het een vervolg te geven met een nieuw op te richten koor, waarbij voor iedereen het “met elkaar maken van muziek/zingen” bovenaan zou staan. Dat bleek succesvol. Bovendien is zingen in een groep vooral ontspannend, inspirerend en plezierig. Bovendien blijkt het door die mix ook heel gezond te zijn, zoals uit recent onderzoek blijkt. Mannen die geïnteresseerd zijn om eens een repetitie bij te wonen zijn altijd van harte welkom. We repeteren iedere woensdagavond om 20.00 in ‘De Bolder’ aan de IJsbaanweg 2 te Franeker. Je hoeft geen grote zanger te zijn.


Informatie of reservering:

Reserveringen via kerkjevanzurich-friesland@outlook.com of via app 06 11916350 (Tjeerd Brouwer)


Website: www.franeker-akkoord.nl


15 12 23

Kerstconcert gemengd koor Zang en Vriendschap

Hervormde Kerk - Schurega
Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: €7,50

Informatie of reservering:

Reserveren mag; mail  kerkjeschurega3@ziggo.nl                       of 06 11 32 3733
16 12 23

Expositie Triple Trouble

Kerk - Raard
Tijdstip: 13.00 - 17.00 uur
Adres: De Buorren 8, 9155 AN Raard
Entree: gratis

Van zaterdag 7 oktober  tot en met zaterdag 16 december een nieuwe expositie met de naam 'Triple Trouble'.  Er is werk te bewonderen van drie verschillende kunstenaars. 

John Kok: tekeningen en foto/collages

Esther van Dijk: schilderijen en tekeningen

Paul Andringa: schilderijen en opjecten

 

Openingstijden zaterdagen 13.-17 uur
17 12 23

Adventsconcert door het Vocaal Ensemble ‘Vocalibre’ in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)
Tijdstip: 15:00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: € 12,50

Adventsconcert door het Vocaal Ensemble ‘Vocalibre’ uit Drachten in de Dorpskerk Huizum te Leeuwarden,
zondag 17 december 2023 om 15.00 uur.

Over dit concert en over de aanschaf van toegangskaarten wordt later informatie verstrekt.


Informatie of reservering:

Over de aanschaf van toegangskaarten wordt later informatie verstrekt.


Website: www.dorpskerkhuizum.nl


17 12 23

Hans van Gorp, Brabantse troubadour AANGENAAM

Ioannis Theaterkerk - Wier
Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Lautawei 3a, 9043VP, Wier
Entree: € 15

Al 40 jaar hanteert hij het aloude handwerk van de  troubadour: Het vermaken van mensen met mooie liedjes, de interactie met het publiek en bezet hij de podia in België en Nederland. 

Puur in zijn presentatie, warm in klank en intens in zijn boodschap. Hans van Gorp verstaat de kracht van de eenvoud in zijn ode aan de kleinkunst. Zijn warme stem neemt je ogenblikkelijk mee in de wereld van de magie van verhalen en ruw schurende vertellingen over het leven. Met Brabantse bevlogenheid brengt Hans van Gorp met zijn gitaarspel een ontwapening met zich mee.
In de opbouw put hij uit meer dan een halve eeuw kleinkunst van prachtig geschreven liederen van Boudewijn de Groot tot aan onze Vlaamse buur Miel Cools. Creëert intimiteit alsof je aan de keukentafel zit. Hij zet zijn publiek in de luisterstand en houdt hun aandacht vast. Daar zorgen zijn zorgvuldig uitgekozen opbouw, afwisseling en herkenning in de liederen wel voor. Zeker de eigen nummers zijn een aanrader, zoals het lied Langs de Leie ingeleid met een persoonlijk verhaal over een jeugdliefde


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123


Website: https://www.ioannistheatertsjerkewier.nl/


24 12 23

Krystnacht yn de Kapelle

De Kapelle - Haskerdijke
Tijdstip: 19.30 en 21.30
Adres: Kapellewei 6, 8468 MK Haskerdijken
Entree: Plaatsen reserveren via Collegium Vocale Fryslân € 10,-

Kerstavond vieren in de Kapelle van Haskerdijken. Daar genieten van de fantastische koorzang van Hortus Vocalis, de mystieke klanken van de harp door Nienke van Leyden en het harmonium door Jan de Jong en dit alles onder de bezielende leiding van dirigent Gerben van der Veen.

Een kerstavond die u niet snel zult vergeten.
24 12 23

Zondag 24 december, Kerstnachtdienst in De Groate Kerk

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie
Tijdstip: 21.30 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie

Informatie of reservering:

www.groatekerk.nl


Website: http://www.groatekerk.nl


24 12 23

kerstkoor "Vocal Chain"

Ioannis Theaterkerk - Wier
Tijdstip: 15.00 - -17.00 uur
Adres: Lautawei 3a, 9043VP, Wier
Entree: € 15

Vocal Chain, in 1982 opgericht in Harlingen, is een sprankelend, gemengd koor met 23 leden, dat een zeer gevarieerd repertoire zingt, close harmony, prachtige ballads en alles wat er aan moois te vinden is. De nummers worden zowel á cappella als met pianobegeleiding gezongen onder leiding van Gert Jan Hoekstra.


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123


Website: https://www.ioannistheatertsjerkewier.nl/


26 12 23

Kerstconcert Provocale

Sint Vituskerk - Wetsens
Tijdstip: 10.30
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: 5 euro

Speciaal kerstconcert door Provocale


Website: www.vituswetsens.nl


21 01 24

Lezing Renate de Backere - 'Van de ene Oceaan naar de andere'

Kerk - Zurich
Tijdstip: 15:00 - 17:00 uur, kerk open om 14:30 uur
Adres: Schoolstraat 6, 8751 TG Zurich
Entree: Vrijwillige bijdrage

Roeien en zout water vormen de rode draad in Renates leven.

In Harlingen begon ze in 2006 met sloeproeien en sindsdien is ze nooit ver van een roeiboot verwijderd geweest. Roeien op de Waddenzee werd roeien op de Noordzee en toen lonkte de Oceaan. Begin 2020 rolde ze in een Oceaanroeiteam dat zich klaarmaakte om aan de Atlantic Challenge mee te doen. Een wedstrijd van La Gomera naar Antigua, bijna 5000 kilometer lang. Renate houdt wel van een avontuur en stapte in. Het was een droom die uitkwam, een droom waarvan ze niet eens wist dat ze die had. 

Wat komt er allemaal kijken bij een oceaanoversteek. Hoe bereid je je voor, wat moet je eten en altijd de vraag: waar is het toilet?

Renate laat aan de hand van veel video en foto materiaal zien hoe ze met het team de oceaan is overgestoken, welke gevaren ze onderweg tegenkwamen, hoe de teamdynamiek verliep. En dan natuurlijk de finish, na 5000 kilometer kwamen ze als eerste damesteam aan op Antigua. De euforie is nog voelbaar!  

Ze wist toen nog niet dat ze oceaanwee zou krijgen. Het antwoord daar op is: nog een Oceaan. Ze maakt zich nu op met haar roeimaatje Marieke le Duc om als tweetal de Grote Oceaan over te steken, van Monterey naar Hawaii. Op 12 juni 2024 zullen ze het startschot horen en hopen als eerste vrouwentweetal te finishen.  

Met deze oversteek vragen ze aandacht voor het Vrouwenhart. Er is nog veel onderzoek nodig naar de verschillen tussen mannen- en vrouwenharten. Marieke en Renate steunen dit doel door te doen wat ze het liefst doen: lang en veel roeien.


Informatie of reservering:

Deze prachtige lezing is gratis (vrijwilige bijdrage) maar reserveren is zeer gewenst. Reserveren via kerkjevanzurich-friesland@outlook.com of via app 06 11916350 (Tjeerd Brouwer)


Website: www.hearttofollow.nl


27 01 24

ATafel! Nederlandstalige Kleinkunstliedjes in Ter Idzard

Kerk - Ter Idzard
Tijdstip: 20.00 uur, welkom vanaf 19.15 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: 15,00 euro inclusief koffie/thee bij binnenkomst en pauzedrankje

‘A(an) tafel!!’ Een oproep om je te verzamelen, want het gaat beginnen!

Atafel! is een muziek- en zanggezelschap van 12 mensen M/V dat zelfgeschreven en/of hertaald Nederlandstalig repertoire zingt en speelt. Het twaalftal wordt hierbij met mooie arrangementen begeleid door de piano.

Tijdens hun optreden vormt humor de hoofdmoot, maar de ontroering wordt ook niet geschuwd. Geen wonder dat bezoekers van hun vorige optreden ons gevraagd hebben ze nogmaals een podium te geven.

En als je deze vrolijke club zangers en zangeressen de vorige keer gemist hebt: hierbij de herkansing voor een avondje onbezorgd lachen en luisteren.


Informatie of reservering:

kaartjes via cultuur@ter-idzard.nl


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


28 01 24

preek van de leek uitgesproken door Albert Veenstra oud rechercheur

Mariakerk - Kortezwaag
Tijdstip: 10.30 - 12.30
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis vrijwillige bijdrage naar draagkracht04 02 24

Adri de Boer songt Bos

Terbantster Tsjerke - Terband
Tijdstip: 15.00 - 17.00
Adres: Pastorielaan 12, 8449 BE Terband
Entree: € 15,-

Het prachtige werk van Stef Bos yn it Frysk

Het idee om werk van Stef Bos te gaan hertalen en vertalen naar het Fries ontstond op basis van de treffende overeenkomsten tussen de twee muzikanten en liedjesschrijvers; beiden in dezelfde levensfase, hun diep donkere stemgeluid en sterke voorliefde voor melodieuze liedjes met een boodschap. Toeval of niet, maar beide troubadours maakten een album met de titel ‘Tijd’ en hun beider grootste hits hebben een spectaculaire verbintenis met elkaar, Bos met ‘Papa’ en De Boer met ‘Soan’.


Informatie of reservering:

Voorverkoop kaarten via wwww.posthuistheater.nl of telefoonnummer 0513-619494.


Website: www.terbantstertsjerke.nl

04 02 24

Sido Martens - solo

Kerk - Zurich
Tijdstip: 15:00 - 17:00 uur, kerk open om 14:30 uur
Adres: Schoolstraat 6, 8751 TG Zurich
Entree: €10 inclusief koffie/thee

Sido Martens - in de jaren zeventig lid van de folkrockgroep Fungus en met 'Kaap'ren Varen' destijds een hit scorend, daarna solo tot 1982 - is sinds 1996 bezig met een tweede muziekcarrière. Zijn vaak poëtische teksten behelzen het leven in de ruimste zin van het woord. Liefde, verdriet, de dood, de zee, weemoed en verlangen keren vaak terug. In mindere mate, maar wel degelijk aanwezig, deelt hij zijn vreugde met de luisteraar. Donkere tinten, milde spot en een geheel eigen klankkleur karakteriseren Martens liedjes waarin hij muzikaal tussen folk en jazz, tussen pop en luisterlied laveert. Sober, intiem en integer, zonder opsmuk of tralala. Naast cd’s en vinyl brengt Martens met enige regelmaat een boek of gedichtenbundel uit. 

www.sidomartens.nl


Informatie of reservering:

Reserveren via kerkjevanzurich-friesland@outlook.com of via app 06 11916350 (Tjeerd Brouwer)


Website: www.sidomartens.nl


25 02 24

Melomania

Terbantster Tsjerke - Terband
Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Pastorielaan 12, 8449 BE Terband
Entree: € 15,- inclusief consumptie

Melomania is een a-capella koor met vijftien leden uit Lippenhuizen en omgeving, dat volgens de leden niet in een hokje te plaatsen is.  Het is geen popkoor en ook geen klassiek koor, maar wel een gezellig en eigenzinnig koor. Ze zingen in verschillende talen en stijlen en vier-en vijfstemmig met een internationaal en afwisselend repertoire. Dit varieert van een African lullaby en oude volksmuziek tot popnummers van onder andere Billy Joël, Sting en The Beatles. De dirigent zorgt ervoor dat het koor uitdagingen op muzikaal gebied niet uit de weg gaat.

 


Informatie of reservering:

Voorverkoop kaarten via Posthuis theater: www.posthuistheater.nl of telefoonnummer 0513-619494.


Website: www.terbantstertsjerke.nl


02 03 24

Trio Trabant. Muziek & zang uit ‘Zuid-West Zigeunië’ in Ter Idzard

Kerk - Ter Idzard
Tijdstip: 20.00 uur, welkom vanaf 19.15 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: 15 euro inclusief koffie/thee bij binnenkomst en pauzedrankje

Zuid-West Zigeunië is een land met tradities van eeuwen terug. Een land van afgelegen dorpen, waar volkeren van heinde en ver zich ooit hebben gevestigd en hun cultuur hebben ingebracht. Een land waar grenzen vervagen en water verbindt. En waar de Trabant nog steeds rondrijdt.


De muzikanten van Trio Trabant hebben zich over de Trabo laten afzakken en in hoofdstad Trabantia vonden ze een zinderende mix van muziek en dans waarin alle invloeden samenkomen. Er valt niet te ontkomen aan hun meeslepende dans-, luister-, treur- en feestmuziek, virtuoos gespeeld op een onwaarschijnlijke hoeveelheid instrumenten.


Informatie of reservering:

kaartjes via cultuur@ter-idzard.nl


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


17 03 24

Peter & Engbert

Terbantster Tsjerke - Terband
Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Pastorielaan 12, 8449 BE Terband
Entree: € 15,- inclusief consumptie

“De Friese Simon & Garfunkel“ met Grenzeloos

 Van jongs af aan zijn Peter en Engbert met muziek bezig geweest. Sinds januari 2003 ontstond de ambitie om meer tijd te kunnen maken voor eigen muziek en verscheen hun eerste CD “Kleur”. Na vele optredens besloten ze ook eigen teksten en muziek te maken, waarbij Peter de teksten schreef en Engbert de muziek componeerde. Deze zijn verschenen op de tweede CD ‘Natuurlijk’ met o.a. nummers van Simon en Garfunkel. Vanwege hun stemgeluid worden ze ook wel de ‘Friese Simon and Garfunkel’ genoemd.

Ze zijn inmiddels verscheidene malen op de provinciale radio te beluisteren geweest en waren ze te zien op TV-Fryslân. En landelijk waren ze te zien in het programma “Twinzz”! 

Het programma staat in teken hun derde CD “Grenzeloos” met weer eigen geschreven nummers en covers van o.a. Simon and Garfunkel.


Informatie of reservering:

Voorverkoop kaarten via www.posthuistheater.nl of telefoonnummer 0513-619494.


Website: www.terbantstertsjerke.nl


24 03 24

Het Orkest voor Zieken en Zeevarenden

Kerk - Zurich
Tijdstip: 15:00 - 17:00 uur, kerk open om 14:30 uur
Adres: Schoolstraat 6, 8751 TG Zurich
Entree: €10 inclusief koffie/thee

Het Orkest voor Zieken en Zeevarenden speelt voor iedereen. Meestal friese en soms Nederlandse liedjes. Vaak eigen teksten, met een lach en eventueel, naar believen in te vullen, een traan.
Het orkest bestaat uit 'leading lady'en koningin van het ouderen songfestival Trienke Hoogenberg, accordeonist Jan Smidstra en de broers Harm en Klaas Kasma, respectievelijk op ukelele en basgitaar.

Mis deze bijzondere zondagmiddag in 'Zurich aan Zee' niet. Komt en 'zegt het voort!'


Informatie of reservering:

Reserveren via kerkjevanzurich-friesland@outlook.com of via app 06 11916350 (Tjeerd Brouwer)
06 04 24

Jong Muzikaal Talent in Ter Idzard

Kerk - Ter Idzard
Tijdstip: 20.00 uur, welkom vanaf 19.15 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: 15,00 euro inclusief koffie/thee bij binnenkomst en pauzedrankje

Ieder jaar maken wij voor ons programme een keuze uit de zes geselecteerde ensembles die in mei optreden tijdens 'Chamber Music Sessions: The Best of...' van ArtEZ Zwolle. Wij hebben deze keer de Commissie- én publiekslieveling Subito Trio kunnen strikken voor een optreden!

Subito Trio is een veelzijdig ensemble, waarvan de leden de viool, saxofoon en piano- bespelen, een ongebruikelijke maar prachtige combinatie van deze instrumenten. Zij koesteren alledrie een grote liefde voor klassieke muziek. Ook hebben ze een passie voor het opsporen en opnieuw ten gehore brengen van componisten die weliswaar vergeten maar schitterende muziek hebben geschreven. Als trio, duo’s, solisten en brengen zij ons een avond vol klank en kleur!


 


Informatie of reservering:

kaartjes via cultuur@ter-idzard.nl


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


Zomertentoonstelling in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie met 2 exposanten nl. Esther Schnerr en Karel Jan Elsdijk. De opening is op 17 juni en vanaf 24 juni t/m 16 september is deze tentoonstelling gratis te bezoeken op zaterdagmiddagen van 13.00-17.00 uur.

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie
Tijdstip: elke zaterdag 13.00 uur - 16.00 uur vanaf 24 juni t/m 16 september
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: gratis


Esther Schnerr, beeldend kunstenaar, studeerde in 2020 af aan de Klassieke

Academie voor Schilderkunst in Groningen met een serie van 20 monumentale

tekeningen ( ca. 150X 220 cm; potlood op papier). Het centrale onderwerp is de evolutie en de impact van de mens op de natuur.

De tekening ’ Human Destruction’ bereikte de finale van de Signature Art Prize (Londen, 2021) en werd genomineerd voor de Jackson’s Painting Prize (Londen, 2022).Naast haar beeldend werk schrijft Schnerr gedichten; in maart 2022 werd haar debuutbundel ’Spiegel’ gepubliceerd. Het titelgedicht ’Spiegel’ is genomineerd voor de gedichtenprijs van de Prijs de Poëzie ( 2022).

www.estherschnerr.nl

 


Karel Jan Elsdijk, kunstenaar van aquarellen die hij langs het Jabikspaad heeft gemaakt, met als titel: Beelden van een pelgrim. Het Friese Jabikspaad van St.-Jacobiparochie naar Hasselt getekend. In augustus 2020 liep Karel Jan Elsdijk van Franeker naar Boer om van het Middeleeuwse kerkje aldaar een tekening te maken. Twee pelgrims kwamen ook even een kijkje nemen en toen ontstond bij hem het idee om het hele Jabikspaad te gaan lopen en onderweg al die oude Friese kerkjes in beeld te brengen. Alle illustraties zijn in deze tentoonstelling te zien, plus enige extra afbeeldingen op het thema pelgrim die hij eerder maakte. Naast iedere tekening schreef hij een bijpassende tekst onder de titel “Gedachten van een pelgrim”. De kunstenaar Karel Jan Elsdijk zal regelmatig zelf aanwezig zijn op deze tentoonstelling.

De tentoonstelling “beelden van een pelgrim” is tot stand gekomen door een samenwerking van kunstenaar Elsdijk met Stichting Jabikspaad Fryslân en Stichting Kultureel Sintrum De Groate Kerk.

Voor uitgebreide info:zie www.groatekerk.nl

Stichting Jabikspaad Fryslân: jabikspaad@gmail.comInformatie of reservering:

www.groatekerk.nl


Website: www.estherschnerr.nl


Fryske Tsjiinst

Hervormde Kerk - Schurega
Tijdstip: 9.30 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)