UITAGENDA

2801-23

Zaterdagavond,28 januari 2023. "Faske " met in het voorprogramma Rick de Vries, in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 20.00 uur

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 7,50 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Faske is een muzikant die inspiratie haalt uit het paradoxale bestaan van een twintiger. Zijn eerste EP ’ JIJ BELT MIJ ALLEEN WANNEER JIJ DRONKEN BENT’ is net uit.

De teksten beschrijven de feestjes, opstapelende studieschuld en sporadische

hartzeer. Deze thematiek gaat gepaard met een mix van traditionele instrumenten, orgels en poppy synths uit de jaren 80.

Door deze thematiek te vertalen naar popliedjes probeert hij op speelse wijze deze soms zwaarmoedige onderwerpen te relativeren en bespreekbaar te maken.

 


Entree: € 7,50 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via

reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792

 


Voor verdere info: T Fasil: 06-12274488


Informatie of reservering:

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang ) via reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792


Website: http://www.groatekerk.nl


2901-23

Waldstok met Maud- giet net troch

Ioannis Theaterkerk - Wier

Adres: Tsjerkepaed 24 9043 VN Wier

Informatie of reservering:

Foorstelling Waldstock is annuleerd


Website: https://www.ioannistheatertsjerkewier.nl/

0302-23

Orgelconcert 'BACH!' op het gerestaureerde orgel van Baaium

Kerk - Baaium

Tijdstip: 16:00 inloop
Adres: Alde Dyk 2, 8841 KJ Baaium
Entree: Gratis

LET OP! Op dit moment is opgeven niet meer mogelijk. Wel kunnen we u op de wachtlijst plaatsen. Mocht u dit wensen dan kunt u telefonisch contact met ons opnemen of uw gegevens mailen naar info@frysketsjerken.nl.

Op vrijdag 3 februari 2023 wordt het volledig gerestaureerde orgel van de dorpskerk van Baaium opnieuw in gebruik genomen. Mede dankzij uw bijdrage in 2021 hebben wij deze grote restauratie kunnen realiseren, waarvoor heel hartelijk dank. Het resultaat van deze grote operatie laten we graag aan u zien, én horen. We nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn bij ‘BACH!’, een muzikale ontmoeting tussen twee instrumenten waarvoor Bach’s composities van onschatbare waarde zijn: het orgel (Simon Bouma) en de cello (Judith Oost).

De beide instrumenten gaan in het concert met elkaar in dialoog en vertellen samen een muzikaal verhaal, waarin wereldlijke en geestelijke werken van Johann Sebastian Bach naast elkaar klinken.

Er worden orgelkoralen gespeeld in bewerking voor cello en orgel, delen uit de sonates voor gamba en klavichord, delen uit de solosuites voor cello en preludes en fuga’s voor orgel solo, waaronder de indrukwekkende prelude en fuga in Es groot uit de ‘Duitse Orgelmis’ van Bach.

‘BACH!’ is vanuit nieuwsgierigheid ontstaan. Organist Simon Bouma en celliste/theatermaakster Judith Oost zien er naar uit om de ontdekkingen die zij deden, met de luisteraars te delen!

Het concert start om 16:30 uur en duurt tot ongeveer 17:30 uur. De inloop met hapje en drankje start om 16:00.

 Optioneel programma 
Wilt u graag wat meer weten over de werkzaamheden en geschiedenis van het orgel? Dan is er ook de mogelijkheid om aan te sluiten tijdens de officiële opening waar Bert Yedema, directeur Orgelmakerij Bakker & Timmenga en organist Theo Jellema wat zullen vertellen. Dit programma start om 15:00 uur maar u bent van harte welkom vanaf 14:30 uur.  

 
0502-23

Scordatura Ensemble : Tonality Flux

Sint Vituskerk - Finkum

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Holdingawei 51, 9053 LV Finkum


Artiest: Scordatura Ensemble - Elisabeth Smalt (adapted viola), Chris Rainier (stem, adapted guitar) en Reinier van Houdt (chromelodeon, adapted guitar)


Programma: Tonality Flux


Toelichting: Harry Partch was een Amerikaanse componist en instrumentenbouwer uit de 20e eeuw. Partch was een pionier in de ordening van toonmateriaal, door de ontwikkeling van microtonaliteit en de nieuwe instrumenten die hij daar bij ontwierp. Het leidt tot een concert vol bijzondere instrumenten en bevlogen samenspel, voortgekomen uit het Amsterdams Partch Project.

Concert start: 15.00u, deur open: 14.45u
Pauze: ja, incl. sapje of thee
Eindtijd: 16.25u
Kaarten en meer info: www.pakhussolo.nl


Informatie of reservering:

www.pakhussolo.nl


Website: www.pakhussolo.nl

0502-23

Zondag 5 februari 2023, concert van Fiona van der Marel en Julia Hoorman in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15.30 uur

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 12,50 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Zondag 5 februari 2023, concert van Fiona van der Marel ( dwarsfluit) en Julia Hoorman ( pianiste) in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15.30 uur.

Fiona van der Marel studeerde hoofdvak fluit aan het Prins Claus Conservatorium bij Egbert Jan Louwerse, waar ze in 2019 cum laude afstudeerde. Ze nam deel aan (zomer) cursussen van de Nederlandse Fluit Academie, The Scottish International Flute Summer School en the Metropole Academy en volgde masterclasses bij o.a. Jacques Zoon, Emily Beynon, Michael Cox en Wissam Boustany.

Tijdens haar studie liep ze stage bij het Noord Nederlands Orkest en de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en speelde bij diverse symfonie- en harmonieorkesten zoals het Noord Nederlands Orkest, Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso, het NASKA, en het Noordpoolorkest.
Fiona heeft een vaste aanstelling bij het Nootstroom orkest, is productieassistent van Stichting Somer en werkt als musicus en projectleider voor Embrace Nederland. Naast haar werkzaamheden als uitvoerend musicus, werkt ze ook in het (basis) onderwijs voor VRIJDAG (Groningen) en geeft fluitles aan privé studenten en muziekverenigingen.

Curriculum Vitae Julia Hoorman

Julia Hoorman (1995) begon met pianospelen op haar negende bij Debora Prins, docente bij Noordakkoord. In 2008 stond ze in de halve finale in de Doelen in Rotterdam tijdens de Rotterdamse Piano Driedaagse.

In 2010 werd ze toegelaten tot de Jong Talentklas van het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Daar studeerde ze bij Nata Tsvereli. In 2012 was ze finalist tijdens het Prinses Christina Concours en in 2015 won ze daar de eerste prijs en speelde tijdens de Dag van de Genomineerden in Den Haag.

Vanaf 2014 studeerde ze hoofdvak piano aan het Prins Claus Conservatorium bij Nata Tsvereli en Paul Komen, waar ze in 2018 cum laude afstudeerde.

Ze heeft masterclasses gevolgd bij onder andere David Kuijken, Hannes Minnaar en Igor Roma.

In 2018 studeerde ze voor een jaar muziektherapie in Leuven aan het Lemmens Instituut. Hierbij volgende ze ook pianolessen bij Joop Celis.

Vanaf 2019 volgde ze een pre-master en master muziektherapie aan het Artez conservatorium in Enschede, waar ze in 2021 afstudeerde.

 


Entree: € 12,50 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis.

Kaartverkoop: aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang ) via

reserveringen@groatekerk.nl 0f T 0518-491792.Informatie of reservering:

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang)

via reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792


Website: http://www.groatekerk.nl


0502-23

The Frjentsjer Jazz Connection

Ioannis Theaterkerk - Wier

Tijdstip: 15.00-17.00
Adres: Lautawei 3a 9043VP Wier
Entree: € 15,-

Hun  repertoire bestaat uit Latin, pop en Jazz. Met zang, piano, gitaar, contrabas en saxofoon .  De nummers worden in het Fries, Latin en Engels gezongen.

Kom luisteren naar de heerlijke klanken van Antônio Carlos Jobim en de prachtige jazz nummers van Rita Reys.
 
The Frentsjer Jazz Connection bestaat uit: Jaap Hengeveld: contrabas, Peter Stam: gitaar en Annemiek Zijlstra zang, piano en saxofoon.
Hun  repertoire bestaat uit Latin, pop en Jazz. Met zang, piano, gitaar, contrabas en saxofoon .  De nummers worden in het Fries, Latin en Engels gezongen.

 


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123


Website: https://www.ioannistheatertsjerkewier.nl/


1102-23

Zaterdagavond 11 februari optreden van Jacob Spoelstra in De Groate kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 20.00 uur

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 12,50 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Zaterdag 11 februari 2023 in De Groate Kerk van St.-Jacobi-parochie, aanvang 20.00 uur

 Jacob Spoelstra

 Jacob Spoelstra is een stand-up comedian/ cabaretier met Friese roots. Nuchter, droog maar vooral grappig! Hij trad al op op Lowlands, het Utrecht International Comedyfestival en voor diverse bedrijven.

 De geboren Fries, Jacob Spoelstra, verwondert zich over de grote maar vooral ook kleine dingen in het leven.

Zijn er wel echt een miljard Chinezen of kunnen ze gewoon niet tellen? Van een menu voor twee personen kun immers ook met z'n zessen van eten. Heeft iemand die kleurenblind is niet gewoon het verkeerde woord bij de verkeerde kleur geleerd? En waarom liggen die sokken daar op de grond? Die laatste vraag is overigens van zijn vrouw.

Antwoorden op deze vragen heeft Jacob wel. Of ze ook kloppen is niet zo belangrijk. Leuk zijn ze wel. 

 


Entree : € 12,50 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Kaartverkoop: aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792

 

 

 

Kijk voor meer informatie www.jacobspoelstra.nl

 


Informatie of reservering:

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang ) via reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792


Website: http://www.groatekerk.nl / www.jacobspoelstra.nl


1102-23

Theatergroep Ithaka, Bonifatiuskerk Ter Idzard

Bonifatiuskerk - Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur, welkom vanaf 19.15 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: 10 euro met koffie/thee bij binnenkomst

Verteltheater, zang, gitaar.

Een voettocht op de kop van de zeedijk, van Lauwersoog naar de Afsluitdijk, is de inspiratie geweest voor deze verteltheater-voorstelling. 

Alles komt voorbij: de mooie ontmoetingen, de bijzondere natuurervaringen, de zoektocht naar wie we (zouden willen) zijn.

Het terugblikken op deze reis doen Baukje van der Meer, zang en gitaar en Baukje Fennema, vertelster, met humor, ernst en zelfspot! 

Een theatraal, vrolijk, liefdevol verslag van een ‘pelgrimstocht met een knipoog’. Waaruit voor iedereen een boodschap te halen valt!


Informatie of reservering:

kaartjes via cultuur@ter-idzard.nl


Website: http://www.ithaka-theater.nl


1202-23

Valentijnsconcert van het strijkkwartet 'Regina Forte' en zanger Kees v.d. Berg in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: De toegangsprijs is € 12,50; voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50.

Valentijnsconcert ‘Ode aan de liefde’
van het strijkkwartet 'Regina Forte' en zanger Kees van der Berg
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden, 
zondag 12 februari 2023 om 15.30 uur

Het Valentijnsconcert  ‘Ode aan de liefde’ is een intiem concert met (licht) klassieke en populaire muziek, van barok tot rock, met medewerking van zanger Kees van der Berg.

Strijkkwartet Regina Forte is ontstaan in Friesland in 2014 vanuit een gezamenlijke wens om strijkkwartetten te spelen. Ina, Anna, Inge en Andrea kennen elkaar uit allerlei Friese ad hoc orkesten en via hun banen in het onderwijs. Zij koesterden alle vier de wens om een mooi strijkkwartet op te richten.
Inmiddels hebben ze meer dan 100 concerten verzorgd in Friesland, Groningen en Drenthe en daarbuiten, soms in samenwerking met Gerrit Breteler, Peter van der Zwaag, Wiebe Kaspers en Douw Fonda.
Ze waren op radio en televisie te beluisteren in Noardewyn en Podium on Tour en in oktober 2019 begeleidden ze Willeke Alberti in Afas Live in Amsterdam.

Het strijkkwartet volgde masterclasses bij onder meer Johannes Leertouwer, Kees Dekkers, Douw Fonda van het Vespucci Quartet, het Ruysdael Kwartet, het Dudok Quartet en het Bennewitz Quartet.

Voor het Valentijnsconcert heeft het kwartet Kees van der Berg uitgenodigd. Deze zanger en gitarist speelt graag verfijnde, akoestische liedjes met aandacht voor tekst en melodie.
Zijn stem met groot bereik zou je een mix kunnen noemen tussen Sting en Damien Rice en kleurt prachtig bij het warme geluid van de strijkers.
Samen beleven ze veel plezier aan het instuderen en uitvoeren van de arrangementen die soms speciaal voor hen zijn geschreven, zonder toeters en bellen of grootse effecten, maar van een muzikale schoonheid in zijn zuiverste vorm. 
Ze nodigen u van harte uit om te komen luisteren. Met deze link alvast een voorproefje: https://www.facebook.com/StrijkkwartetReginaForte/videos/3445336232366948 .

De toegangsprijs is € 12,50; voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50.
Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/Reginaforte .
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).


 


Informatie of reservering:

Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft bij het Ticketkantoor via de link https://www.ticketkantoor.nl/shop/Reginaforte .


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl en www.reginaforte.nl.


1702-23

Orgelconcert door David de Jong in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 17.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: Vrijwillige bijdrage

Orgelconcert door David de Jong
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
vrijdag 17 februari 2023 van 17.00 tot 18.00 uur

Na de restauratie van het orgel in de Dorpskerk Huizum, eind 2015, zijn er al vaak orgelconcerten geweest op een vrijdagnamiddag van 5 tot 6 uur.
Vrijdag 17 februari 2023 is er ook weer een orgelconcert. Dan is David de Jong uit Harlingen de organist die u de prachtige klanken van ons fraai gerestaureerde orgel wil laten horen.
David de Jong (1969) begon met orgelles in 1979 en studeerde van 1982 – 2003 orgel bij Johan G. Koers, die nog steeds zijn mentor is. In 1988 won hij de tweede prijs op het Nationaal Orgelconcours te Elburg.
David de Jong is sinds 1998 predikant, maar geeft nog regelmatig concerten.
Zijn spel is te beluisteren op een veertiental cd’s, opgenomen in o.a. de Bovenkerk in Kampen, de Martinikerk in Bolsward, de Martinikerk in Sneek en de basiliek in Raalte.
In 2007 was hij finalist van het Hinsz Compositieconcours. Hij componeerde werken voor koor, orgel, klavecimbel en beiaard.
Koraalmelodieën van zijn hand verschenen in diverse bundels.
David de Jong studeert koordirectie aan de Modulaire Dirigenten Opleiding van de dirigentenwerkplaats te Utrecht.

U bent van harte welkom voor een uur orgelklanken, onder het genot van een kop koffie of thee à € 2,00. De orgelconcerten zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage voor de musici wordt zeer op prijs gesteld. Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: dorpskerkhuizum@gmail.com . 
Ook informatie op:  https://www.dorpskerkhuizum.nl en 
https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum . 


Informatie of reservering:

Reservering is n.v.t..


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


1902-23

Zondag 19 februari, concert van het Nieuwlicht Projectorkest en zangeres Hiske Oosterwijk, aanvang 15.00 uur

De Groate Kerk - St.-Jacobiparochie

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St.-Jacobiparochie
Entree: Entree: € 15,- via www.nieuwlicht.com

 
Zondag 19 februari, concert van het Nieuwlicht Projectorkest en zangeres Hiske Oosterwijk in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15.00 uur

Na eerdere projecten als ‘Intieme Mahler’, ‘Mahler & WIEBE’ en het Nieuwlicht Projectorkest, komt in februari het vijfde Nieuwlicht project voor het voetlicht: 'Pour un flirt avec toi'. Deze Franse flirt is een Nieuwlicht programma bij uitstek: licht, vernieuwend, en nieuw licht schijnend op klassieke en hedendaagse muziek. Dit keer gebracht door een 50-koppig amateur-symfonieorkest en rasartieste Hiske Oosterwijk​. Het concert bestaat uit een afwisselend Frans programma, met lichte klassieke werken, Franse chansons en Frans- en Friestalige jazz van Hiske. 


Hiske Oosterwijk is een zangeres van Friese afkomst, met in haar performance een theatrale inslag. Ze trad veelvuldig op in het clubcircuit en op festivals en tourde, behalve in Nederland, onder andere in Rusland, Taiwan, China en Brazilië. Hiske is actief in verschillende projecten (jazz, chanson, progressive rock) en heeft het podium gedeeld met bekende muzikanten als Randy Brecker, Peter Beets en Martijn van Iterson.

Hiske zingt, componeert, schrijft teksten en werkte mee aan een tiental albums. Dit doet ze in het Engels, maar ook in het Frans en daarmee won ze het Concours de la Chanson Alliance Française 2017. Haar meest recente album ‘Wurden’ is Friestalig. Zij voerde het in oktober 2021 in een theatrale concertreeks uit onder de titel ‘Tiidgenoaten’ in de Broerekerk in Bolsward en toert momenteel ook met deze muziek.

 Franse klassieke muziek is van oudsher klankkleurrijk. Deze kleurenrijkdom vloeit vanuit de licht klassieke stukken over in nieuwe orkestarrangementen van bekende chansons en in de eigen nummers van Hiske. Dirigent/arrangeur Tjeerd Barkmeijer draagt er zorg voor dat het orkest niet zozeer als begeleiding fungeert maar echt in dialoog treedt met de artiest. Daarmee vormt het symfonieorkest met al haar verscheidenheid aan klankkleuren en expressie de verbindende factor in het hele programma.

Tickets kosten €15,- en zijn uitsluitend via www.nieuwlicht.nu verkrijgbaar

 


------

 


Pour un flirt avec toi door Hiske Oosterwijk en het Nieuwlicht Projectorkest o.l.v. Tjeerd Barkmeijer

Licht klassieke Franse muziek en Chansons van Hiske Oosterwijk.


Informatie of reservering:

info: www.nieuwlicht.nu

E: stichtingnieuwlicht@gmail.com


Website: www.nieuwlicht.nu


1902-23

Klezmer in de kerk

Doarpstsjerke - Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Buorren 18, 9221 TB Rottevalle
Entree: € 12,50, inclusief koffie/thee

Twee muzikanten uit het klezmerorkest Di Gojim komen naar de Doarpstsjerke in Rottevalle. Tim de Vries, klarinet en saxofoon, en Sjaak van der Reijden, accordeon.

Joodse klezmermuziek vindt zijn oorsprong in Oost Europa en wordt gekenmerkt door
uitbundige en vrolijke klanken, daarnaast kan de muziek ook zeer melancholisch klinken.
Kortom, klezmer is muziek met een grote emotionele waarde.
Jiddische muzikanten (Klezmorim) speelden op traditionele joodse bruiloften (Khasenes) en
diverse joodse feesten, maar ook op niet-joodse feesten.
De Klezmorim speelde alles wat het publiek maar wilde horen, een Hongaarse Czardas, een
Russische Trepak of zelfs bekende melodieën uit de klassieke muziek.
Ondanks een sterke verwantschap met traditionele folklore muziek uit de Oekraїne, Moldaviё,
Polen, Roemeniё, Hongarije en Slowakije, heeft de klezmermuziek een duidelijk joods
karakter kunnen behouden.
Joodse emigranten die naar de Goldene Medine vertrokken (Amerika) namen hun muziek
mee en voegden er later elementen uit de jazz aan toe.
Het Jiddische woord Klezmer stamt af van de oud-Hebreeuwse woorden Kley (=werktuig,
instrument) en Zemer (=lied, gezang)

Informatie/reserveringen: doarpstsjerkerottefalle@gmail.com
1902-23

Joint String Friends (JSF): Folkmusic – Fun – Good times

Kloosterkapel - Sibrandahûs

Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Birdaarderstraatweg 4, 9106 GA Sibrandahûs
Entree: €12

Een groep zeer ervaren muzikanten, die van ieder concert een feestje weet te maken. Zo zou je Joint String Friends (JSF) uit Leeuwarden het best kunnen omschrijven.

Deze vier bevriende multi-instrumentalisten van verschillende generaties – van babyboomer tot millennial - brengen een breed palet aan muzikale stijlen, met de nadruk op Keltische folk. Gevoelige ballads, robuuste folksongs, swingende jigs en reels plus Oost-Europese (dans)muziek, het prijkt allemaal op het muzikale JSF-menu. De ‘Friends’, die allemaal meerdere instrumenten bespelen, maken ook uitstapjes naar americana en akoestische popmuziek. Kortom, wereldmuziek in al zijn diversiteit.

De formatie Joint String Friends, die in 2008 is opgericht, bestaat uit Menno Schilstra (zang, gitaar, basgitaar, mondharmonica, whistles, percussie), Sèbastian Meijer (viool, altviool, zang, percussie), Sicko Hoogterp (gitaar, mandoline, Irish bouzouki, basgitaar, spoons, zang) en Tuaq Pijlman (cajon, bodhran, percussie, zang). In mei 2019 ziet hun eerste cd, getiteld Down by the Banks of the Ocean, het levenslicht. Het album wordt lovend ontvangen en de release leidt dan al direct tot veel nieuwe aanvragen voor optredens. 

Inmiddels heeft de groep een geduchte livereputatie opgebouwd. Enerzijds weten Joint String Friends te ontroeren met hun breekbare luisterliedjes, maar aan de andere kant is het feest – pompend, stampend en dampend - nooit ver weg. Waar de band ook speelt, van kroeg tot kerkje of van theater tot festival, JSF bezorgt haar publiek gegarandeerd een mooie blijvende herinnering.

In het voorjaar van 2020 zet het coronavirus plus de lockdown ‘even’ een vette streep door de geprogrammeerde liveconcerten van JSF. Maar de band gaat niet bij de pakken neer zitten. Fysieke liveoptredens maken tijdelijk plaats voor online concerten. Getuige de talrijke reacties worden deze livestreams zeer gewaardeerd. Ook werkt de groep achter de schermen hard aan nieuwe - deels eigen - nummers,  zowel songs als instrumentals. Dit met het oog op het tweede studioalbum, dat voor volgend jaar gepland staat. En… natuurlijk ook gelet op de komende liveconcerten. De mannen zijn blij dat ze nu weer ‘echt’ het podium op kunnen: waar is dat feestje? Precies!

 


Website: https://www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl


1902-23

Marjolein Meiers met Familieportret

Ioannis Theatertsjerke Wier

Tijdstip: 15.00-17.00
Adres: Lautawei 34 , 9043VP, Wier
Entree: € 15,-

De Rotterdamse Marjolein Meijers een komische flapuit die haar publiek ook in het hart weet te raken. Marjolein Meijers maakt muziek en vertelt verhalen, al een leven lang. Zij staat al 45 jaar op de planken! Haar bekendheid kreeg ze vooral met De Berini`s, met optredens samen met Jan Rot en met de soloprogramma’s met haar twee vaste muzikanten, de broers Walter en Onno Kuipers.

De tijd heeft even stil gestaan maar muziek is van alle tijden. Liedjes die je bij de strot grijpen. Schoon van eenvoud. Hilarisch herkenbaar, maar zeker niet alleen lollig. 
Marjolein Meijers weet het publiek te raken met teksten over liefde, vriendschap, afscheid en natuurlijk: familie! Zonder zich te vertillen aan de “zwaarte van het leven”.

Familieportret geeft een Rotterdamse twist aan o.a. Nederlandse folk, Ierse, Amerikaanse en zelfs Balkan-en Zweedse muziek. 

Marjolein speelt bas, gitaar en banjo en neemt daarnaast zoals gewoonlijk ook de zang voor haar rekening. Daarbij wordt zij ondersteund door Walter, op viool, mandoline, bouzouki en doedelzak, en door Onno, die accordeon, trekzak en gitaar bespeelt.

 

 


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123


Website: https://www.ioannistheatertsjerkewier.n


2602-23

Joint String Friends

Harich

Tijdstip: 15.30 uur, kerk open vanaf 15.00 uur
Adres: Stinsenwei 16, 8571 RJ Harich
Entree: Leden: 15,- / Niet-leden: 18,- / CJP: 10,-

Informatie of reservering:

MUZIEK: "Wat je van verhaalt…. kan lang niet altijd op tegen wat je dichtbij gewoon ook hebt"!
Dit groepje geschoolde muzikanten, we kennen ze uit Balk en omstreken, speelt al heel lang samen en zijn niet te vangen in één muziekstijl, al hebben ze allemaal een zwak voor Keltische invloeden. Sèbastian (Bas) Meijer, Menno Schilstra, Sicko Hoogterp en Tuaq Pijlman zijn ook thuis in fragiele songs. Deze Joint String Friends, beter bekend als JSF, omarmen de americana-invloeden echter net zo goed. Laten we het wereldmuziek noemen! Een perfecte muzikale omlijsting van de zondagmiddag.

Kaarten reservern kan via 't Nut - Gaasterland: www.ticketkantoor.nl/shop/JSFbalk
2602-23

Preek van de leek van Gauke de Vries, voorzitter van LDODK en directeur van Kenonz

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 10.30 uur: inloop met koffie/thee; 11.00 uur begin preek
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis (collecte aan het eind van de preek)

Thema: Het verleggen van grenzen.
0403-23

Voorjaarsexcursie op zaterdag 4 maart 2023

Op zaterdag 4 maart gaat de excursie richting Afsluitdijk voor een bezoek aan drie heel verschillende kerken: de St.Bonifatiuskerk in Cornwerd, de Hervormde Kerk van Wons en de Hervormde Kerk van Schraard. De lezing en de rondleiding in de kerken worden verzorgd door leden van de excursiecommissie. Wie met de bus langs de drie kerken wil reizen, kan zich voor het dag arrangement aanmelden.

Cornwerd
De aan de heilige Bonifatius gewijde kerk is vermoedelijk in de twaalfde eeuw gesticht en heeft in de loop der eeuwen heel wat veranderingen ondergaan. In 1916 werd de kerk uitwendig ommetseld en aan de binnenkant van stucwerk voorzien, zodat het oude karakter bijna geheel verdween. Alleen de vroeg – zestiende-eeuwse kap met tongewelf en trekbalken van de oude kerk zijn nog zichtbaar. Het interieur van de kerk is in 1740 geheel vernieuwd . De preekstoel, het doophek en verschillende memorieborden dateren uit die tijd. De kerkvoogdenbank heeft een overkapping met daarop het wapen van Cornelis van Aylva die in 1740 grietman van Wûnseradiel was.

De huidige toren dateert uit 1898 ter vervanging van de middeleeuwse zadeldaktoren die zo bouwvallig was geworden dat restauratie niet meer mogelijk was. Toen de oude toren was gesloopt vond men in de bodem de resten van een middeleeuws zandstenen retabel. Deze resten bevinden zich nu in het Fries Museum.

Wons
De kerk, in 1728 gebouwd ter vervanging van een kerk uit de twaalfde eeuw, is een achtzijdige centraalbouw met tentdak. Het is één van de weinige kerken die na de Hervorming gebouwd werden en niet aansloten bij de middeleeuwse kerkbouwtraditie. Omdat de nadruk was komen liggen op de dienst van Het Woord, probeerde men een middelpuntzoekende ruimtelijke indeling te krijgen, vandaar de achtzijdige centraalbouw. Het koepeltorentje is in 1776 al vernieuwd. De luidklok is door de Duitse bezetter gevorderd en in 1953 vervangen door een door Van Bergen gegoten klok.

Het interieur wordt gedekt door een houten koepelgewelf. Aan vijf zijden bevindt zich een galerij uit 1891.Uit die tijd stamt ook het orgel. De preekstoel uit 1686 is geschonken door Richtje Jacobs Abbema. Het grote doopvont in het midden van de kerk dateert uit 1962 en is gemaakt door de Friese beeldhouwer Chris Fokma.

De kerk werd in de jaren 1961-1962 gerestaureerd en kreeg daarbij een neoclassicistische ingangspartij en een consistoriekamer. De bestaande windwijzer (een hert), werd ontleend aan het wapen van Wonseradeel.

Schraard

Het kerkgebouw dateert uit de tweede helft van de dertiende eeuw en heeft vroeg-gotische elementen. In de noordelijke muur zijn nog duidelijke sporen van kleine romaanse vensters te zien. De voorkerk heeft twee smalle spitsboogvensters en daarnaast staat de ingang in een spitsbogige nis. De zadeldaktoren is in de twaalfde eeuw verrezen en in de dertiende eeuw verhoogd. In de toren hangt een klok uit 1603, die in 1943 door de Duitse bezetter werd geroofd, maar gelukkig in 1945 terugkwam. Op de toren staat een windwijzer in de vorm van een haan en op de wijzerplaat van het uurwerk staat het jaartal 1678.

De kerkzaal wordt gedekt door een houten tongewelf met trekbalken. In de wanden van het koor zitten enkele nissen, waarvan de noordelijke een piscina is geweest. De preekstoel dateert uit 1633, getuige het opschrift in het klankbord. De kuip heeft fraaie hoekzuiltjes. Tegenover de preekstoel staat de herenbank van de familie Van Aylva, die ten westen van de kerk een state bezat. Ook een rouwbord uit 1653 getuigt nog van het belang van deze familie. De kerkbanken zijn verrassend mooi. De fraai gesneden wangen in rijke renaissancestijl dateren volgens dendrochronologisch onderzoek uit ongeveer 1570.  Daarin zijn portretmedaillons, saters, engelen, draken en leeuwenkoppen uitgesneden. In de kerk is nog het 17e -eeuwse smeedijzeren torenuurwerk te bewonderen

Praktische informatie

De kerken zijn op 4 maart van 11.30  – 17.00 uur gratis te bezichtigen. Er vinden regelmatig lezingen en rondleidingen plaats. In de kerk is een brochure met kerkbeschrijvingen voor € 3,- verkrijgbaar. U kunt de brochure ook downloaden via www.aldefrysketsjerken.nl.

Vervoer per bus
Degene die graag met de excursiebus reist en gebruik wil maken van de lunch kan zich vóór 11 februari 2023 aanmelden (info@frysketsjerken.nl).

De kosten bedragen: € 50,- (brochure, bus, lunch, koffie/thee) en de excursiebus vertrekt om 11.00 uur uit Leeuwarden en komt daar rond 17.00 uur weer terug.
De bus staat geparkeerd tegenover het lijnbusstation bij het gebouw ‘Tot Maandag’ (Het vroegere Aegongebouw). Het lijnbusstation bevindt zich links van het spoorwegstation, gezien vanuit de uitgang.

Adressen van de kerken:

St. Bonifatiuskerk: Dorpsweg 5, Cornwerd

Hervormde kerk Wons: Salverdastraat 4 

Hervormde kerk Schraard: Schoolstraat 4
1203-23

Zondag 12 maart 2023, FRISICANA - IV WANTED .......ALIVE , in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15.30 uur

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 15,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Zondag 12 maart 2023, FRISICANA - IV Wanted ......Alive, in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 15,30 uur.

 
'Wanted ... Alive' is de titel die de Friese singer/songwriters Gurbe Douwstra, Marcel Smit en Piter Wilkens hebben gegeven aan hun nieuwste liedjesprogramma in de serie 'Frisicana'. De titel is een kleine knipoog naar de vorige show van de heren waarin een aantal covers te horen was van inmiddels overleden artiesten.

In deze vierde editie van de Frisicana-reeks hebben zij vooral liedjes gekozen van nog levende, maar daarom niet minder legendarische artiesten. Het brede Americana-genre blijkt een welhaast onuitputtelijke bron van mooie liedjes te zijn. Deze keer is er repertoire te horen van onder andere Paul Simon, Dolly Parton, Joe Ely, Richard Thompson, Willie Nelson en Kris Kristofferson. Daarnaast natuurlijk veel liedjes uit het eigen repertoire van Piter, Marcel en Gurbe. Nieuw en oud en zowel afzonderlijk als gezamenlijk geschreven.

Frisicana IV - Wanted ... Alive', drie Friese singer/songwriters op zoek naar hun muzikale roots.

Entree          : €15,- voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Kaartverkoop: aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via 

                     reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792


Informatie of reservering:

Kaartverkoop aan de zaal of reserveren (tot drie uur vóór aanvang) via

reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792


Website: http://www.groatekerk.nl


1203-23

Vocalibre

Doarpstsjerke - Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Buorren 18, 9221 TB Rottevalle
Entree: € 15,00, inclusief koffie/thee

Vocalibre is een vocaal ensemble met een bezetting van 18 gevorderde zangers en zangeressen. Vocalibre wil klassieke muziek graag onder de aandacht brengen van een groot publiek.   
Deze keer zingt het koor welluidende muziek van Heinrich Schütz en Johann Sebastian Bach. Centraal staat het motet ‘Jesu meine Freude’ van Bach.
Het continuospel wordt verzorgd door Jochem Schuurman op kistorgel en door Anne Vos-van Dijk op cello.
Meer info: www.vocalibre.nl

Informatie/reserveringen: doarpstsjerkerottefalle@gmail.com
1203-23

Magda Mendes Com o vento Liedjes van de wind

Ioannis Theatertsjerke - Wier

Tijdstip: 15.00-17.00
Adres: Lautawei 3a, 9043VP, Wier
Entree: € 15

De Portugese zangeres Magda Mendes volgde de zuidwester wind, de ’Sudoeste’ totdat ze uiteindelijk in Rotterdam neerstreek. Een reis langs de stranden van de Algarve, de kurkbomen van de Alentejo, de steegjes van Lissabon waar de Fado klinkt, de olijfbomen van haar vader en de bergen van het Noorden. Al deze elementen zijn terug te horen in haar stem en in haar zelfgeschreven liedjes die speciaal voor dit programma werden gearrangeerd door gitarist Ward Veenstra voor een nieuwe bijzondere bezetting bestaande uit viool, cello en gitaar.

Magda Mendes - zang, gitaar, ukulele, percussie
Ward Veenstra - Akoestische gitaar, Portugese gitaar.

Gustavo Cabrera - Viool  

Aleksandra Kaspera - Cello  


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
1803-23

Maelisagno Trio, Bonifatiuskerk Ter Idzard

Bonifatiuskerk - Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur, welkom vanaf 19.15 uur
Adres: Idzardaweg 61, 8476 EP Ter Idzard
Entree: 10 euro met koffie/thee bij binnenkomst

Jong Talent ArtEZ, accordeon, cello, sopraan

In het voorjaar van 2022 konden we bij ArtEZ Chamber Music Sessions luisteren naar ‘The Best Of!’ Uit het prachtige aanbod van al dat jonge talent kozen wij de winnaar van de publieksprijs, het Maelisagno Trio. 

Bestaande uit Anneloes Kriek, sopraan, Gemma Smit, cello, Ilse Kok, accordeon.

 
‘De expressie van de menselijke stem, de warme klank van de cello en de veelzijdigheid van de accordeon zorgen voor een breed klankkleurenpalet! 

Verhalen worden verteld en emoties komen tot uiting. Door het samenvoegen van de twee kunstvormen muziek en poëzie ontstaat er iets magisch: de magie van Maelisagno.’


Informatie of reservering:

kaartjes via cultuur@ter-idzard.nl


Website: https://bonifatiuskerkteridzard.org


1903-23

'BACH' orgel en cello concert

Sint Margaretkerk - Boksum

Tijdstip: 16.00 uur
Adres: Sint Margrietwei 1, 9031 XG Boksum
Entree: vrijwillige bijdrage

BACH!

Orgel: Simon Bouma

Cello: Judith Oost

 

‘BACH!’ is een ontmoeting tussen twee instrumenten waarvoor Bach’s composities van onschatbare waarde zijn: de cello en het orgel.

De beide instrumenten gaan met elkaar in dialoog en vertellen samen een muzikaal verhaal, waarin de wereldlijke en geestelijke muziek van Johann Sebastian Bach naast elkaar klinkt.

Er worden orgelkoralen gespeeld in een bewerking voor cello en orgel, delen uit de sonates voor gamba en klavichord (op cello en orgel), delen uit de solosuites voor cello en preludes, fuga’s en een fantasia voor orgel solo.

 

Het verhaal dat vanuit deze werken ontstaat, laat de mens horen in al zijn kwetsbaarheid. Met verschillende, voor iedere luisteraar herkenbare, gemoedstoestanden. Daartegenover staan grote, nauwelijks te bevatten begrippen, zoals de dood, de eeuwigheid en de Heilige Drievuldigheid. Bach wist ze in zijn orgelcomposities te verklanken en dichter bij ons voorstellingsvermogen te brengen.

 

‘BACH!’ is vanuit nieuwsgierigheid ontstaan. Organist Simon Bouma en celliste/theatermaakster Judith Oost zien er naar uit om de ontdekkingen die zij deden, met de luisteraars te delen!

Het duo werkt sinds 2018 samen en heeft als doel om de zeldzame combinatie van cello en orgel onder de aandacht te brengen. Het orgel, met zijn grote rijkdom aan klankkleuren, biedt in samenklank met de cello als vertellend melodie-instrument, oneindig veel mogelijkheden om ontroerende, fantasievolle en humoristische muzikale verhalen te laten ontstaan.

 


Informatie of reservering:

www.barrevoet.nl


Website: www.barrevoet.nl


1903-23

Concert van ‘Ella & Her Man‘ in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: De toegangsprijs is € 12,50; voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50 (incl. consumptie in de pauze).

Concert van ‘Ella & Her Man‘
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
zondag 19 maart 2023 om 15.00 uur

Na het succes van Myn Skip (Friese anjer - Prins Bernhard Cultuurfonds) over de geschiedenis van het skûtsje volgde de voorstelling Pianohuis over een relatie tussen ouder en kind. In 2023 maken Ella de Jong en Herman Woltman een nieuw muziekprogramma. Friese landschappen vermengd met muziek en poëzie. Thema’s zoals klimaatverandering, biodiversiteit en onbegrip zijn de aanleiding.
Ella de Jong is actrice en musicus. Ze speelt trompet en zingt in Big Band Friesland.
Sinds 2012 speelt ze samen met Herman. Ze werden uitgeroepen als beste singer songwriters van Friesland.
Herman Woltman is docent en musicus. Hij geeft les aan de muziekschool It Toanhûs en De Speeldoos. Hij was jarenlang bandleider en componist van de groep Souldada.

De toegangsprijs is € 12,50; voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50 (incl. consumptie in de pauze).
Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/EllaHerMan .

 Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).


Informatie of reservering:

Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/EllaHerMan .


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl en http://www.ellaandherman.nl .


1903-23

Linde Nijland samen met Bert Ridderbos (multi-instrumentalist)

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 14.30 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: € 15,00 incl. koffie/thee

Linde begon op jonge leeftijd te zingen met het vrouwelijke folkduo Ygdrassil. Daarna nam ze 5 albums op en speelde ze op vele podia en festivals zoals Lowlands en Noorderslag. 2007 betekende het einde van dit opmerkelijke Nederlandse duo en Linde ging verder als een succesvolle folkzanger en songwriter. De afgelopen jaren werkt ze internationaal nauw samen met ervaren multi-instrumentalist Bert Ridderbos (gitaar, banjo, cittern, accordeon). Hun muzikale reizen hebben hen naar vele verrassende landen als Iran en Bhutan gebracht


Informatie of reservering:

Reserveren mag: mail kerkjeschurega3@ziggo.nl 

of 06 11 32 3733


Website: www.lindenijland.nl


2603-23

Preek van de leek van Immie Jonkman, cultureel entrepeneur

Mariakerk - Kortezwaag

Tijdstip: 10.30 uur: inloop met koffie/thee; 11.00 uur begin preek
Adres: De Leijen 29, 8401 AX Gorredijk (Kortezwaag)
Entree: gratis (collecte aan het eind van de preek)

Korte inhoud volgt nog.
2603-23

Remmelt, Muus & Femke brengen country, folk en americana

Kloosterkapel - Sibrandahûs

Tijdstip: 15.30 uur
Adres: Birdaarderstraatweg 4, 9106 GA Sibrandahûs
Entree: €12

De Haagse muzikanten Remmelt, Muus & Femke brengen in Kloosterkapel Sibrandahûs een interessante mix van country, folk en americana met  fraaie meerstemmige vocalen. Voor liefhebbers van onder andere Crosby, Stills, Nash & Young een absolute must.  


Website: https://www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl


2603-23

Vituswandeling

Sint vituskerk - Wetsens

Tijdstip: zie www.vituswetsens.nl
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: vrijwillige bijdrage

Inluiden van de lente met een bezinningswandeling. Napraten in het kerkje met koffie/thee en koek.


Website: www.vituswetsens.nl


2603-23

Duo Duin en Berg, liedjes uit Zuid-Afrika

Ioannis Theatertsjerke Wier

Tijdstip: 15.00- 1700 uur
Adres: Lautawei 3a , 9043VP, Wier
Entree: € 15

Yolande van den Berg en Gelske van der Duin

Duin & Berg: twee sprankelende persoonlijkheden die samen graag muziek maken, tillen u op en nemen u mee op reis door de Lage Landen en Zuid-Afrika, verfrissend en verrassend! Met prachtige teksten op eigengemaakte muziek en de mooiste covers beschrijven ze de natuur, de liefde en alles wat anderszins het leven de moeite waard maakt. Voor hun reis naar Zuid-Afrika hebben ze hun programma aangevuld met een aantal pareltjes uit de Nederlandse literatuur, zodat niet alleen Zuid Afrika, maar ook de Lage Landen zullen worden bezongen.

Duo Duin & Berg bestaat uit componiste en pianiste Yolande van den Berg, die het gros van de composities voor haar rekening neemt en zangeres Gelske van der Duin. Opgegroeid in Zuid-Afrika, maakt Yolande op 26-jarige leeftijd de overstap naar Nederland, waar ze tot haar verrassing de liefde van haar leven tegen het lijf loopt en besluit in Nederland te blijven. Maar Zuid-Afrika blijft natuurlijk trekken... De taal blijkt een grote inspiratiebron te zijn en op de teksten van bekende dichters maakt ze haar eigen composities. Tijdens haar conservatoriumstudie in Nederland ontmoet ze Gelske van der Duin, een zielsverwant op muzikaal gebied. Na het afronden van hun studie krijgt hun samenwerking vleugels en besluiten ze om als Duo Duin & Berg hun muzikale droom verder uit te werken: inspirerende luisterliedjes die op vlotte wijze aan elkaar worden verbonden, ondersteund door prachtige foto's om de luisteraars mee te nemen op een muzikale reis!


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
0104-23

DINA, zangeres, muzikante, producer met 'medisyn'

Mariakerk - Bears

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Tsjerkepaed 3, 9025 BM Bears
Entree: 10 euro

Samenwerking SAFT en Popfabryk

SAFT heeft vorig jaar met Popfabryk, het productiehuis voor Friese popcultuur, de intentie uitgesproken om jaarlijks een bij de locaties passende Tsjerketour te doen. Popfabryk ziet de oude kerken in Fryslân als een bijzonder en wijdverspreid podium om haar kleinschalige producties te presenteren voor een overwegend nieuw publiek.   

Dit voorjaar gaat zangeres, muzikante en producer DINA op tsjerketour. Ze komt met een nieuw album dat speciaal is geschreven voor de Tsjerketour. Voor het eerst maakt ze een album met een boek in haar moedertaal, it Frysk. Het album is opgenomen in de Thomaskerk in Katlijk.

'Friestalig, helend, hemels, krachtig en gegrond'

DINA stelt de vraag: "wat doen wij om te bezinnen?". Als antwoord maakte ze 10 nummers die in hun muzikale en poëtische vorm als universeel 'medicijn' kunnen dienen. Live laat DINA verhaal en muziek samensmelten en neemt het publiek daarin volledig mee. Het geheel laat zich vangen in een boek, waarbij de luisteraar wordt uitgenodigd een eigen recept te schrijven voor zijn of haar 'medisyn'. 

 In 2022 werkte DINA mee aan het album ‘Witst noch dat d'r neat wie’ van ZEA die toen in het voorjaar de Tsjerketour deed en nu speelt ze zelf de hoofdrol in deze tour langs ons prachtig erfgoed.

 


Informatie of reservering:

Geen reservering; kaartverkoop aan de deur.


Website: https://www.dinamusic.nl/tour


0104-23

Zaterdagavond 1 april 2023 optreden van: Kentucky Snake Oil American Roots Music, in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie, aanvang 20.00 uur

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: € 15,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Zaterdag 1 april 2023, aanvang 20.00 uur in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie

Kentucky Snake Oil, American Roots Music

Swingende fiddle, spetterende banjo, meerstemmige zang en een ritme waarbij je niet kunt blijven stilzitten: Kentucky Snake Oil brengt een energieke mix van Bluegrass, Country en Amerikaanse folkmuziek. De band speelt een gevarieerd repertoire met onder andere nummers die onder meer bekend zijn van Johnny Cash, Bruce Springsteen, Hank Williams, Mumford & Sons, Old Crow Medicine Show, Willie Nelson … etc Voor meer info: www.kentuckysnakeoil.com

Aanvang : 20.00 uur

Entree : €15,- voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis

Kaartverkoop : aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via

reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792


Informatie of reservering:

 

Entree : €15,- voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis

Kaartverkoop : aan de zaal of reserveren ( tot drie uur vóór aanvang) via

reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792


Website: http://www.groatekerk.nl / www.kentuckysnakeoil.com


0204-23

DINA, zangeres, muzikante, producer met 'medisyn'

Doarpstsjerke - Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Buorren 18, 9221 TB Rottevalle
Entree: 10 euro

Samenwerking SAFT en Popfabryk

SAFT heeft vorig jaar met Popfabryk, het productiehuis voor Friese popcultuur, de intentie uitgesproken om jaarlijks een bij de locaties passende Tsjerketour te doen. Popfabryk ziet de oude kerken in Fryslân als een bijzonder en wijdverspreid podium om haar kleinschalige producties te presenteren voor een overwegend nieuw publiek.   

Dit voorjaar gaat zangeres, muzikante en producer DINA op tsjerketour. Ze komt met een nieuw album dat speciaal is geschreven voor de Tsjerketour. Voor het eerst maakt ze een album met een boek in haar moedertaal, it Frysk. Het album is opgenomen in de Thomaskerk in Katlijk en heet 'medisyn'.

'Friestalig, helend, hemels, krachtig en gegrond'

DINA stelt de vraag: "wat doen wij om te bezinnen?". Als antwoord maakte ze 10 nummers die in hun muzikale en poëtische vorm als universeel 'medicijn' kunnen dienen. Live laat DINA verhaal en muziek samensmelten en neemt het publiek daarin volledig mee. Het geheel laat zich vangen in een boek, waarbij de luisteraar wordt uitgenodigd een eigen recept te schrijven voor zijn of haar 'medisyn'. 

 In 2022 werkte DINA mee aan het album ‘Witst noch dat d'r neat wie’ van ZEA die toen in het voorjaar de Tsjerketour deed en nu speelt ze zelf de hoofdrol in deze tour langs ons prachtig erfgoed.


Informatie of reservering:

Geen reservering; kaartverkoop aan de deur.


Website: www.dinamusic.nl


0604-23

De ‘Anna Maria van Schurman Lezing’ door Annette Nobuntu Mul in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: € 6,00

‘Anna Maria van Schurman Lezing’ 
door Annette Nobuntu Mul,
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
donderdag 6 april 2023 om 20.00 uur

De 'Anna Maria van Schurman Lezing' wordt dit jaar verzorgd door Annette Nobuntu Mul.
De titel van haar lezing is een Zuidafrikaanse: 'Opsoek naaer Ubuntu'.

Annette Nobuntu Mul (1960), woonachtig te Twello, is opleider, trainer, executive coach, supervisor & leertherapeut (Gestalt Psychotherapie), auteur en spreker.
Zij is de oprichtster van Ubuntu Society, voorzitter van Stichting Ubuntu Nederland en Hoofddocent van de opleiding ‘Ubuntu, Leiderschap & Burgerschap’ aan de Internationale School voor Wijsbegeerte te Leusden. Daarnaast is zij Vertrouwenspersoon Integriteit voor Groen Links, columnist voor tijdschrift The Optimist, Ambassadeur van MaatschapWIJ en Lid Comité van Aanbeveling Forum Levenslang.
In 2018 verscheen haar boek ‘Opsoek naar Ubuntu’ en sindsdien geeft zij vele lezingen om op interactieve wijze gezamenlijk te onderzoeken wat de essentie van Ubuntu – I am because we are and we are because the planet is - concreet voor ons land kan betekenen in samen werken en samen leven. Al vele jaren, op 18 juli, organiseert zij Mandeladag in samenwerking met Herman van Veen Arts center.
Annette ontving in 2017 The African Recognition Award. Sinds juli 2019 is zij de levenspartner van Jan Terlouw.

De lezing is genoemd naar Anna Maria van Schurman. Zij was één van de grootste vrouwelijke intellectuelen in de Gouden Eeuw.
Destijds bracht zij regelmatig familiebezoek aan Abbingastate (gelegen waar nu het Drachtsterplein is) en in die tijd heeft zij ook de Dorpskerk Huizum wel bezocht.
Dit is de reden waarom het voetpad tussen het Drachtsterplein en de Dorpskerk naar haar is genoemd.

De toegangsprijs is € 6,00 per persoon. Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft via  het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/Schurmanlezing . Reserveer op tijd!
Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: Peter de Haan, tel. 06-11592427. E-mail: dorpskerkhuizum@gmail.com .
Ook informatie op:  https://www.dorpskerkhuizum.nl en
https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum .


Informatie of reservering:

Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/Schurmanlezing .


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


1404-23

Concert van Melvin van Eldik in 'Muziek +' van de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 17.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: Vrijwillige bijdrage

Concert van Melvin van Eldik
in de serie 'Muziek +' van Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
vrijdag 14 april 2023 van 17.00 tot 18.00 uur

Muzikant/dichter Melvin van Eldik zingt, speelt en vertelt: een programma voor en over Leeuwarden en de Leeuwarders in Cultuurpodium Dorpskerk Huizum.
Liedjes, gedichten en verhalen met een lach en een traan. Het idee voor zijn Leeuwarder liedteksten (en niet te vergeten zijn Liwwadder gedichten) was geboren na het behalen van de 1e prijs bij een vertaalwedstrijd uitgeschreven door de Leeuwarder Courant i.s.m. Stichting Literaire Activiteiten Leeuwarden, waarbij het lied 'A working class hero' van John Lennon vertaald moest worden.
Zijn Liwwadder vertaling 'Un held uut de Meenthe' kreeg de meeste punten.
Ook won Melvin de 1e prijs van de Poetry Slam Zeist, stond in de finale van NK Poetry Slam te Utrecht (2009) en ontving de Leeuwarder Pommeranten Pries 2018.
In Leeuwarden zijn drie van zijn gedichten te lezen en te bewonderen in de openbare ruimte.

Hoewel de concerten in de serie 'Muziek+' gratis toegankelijk zijn wordt een vrijwillige bijdrage voor de musici zeer op prijs gesteld.

Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl en www.melvinvaneldik.nl


1504-23

DINA, zangeres, muzikante, producer met 'medisyn'

Dorpskerk - Gaast

Tijdstip: 20.00 uur
Entree: 10 euro

Samenwerking SAFT en Popfabryk

SAFT heeft vorig jaar met Popfabryk, het productiehuis voor Friese popcultuur, de intentie uitgesproken om jaarlijks een bij de locaties passende Tsjerketour te doen. Popfabryk ziet de oude kerken in Fryslân als een bijzonder en wijdverspreid podium om haar kleinschalige producties te presenteren voor een overwegend nieuw publiek.   

Dit voorjaar gaat zangeres, muzikante en producer DINA op tsjerketour. Ze komt met een nieuw album dat speciaal is geschreven voor de Tsjerketour. Voor het eerst maakt ze een album met een boek in haar moedertaal, it Frysk. Het album is opgenomen in de Thomaskerk in Katlijk en heet 'medisyn'. 

'Friestalig, helend, hemels, krachtig en gegrond'

DINA stelt de vraag: "wat doen wij om te bezinnen?". Als antwoord maakte ze 10 nummers die in hun muzikale en poëtische vorm als universeel 'medicijn' kunnen dienen. Live laat DINA verhaal en muziek samensmelten en neemt het publiek daarin volledig mee. Het geheel laat zich vangen in een boek, waarbij de luisteraar wordt uitgenodigd een eigen recept te schrijven voor zijn of haar 'medisyn'. 

 In 2022 werkte DINA mee aan het album ‘Witst noch dat d'r neat wie’ van ZEA die toen in het voorjaar de Tsjerketour deed en nu speelt ze zelf de hoofdrol in deze tour langs ons prachtig erfgoed.


Informatie of reservering:

Geen reservering; kaartverkoop aan de deur.


Website: www.dinamusic.nl


1504-23

Optreden Marcel Smit

Kerk - harich

Tijdstip: 20.00 oere, tsjerke iepen fanôf 19.30 oere
Adres: Stinsenwei 16 te Harich
Entree: € 12,50 inclusief 1x kofje/tee yn de pauze

Marcel Smit is een veel gevraagd artiest en niet meer weg te denken uit de Friese Top 100. Hij is autodidact en na zijn eerste cd in 2007 volgde in 2011 een geheel Friestalig album 'Muzyk'. Dit album kreeg prachtige recensies en daar stond hij ineens 'dat jonkje fan de Westereen' tussen de gevestigde namen van de Friese muziek.

Vanaf 2012 schrijft Marcel alles zelf, zowel de teksten als de muziek. Van fleurig, humoristisch tot ontroerend.

Na zijn tweede album 'Mear muzyk' in 2014 kwam hij in 2020 met zijn nieuwste album 'Noch mear muzyk'. Graag laat hij zijn publiek hiermee kennismaken, maar uiteraard komen ook de bekende bestaande nummers ruimschoots aan bod.


Informatie of reservering:

Kaarten kunt u reserveren via e-mailadres: kultuertsjerkeharich@gmail.com of een appje sturen naar (06) 214 66 178.

Mochten er nog kaarten over zijn, dan kunt u aan de kassa ook nog kaarten kopen.
1604-23

DINA, zangeres, muzikante, producer met 'medisyn'

Nicolaaskerk - Koarnjum

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: De Wier 7, 9056PM Koarnjum
Entree: 10 euro

Samenwerking SAFT en Popfabryk

SAFT heeft vorig jaar met Popfabryk, het productiehuis voor Friese popcultuur, de intentie uitgesproken om jaarlijks een bij de locaties passende Tsjerketour te doen. Popfabryk ziet de oude kerken in Fryslân als een bijzonder en wijdverspreid podium om haar kleinschalige producties te presenteren voor een overwegend nieuw publiek.   

Dit voorjaar gaat zangeres, muzikante en producer DINA op tsjerketour. Ze komt met een nieuw album dat speciaal is geschreven voor de Tsjerketour. Voor het eerst maakt ze een album met een boek in haar moedertaal, it Frysk. Het album is opgenomen in de Thomaskerk in Katlijk en heet 'medisyn'. 

'Friestalig, helend, hemels, krachtig en gegrond'

DINA stelt de vraag: "wat doen wij om te bezinnen?". Als antwoord maakte ze 10 nummers die in hun muzikale en poëtische vorm als universeel 'medicijn' kunnen dienen. Live laat DINA verhaal en muziek samensmelten en neemt het publiek daarin volledig mee. Het geheel laat zich vangen in een boek, waarbij de luisteraar wordt uitgenodigd een eigen recept te schrijven voor zijn of haar 'medisyn'. 

 In 2022 werkte DINA mee aan het album ‘Witst noch dat d'r neat wie’ van ZEA die toen in het voorjaar de Tsjerketour deed en nu speelt ze zelf de hoofdrol in deze tour langs ons prachtig erfgoed.


Informatie of reservering:

Geen reservering; kaartverkoop aan de deur. 


Website: www.dinamusic.nl


1604-23

Lenny Kuhr

Terbantster Tsjerke - Terband

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Pastorielaan 12, 8449 BE Terband
Entree: € 20,- incl. pauzedrankje

Lenny zingt uit haar grote en levendige oeuvre. De kers op deze taart is het album dat eind januari 2022 is uitgebracht met als titel: Lenny Kuhr. Een album waarop ze uit haar comfort zone is getreden met verrassende resultaten. Met nieuw werk van haarzelf en met werk dat collega’s speciaal voor haar schreven. Onder andere Stef Bos, Spinvis Elke Vierveijzer en Lenny’s dochter Daphna.

Zelf zegt Lenny over het theaterprogramma dat ze uit eerder werk en uit haar nieuwe album heeft gedestilleerd: ‘een lied is een compacte energie van een ongrijpbaar gegeven'. Het lied vertolkt gevoelens van het benoembare en onbenoembare op oneindig veel manieren. Het vertelt van jou en mij. Over onze existentie en dat wat zich daarin afspeelt. Tijdens ons optreden communiceren we met jullie door middel van de liedjes. We kennen en herkennen elkaar; jij en ik. En we zijn weer samen. En dat vieren we op de plek waar wij samen zijn.


Informatie of reservering:

 

Kaarten zijn te koop bij het Posthuis theater via

www.posthuistheater.nl of tel.nr. 0513-619494


Website: www.posthuistheater.nl of www.terbantstertsjerke.nl


1604-23

Concert voor Zieken en Zeevarenden

Ioannis Theatertsjerke - Wier

Tijdstip: 15.00- 17.00 uur
Adres: Lautawei 3a., 9043VP, Wier
Entree: € 15

Ook al doet de naam anders vermoeden, het Orkest voor Zieken en Zeevarenden is best wel genegen hun smartlappen aan anderen ten gehore te brengen. Dat gebeurde zondag in Earnewâld. De Leading Lady van het orkest is zangeres Trienke Hoogenberg, die wordt bijgestaan door de broers Harm en Klaas Kasma, accordeonist Jan Smidstra. Hoewel zieke moedertjes en verdronken zeelieden veelvuldig in hun liedjes voorkomen, draaien ze hun hand ook niet om voor oude eenzame lieden, jochies met gescheurde broekjes, overleden konijnen, onschuldige dansmeisjes bij rode lampjes en wat al niet meer.


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
2204-23

DINA, zangeres, muzikante, producer met 'medisyn'

Mariakerk - Blessum

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Buorren 2, 9032 XC Blessum
Entree: 10 euro

Samenwerking SAFT en Popfabryk

SAFT heeft vorig jaar met Popfabryk, het productiehuis voor Friese popcultuur, de intentie uitgesproken om jaarlijks een bij de locaties passende Tsjerketour te doen. Popfabryk ziet de oude kerken in Fryslân als een bijzonder en wijdverspreid podium om haar kleinschalige producties te presenteren voor een overwegend nieuw publiek.   

Dit voorjaar gaat zangeres, muzikante en producer DINA op tsjerketour. Ze komt met een nieuw album dat speciaal is geschreven voor de Tsjerketour. Voor het eerst maakt ze een album met een boek in haar moedertaal, it Frysk. Het album is opgenomen in de Thomaskerk in Katlijk en heet 'medisyn'.

'Friestalig, helend, hemels, krachtig en gegrond'

DINA stelt de vraag: "wat doen wij om te bezinnen?". Als antwoord maakte ze 10 nummers die in hun muzikale en poëtische vorm als universeel 'medicijn' kunnen dienen. Live laat DINA verhaal en muziek samensmelten en neemt het publiek daarin volledig mee. Het geheel laat zich vangen in een boek, waarbij de luisteraar wordt uitgenodigd een eigen recept te schrijven voor zijn of haar 'medisyn'. 

 In 2022 werkte DINA mee aan het album ‘Witst noch dat d'r neat wie’ van ZEA die toen in het voorjaar de Tsjerketour deed en nu speelt ze zelf de hoofdrol in deze tour langs ons prachtig erfgoed.


Informatie of reservering:

Geen reservering; kaartverkoop aan de deur.


Website: www.dinamusic.nl


2304-23

Konstantyn Napolov en Anna Federova spelen Schilderijen van een tentoonstelling

Sint Vituskerk - Finkum

Tijdstip: 16.00 uur
Adres: Holdingawei 51, 9053 LV Finkum


Artiest: Konstantyn Napolov, slagwerk en Anna Federova, piano


Programma: Schilderijen van een tentoonstelling


Toelichting: Geïnspireerd op Mussorgsky's bekende Schilderijententoonselling brengen slagwerkvirtuoos Konstantyn Napolov en pianogrootheid Anna Federova een verfrissend duoprogramma vol nieuwe werken voor hun twee grote instrumenten. Zoals we van Napolov gewend zijn, brengt hij zijn hele instrumentarium mee. Met een arrangement van Mussorgsky's origineel door Marijn van Prooijen en nieuwe werken van o.a. Moritz Eggert en de Oekraïense Maxim Kolomiiets.
Locatie: Vituskerk Finkum

Pauze: ja, incl. sapje of thee
Eindtijd: 16.35u
Kaarten en meer info: www.pakhussolo.nl


Informatie of reservering:

www.pakhussolo.nl


Website: www.pakhussolo.nl

2304-23

DINA, zangeres, muzikante, producer met 'medisyn'

Mariakerk - Foudgum

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Piet Paaltjespad 1, 9154 BD Foudgum
Entree: 10 euro

Samenwerking SAFT en Popfabryk

SAFT heeft vorig jaar met Popfabryk, het productiehuis voor Friese popcultuur, de intentie uitgesproken om jaarlijks een bij de locaties passende Tsjerketour te doen. Popfabryk ziet de oude kerken in Fryslân als een bijzonder en wijdverspreid podium om haar kleinschalige producties te presenteren voor een overwegend nieuw publiek.   

Dit voorjaar gaat zangeres, muzikante en producer DINA op tsjerketour. Ze komt met een nieuw album dat speciaal is geschreven voor de Tsjerketour. Voor het eerst maakt ze een album met een boek in haar moedertaal, it Frysk. Het album is opgenomen in de Thomaskerk in Katlijk en heet 'medisyn'. 

'Friestalig, helend, hemels, krachtig en gegrond'

DINA stelt de vraag: "wat doen wij om te bezinnen?". Als antwoord maakte ze 10 nummers die in hun muzikale en poëtische vorm als universeel 'medicijn' kunnen dienen. Live laat DINA verhaal en muziek samensmelten en neemt het publiek daarin volledig mee. Het geheel laat zich vangen in een boek, waarbij de luisteraar wordt uitgenodigd een eigen recept te schrijven voor zijn of haar 'medisyn'. 

 In 2022 werkte DINA mee aan het album ‘Witst noch dat d'r neat wie’ van ZEA die toen in het voorjaar de Tsjerketour deed en nu speelt ze zelf de hoofdrol in deze tour langs ons prachtig erfgoed.


Informatie of reservering:

Geen reservering; kaartverkoop aan de deur.


Website: www.dinamusic.nl


2304-23

Concert ‘David Vos zingt Brel’ in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: De toegangsprijs is € 12,50; voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50 (incl. consumptie in de pauze).

Concert ‘David Vos zingt Brel‘
met Nettie Krull, piano
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
zondag 23 april 2023 om 15.00 uur

Jacques Brel is al jaren dood maar zijn werk leeft voort en geeft nog steeds te denken: zijn teksten intrigeren, zijn liederen inspireren.
Poëtische en meeslepende liederen, over liefde, vrouwen en verlangen, over onsterfelijkheid van dromen en sterfelijkheid van een levenswijze, over leven en dood, geluk en eenzaamheid, soms rebellerend cynisch vol venijn, altijd meeslepend en intens.
Uit het indrukwekkende oeuvre van deze Belgische chansonnier, dat ruim 200 chansons omvat, maakt David Vos (in het land optredend als zanger, acteur en presentator) steeds opnieuw een keuze: die van hemzelf. Vos maakt de passie van Jacques Brel tot zijn eigen passie.
Een hartstochtelijke, doorleefde eigen interpretatie, die de zeggingskracht van het oorspronkelijke werk volledig in tact laat.
Lovende kritieken werden geuit door het Nieuwsblad van het Noorden, Haarlems Dagblad en Brabants Dagblad.

Foto: Nico van Ganzewinkel.

De toegangsprijs is € 12,50; voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50 (incl. consumptie in de pauze).
Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor:https://www.ticketkantoor.nl/shop/DavidzingtBrel .
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl en https://davidvos.nl .


2304-23

De Vrolijke Koster

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 14.30 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: € 7,50 incl. koffie

Koste(r) lijke verhalen en anekdotes  van de Vrolijke Koster


Informatie of reservering:

Rerserveren mag: mail kerkjeschurega3@ziggo.nl                          of o6 11 32 3733
2304-23

Concert Something Else in Kloosterkapel Sibrandahûs

Kloosterkapel - Sibrandahûs

Tijdstip: 15.30
Adres: Birdaarderstraatweg 4, 9106 GA Sibrandahûs
Entree: €12

SIBRANDAHÛS – De formatie Something Else zal op 23 april het seizoen 2022-2023 van Kloosterkapel Sibrandahûs gaan afsluiten met een feestelijk concert. Saillant detail is dat vijf jaar geleden in ditzelfde kerkje de basis werd gelegd voor de band die het nu is. Dus alle reden voor een lustrumfeestje.

 

Door een gelukkig toeval kwamen Else van der Greft en Jan Roorda in 2018 bijeen om muziek te maken voor het jaarlijkse benefietconcert ten bate van de stichting Make-A-Wish in de Kloosterkapel Sibrandahûs. Het tweetal speelde weliswaar al samen in de Friestalige band Bricquebec, maar er zijn altijd muzikale restjes en ideetjes die op de plank blijven liggen of die goed zouden passen in een andere context.

De samenwerking beviel erg goed. Spelenderwijs onderzochten de muzikanten wat er nog meer in het creatieve vat zat. Een aantal van hen, waaronder de gebroeders Wagenaar en Roorda kenden elkaar al uit de Nederlandstalige band Helder. Uiteindelijk leidde een en ander tot oprichting van de formatie Something Else. Een complete band die voornamelijk eigen nummers in het Engels en het Fries vertolkt, afgewisseld met een aantal  covers. De nummers variëren van stevig up-tempo tot klein en intiem. Aan welke artiesten kan je denken? Something Else speelt covers van bijvoorbeeld Carly Simon, Bonnie Raitt, Amy MacDonald en Maria McKee.

 Something Else bestaat uit: Sido Wagenaar (drums, percussie en zang);  Roelof Wagenaar (gitaar);  Niels Broekema (basgitaar); Jan Roorda (toetsen en zang) en last but not least Else van der Greft (zang en akoestische gitaar)

 

Het concert in de Kloosterkapel begint om half vier (15.30 uur). De deuren gaan zoals altijd een half uur voor aanvang open. Kaarten à €12 zijn verkrijgbaar aan de deur (geen voorverkoop). Meer Informatie: www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl


Website: www.kloosterkapel-sijbrandahuis.nl


2304-23

Vitusactiviteit

Sint vituskerk - Wetsens

Tijdstip: zie website www.vituswetsens.nl
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: vrijwillige bijdrage

Dit is nog een verrassing. Volg het nieuws op de website www.vituswetsens.nl


Website: www.vituswetsens.nl


2904-23

DINA, zangeres, muzikante, producer met 'medisyn'

Thomaskerk - Katlijk

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Kerkelaan 20, 8455 JR Katlijk
Entree: 10 euro

Samenwerking SAFT en Popfabryk

SAFT heeft vorig jaar met Popfabryk, het productiehuis voor Friese popcultuur, de intentie uitgesproken om jaarlijks een bij de locaties passende Tsjerketour te doen. Popfabryk ziet de oude kerken in Fryslân als een bijzonder en wijdverspreid podium om haar kleinschalige producties te presenteren voor een overwegend nieuw publiek.   

Dit voorjaar gaat zangeres, muzikante en producer DINA op tsjerketour. Ze komt met een nieuw album dat speciaal is geschreven voor de Tsjerketour. Voor het eerst maakt ze een album met een boek in haar moedertaal, it Frysk. Het album is opgenomen in de Thomaskerk in Katlijk en heet 'medisyn'. 

'Friestalig, helend, hemels, krachtig en gegrond'

DINA stelt de vraag: "wat doen wij om te bezinnen?". Als antwoord maakte ze 10 nummers die in hun muzikale en poëtische vorm als universeel 'medicijn' kunnen dienen. Live laat DINA verhaal en muziek samensmelten en neemt het publiek daarin volledig mee. Het geheel laat zich vangen in een boek, waarbij de luisteraar wordt uitgenodigd een eigen recept te schrijven voor zijn of haar 'medisyn'. 

 In 2022 werkte DINA mee aan het album ‘Witst noch dat d'r neat wie’ van ZEA die toen in het voorjaar de Tsjerketour deed en nu speelt ze zelf de hoofdrol in deze tour langs ons prachtig erfgoed.


Informatie of reservering:

Geen reservering; kaartverkoop aan de deur.


Website: www.dinamusic.nl


3004-23

DINA, zangeres, muzikante en producer met 'medisyn' in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: 10 euro

Samenwerking SAFT en Popfabryk

SAFT heeft vorig jaar met Popfabryk, het productiehuis voor Friese popcultuur, de intentie uitgesproken om jaarlijks een bij de locaties passende Tsjerketour te doen. Popfabryk ziet de oude kerken in Fryslân als een bijzonder en wijdverspreid podium om haar kleinschalige producties te presenteren voor een overwegend nieuw publiek.   

Dit voorjaar gaat zangeres, muzikante en producer DINA op tsjerketour. Ze komt met een nieuw album dat speciaal is geschreven voor de Tsjerketour. Voor het eerst maakt ze een album met een boek in haar moedertaal, it Frysk. Het album is opgenomen in de Thomaskerk in Katlijk en heet 'medisyn'. 

'Friestalig, helend, hemels, krachtig en gegrond'

DINA stelt de vraag: "wat doen wij om te bezinnen?". Als antwoord maakte ze 10 nummers die in hun muzikale en poëtische vorm als universeel 'medicijn' kunnen dienen. Live laat DINA verhaal en muziek samensmelten en neemt het publiek daarin volledig mee. Het geheel laat zich vangen in een boek, waarbij de luisteraar wordt uitgenodigd een eigen recept te schrijven voor zijn of haar 'medisyn'. 

In 2022 werkte DINA mee aan het album ‘Witst noch dat d'r neat wie’ van ZEA die toen in het voorjaar de Tsjerketour deed en nu speelt ze zelf de hoofdrol in deze tour langs ons prachtig erfgoed.

Geen reservering mogelijk; kaarten à € 10,00 bij de ingang van de kerk.


Informatie of reservering:

Geen reservering; kaartverkoop bij de ingang van de kerk.


Website: www.dinamusic.nl


0505-23

De 'Vijf Mei Rede' door Geert Mak in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 16.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: Vrijwillige bijdrage

De 'Vijf Mei Rede' door Geert Mak
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
vrijdag 5 mei 2023 om 16.00 uur

Elk jaar wordt in de Dorpskerk Huizum door een prominente Nederlander de 'Vijf Mei Rede' gehouden. In zowel 2020 als 2021 zou deze lezing door Geert Mak worden verzorgd.
In beide jaren moest het vanwege corona worden afgelast, maar dit jaar - drie keer scheepsrecht - kan het doorgaan.
De Dorpskerk Huizum is zeer vereerd dat deze alom bekende schrijver en tv-programma-maker aan de uitnodiging voor deze lezing gehoor wilde geven.

Over de titel en inhoud van de lezing volgt later meer informatie. Evenals de muzikale medewerking.

Hoewel deze lezing gratis toegankelijk is wordt een vrijwillige bijdrage zeer op prijs gesteld.

Foto: Vincent Mentzel

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: Peter de Haan, tel. 06-11592427. E-mail: dorpskerkhuizum@gmail.com .
Ook informatie op https://www.dorpskerkhuizum.nl en https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum .


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


0705-23

DINA, zangeres, muzikante, producer met 'medisyn'

Hermeskerk - Uitwellingerga

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Buorren 59, 8624 TM Twellegea
Entree: 10 euro

Samenwerking SAFT en Popfabryk

SAFT heeft vorig jaar met Popfabryk, het productiehuis voor Friese popcultuur, de intentie uitgesproken om jaarlijks een bij de locaties passende Tsjerketour te doen. Popfabryk ziet de oude kerken in Fryslân als een bijzonder en wijdverspreid podium om haar kleinschalige producties te presenteren voor een overwegend nieuw publiek.   

Dit voorjaar gaat zangeres, muzikante en producer DINA op tsjerketour. Ze komt met een nieuw album dat speciaal is geschreven voor de Tsjerketour. Voor het eerst maakt ze een album met een boek in haar moedertaal, it Frysk. Het album is opgenomen in de Thomaskerk in Katlijk en heet 'medisyn'. 

'Friestalig, helend, hemels, krachtig en gegrond'

DINA stelt de vraag: "wat doen wij om te bezinnen?". Als antwoord maakte ze 10 nummers die in hun muzikale en poëtische vorm als universeel 'medicijn' kunnen dienen. Live laat DINA verhaal en muziek samensmelten en neemt het publiek daarin volledig mee. Het geheel laat zich vangen in een boek, waarbij de luisteraar wordt uitgenodigd een eigen recept te schrijven voor zijn of haar 'medisyn'. 

 In 2022 werkte DINA mee aan het album ‘Witst noch dat d'r neat wie’ van ZEA die toen in het voorjaar de Tsjerketour deed en nu speelt ze zelf de hoofdrol in deze tour langs ons prachtig erfgoed.


Informatie of reservering:

Geen reservering; kaartverkoop aan de deur.


Website: www.dinamusic.nl


0705-23

Hiske mei Gysbert

Ioannis Theatertsjerke - Wier

Tijdstip: 15.00--17.00
Adres: Lautawei 3a, 9043VP, Wier
Entree: € 15,-

Hiske Oosterwijk spile Tiidgenoaten yn de Boalserter Broeretsjerke yn oktober 2021.

De moaiste lieten lit sy tegearre mei gitarist Job nochris klinke litte yn de Teatertsjerke fan Wier.

Hiske is sjongeres, komponiste, tekstskriuwer en sy is dosint.


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
1205-23

Vituspassie: muzikaal theatredrieluik

Sint vituskerk - Wetsens

Tijdstip: zie www.vituswetsens.nl
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: 10 euro

Muzikaal theaterdrieluik: Wat verbindt Sint Vitus met Simon?


Website: www.vituswetsens.nl


1305-23

Vituspassie: muzikaal theaterdrieluik

Sint vituskerk - Wetsens

Tijdstip: zie www.vituswetsens.nl
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: 10 euro

Muzikaal theaterdrieluik: Wat verbindt Sint Vitus met Simon?


Website: www.vituswetsens.nl


1405-23

Vituspassie: muzikaal theaterdrieluik

Sint vituskerk - Wetsens

Tijdstip: zie www.vituswetsens.nl
Adres: Opgong 1, 9122 CV Wetsens
Entree: 10 euro

Muzikaal theaterdrieluik: Wat verbindt Sint Vitus met Simon?


Website: www.vituswetsens.nl


1905-23

Orgelconcert door Peter van der Zwaag in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 17.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: Vrijwillige bijdrage

Orgelconcert door Peter van der Zwaag
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
vrijdag 19 mei 2023 van 17.00 tot 18.00 uur

Na de restauratie van het orgel in de Dorpskerk Huizum, eind 2015, zijn er al vaak orgelconcerten geweest op een vrijdagnamiddag van 5 tot 6 uur.
Vrijdag 17 maart 2023 is er ook weer een orgelconcert. Dan is Peter van der Zwaag uit Leeuwarden de organist die u de prachtige klanken van ons fraai gerestaureerde orgel wil laten horen. Het programma van zijn concert zal in het teken staan van John Dowland.
Peter van der Zwaag (*1986) studeerde orgel bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en behaalde in 2015 zijn diploma Master of Music. Daarnaast studeerde hij bijvak klavecimbel bij Johan Hofmann.
Hij won diverse prijzen op verschillende concoursen, waaronder de tweemaal de eerste prijs op het Internationale Orgelconcours Jan Pieterszoon Sweelinck (2017 en 2019).
Hij volgde masterclasses bij o.a. Luigi Ferdinando Tagliavini, Lorenzo Ghielmi, Wolfgang Zerer, Eric Lebrun, Guy Bovet en Ben van Oosten. Hij heeft een breed repertoire, met een bijzondere interesse voor 16e- en 17e-eeuwse muziek.

Peter van der Zwaag is organist van de Salviuskerk in Dronryp en daarmee de vaste bespeler van het Bader-orgel (1657), het oudste in de provincie Friesland. Hij is artistiek adviseur van de stichting 'Organum Frisicum' en hoofdredacteur van de 'Friese Orgelkrant'. Daarnaast is hij eigenaar van de muziekhandel en -uitgeverij 'Boeijenga Music' te Leeuwarden.
Aan de Rijksuniversiteit te Groningen heeft hij tevens een studie Rechtsgeleerdheid gevolgd.

U bent van harte welkom voor een uur orgelklanken, onder het genot van een kop koffie of thee à € 2,00. De orgelconcerten zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage voor de musici wordt zeer op prijs gesteld. Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!

Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: dorpskerkhuizum@gmail.com . 
Ook informatie op: https://www.dorpskerkhuizum.nl ,  www.petervdzwaag.com      en https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum . 


Informatie of reservering:

Reservering is n.v.t..


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl en www.petervdzwaag.com


2005-23

Kuiertocht Staatsbosbeheer met Herman v.d. Meulen en Roel Visser

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 10.00 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: € 7,50 incl. koffie of thee

Informatie of reservering:

Informatie  via mail: kerkjeschurega3@zziggo.nl of 06 11 32 3733
2105-23

Optreden van saxofoonensemble "SAXEMBLE"

Dorpskerk - Ferwoude

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Buren 2, 8761 PC Ferwoude
Entree: Gratis

U ziet het, de lol spat ervan af. Het saxofoonensemble “SAXEMBLE” uit Sneek. Een aantal jaar geleden ontstaan bij het Kunstencentrum Atrium in Sneek. Deze gezellige groep saxofonisten staat onder leiding van Edith Bakker uit Tjerkwerd. Edith geeft saxofoon les bij het Atrium en werkt sinds 2010 in het Zweedse saxofoonkwartet Rollin’Phones waarmee ze regelmatig optreedt in Scandinavië en daarbuiten. Daarnaast geeft ze muzieklessen in haar privépraktijk STER.

Saxemble bestaat uit 12 tot 15 leden. Iedere twee weken wordt er driftig gerepeteerd in Sneek. Bij de repetities wordt er hard gewerkt, maar wel op een gezellige manier. Het ensemble heeft een sopraansax, een mooie groep altsaxofoons. In het “zware” segment is een prachtige bariton sax te horen samen met 4 tenorsaxofoons, een machtig geluid.

Er worden licht klassieke stukken gespeeld maar ook filmmuziek en eigentijdse muziek.

 

Op zondag 21 mei zal Saxemble optreden in de 2022 gerestaureerde kerk in Ferwoude. Het prachtige dorpje tussen Workum en Gaast.

 

U bent van harte welkom!


Informatie of reservering:

reserverenpcgaastferwoude@gmail.com
2105-23

Concert van Kaspar (Wiebe Kaspers) met strijkkwartet in de Dorpskerk Huizum

Dorpskerk - Huizum (Leeuwarden)

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Huizum Dorp 67, 8934 BS Leeuwarden
Entree: De toegangsprijs is € 12,50; voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50 (incl. consumptie in de pauze).

Concert van Kaspar (Wiebe Kaspers) met strijkkwartet
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
zondag 21 mei 2023 om 15.00 uur

Een vertrouwd gezicht met een nieuwe naam! Sinds de herfst van 2022 gaat Wiebe Kaspers, frontman van de band WIEBE, verder onder de nieuwe naam Kaspar.
Als solo-artiest? Zeker niet, Kaspar zoekt bij elk concert topmusici met wie zijn muziek op het podium ten volste tot zijn recht komt. Zo neemt hij in de Dorpskerk Huizum een ragfijn strijkkwartet mee.
Kaspar legt uitdaging in de songs. Voor zichzelf, om de luisteraar iets mee te geven, voor de muzikanten waarmee hij de songs maakt, en voor de luisteraar om er iets uit te kunnen halen.
“Ik wil iets in mijn liedjes leggen, waar je als luisteraar een boodschap aan hebt. Zonder dat die boodschap teveel voor de hand ligt. De songs moeten zowel vragen oproepen als beantwoorden. Dat kan voor iedereen iets anders zijn.”
De combinatie van zijn pure stemgeluid, en de inhoud die hij legt in zijn liedjes, zorgt voor een authentiek, ambachtelijk en artistiek resultaat.
Als zanger durft hij zich kwetsbaar op te stellen naar zijn publiek en naar zichzelf. Met een nieuwsgierigheid naar wat er leeft in de wereld, tussen mensen, in de natuur, weet Kaspar zichzelf een spiegel voor te houden en eigen keuzes te maken.
Kaspar brengt nieuwe songs met mooie rijmen, diepe inhoud, op een poëtische wijze gezongen op melodieuze muziek. Mysterieus op de achtergrond, magisch realistisch op de voorgrond.

De toegangsprijs is € 12,50; voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50 (incl. consumptie in de pauze).
Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/Wiebekaspers .

Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!
Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).


Informatie of reservering:

Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/Wiebekaspers .


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl en http://www.kaspar.nu .


2105-23

DINA, zangeres, muzikante, producer met 'medisyn'

Redbadtsjerke - Jorwert

Tijdstip: 15.00 uur
Adres: Sluitermanwei 4, 9023 AB Jorwert
Entree: 10 euro

Samenwerking SAFT en Popfabryk

SAFT heeft vorig jaar met Popfabryk, het productiehuis voor Friese popcultuur, de intentie uitgesproken om jaarlijks een bij de locaties passende Tsjerketour te doen. Popfabryk ziet de oude kerken in Fryslân als een bijzonder en wijdverspreid podium om haar kleinschalige producties te presenteren voor een overwegend nieuw publiek.   

Dit voorjaar gaat zangeres, muzikante en producer DINA op tsjerketour. Ze komt met een nieuw album dat speciaal is geschreven voor de Tsjerketour. Voor het eerst maakt ze een album met een boek in haar moedertaal, it Frysk. Het album is opgenomen in de Thomaskerk in Katlijk en heet 'medisyn'. 

'Friestalig, helend, hemels, krachtig en gegrond'

DINA stelt de vraag: "wat doen wij om te bezinnen?". Als antwoord maakte ze 10 nummers die in hun muzikale en poëtische vorm als universeel 'medicijn' kunnen dienen. Live laat DINA verhaal en muziek samensmelten en neemt het publiek daarin volledig mee. Het geheel laat zich vangen in een boek, waarbij de luisteraar wordt uitgenodigd een eigen recept te schrijven voor zijn of haar 'medisyn'. 

 In 2022 werkte DINA mee aan het album ‘Witst noch dat d'r neat wie’ van ZEA die toen in het voorjaar de Tsjerketour deed en nu speelt ze zelf de hoofdrol in deze tour langs ons prachtig erfgoed.


Informatie of reservering:

Geen reservering; kaartverkoop aan de deur.


Website: www.dinamusic.nl


2105-23

Adri de Boer

Ioannis Theatertsjerke- Wier

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Adres: Lautawei 3a, 9043VP , Wier
Entree: € 15

Al meer dan een halve eeuw maakt Adri de Boer deel uit van het noordelijke muzieklandschap. De afgelopen 35 jaar doet hij dat als Friestalig troubadour. In zijn muzikale carrière won De Boer drie maal het Friestalig Songfestival ‘Liet’. Daardoor vertegenwoordigde hij Friesland op het internationale minderhedensongfestival ‘Liet International’ in het Engelse Beverly en in het Deense Tønder.

https://adrideboer.frl/

 


Informatie of reservering:

Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
0206-23

De Sûnde fan Haitze Holwerda en 6 oare sûnden

Sint Margrietkerk - Boksum

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Sint Margrietwei 1, 9031 XG Boksum
Entree: € 20,-

Yn ‘De Sûnde’ nimt in (sabeare) wittenskipper jo (echt) mei lâns de sân haadsûnden. Yn en rûnom Boksum krije jo rinnendewei 7 ferskillende koarte ferhalen te hearren en te sjen dy’t elk minstens ien haadsûnde befet. 

De ferhalen lykje los fan elkoar te stean mar oan de ein blykt dat se alles mei-elkoar te meitsjen hawwe en sels mei jo alles fan dwaan te hawwen.


Informatie of reservering:

Bestel jo kaarten fia www.de-sunde.frl 


Website: http://www.de-sunde.frl


0306-23

De Sûnde fan Haitze Holwerda en 6 oare sûnden

Sint Margrietkerk - Boksum

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Sint Margrietwei 1, 9031 XG Boksum
Entree: € 20,-

Yn ‘De Sûnde’ nimt in (sabeare) wittenskipper jo (echt) mei lâns de sân haadsûnden. Yn en rûnom Boksum krije jo rinnendewei 7 ferskillende koarte ferhalen te hearren en te sjen dy’t elk minstens ien haadsûnde befet. 

De ferhalen lykje los fan elkoar te stean mar oan de ein blykt dat se alles mei-elkoar te meitsjen hawwe en sels mei jo alles fan dwaan te hawwen.


Informatie of reservering:

Bestel jo kaarten fia www.de-sunde.frl 


Website: http://www.de-sunde.frl


0306-23

Boekenmerk in kerkje Schurega

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 14.00 uur tot 17.00 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)

Veel keuze uit 2e hands boeken voor weinig geld 
0406-23

De Sûnde fan Haitze Holwerda en 6 oare sûnden

Sint Margrietkerk - Boksum

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Sint Margrietwei 1, 9031 XG Boksum
Entree: € 20,-

Yn ‘De Sûnde’ nimt in (sabeare) wittenskipper jo (echt) mei lâns de sân haadsûnden. Yn en rûnom Boksum krije jo rinnendewei 7 ferskillende koarte ferhalen te hearren en te sjen dy’t elk minstens ien haadsûnde befet. 

De ferhalen lykje los fan elkoar te stean mar oan de ein blykt dat se alles mei-elkoar te meitsjen hawwe en sels mei jo alles fan dwaan te hawwen.


Informatie of reservering:

Bestel jo kaarten fia www.de-sunde.frl 


Website: http://www.de-sunde.frl


0406-23

'BACH' orgel en cello concert

Kerk, Britsum

Tijdstip: 16.00 uur
Adres: Greate Buorren 1, 9055 MT Britsum
Entree: vrijwillige bijdrage

BACH!

Orgel: Simon Bouma

Cello: Judith Oost

 

‘BACH!’ is een ontmoeting tussen twee instrumenten waarvoor Bach’s composities van onschatbare waarde zijn: de cello en het orgel.

De beide instrumenten gaan met elkaar in dialoog en vertellen samen een muzikaal verhaal, waarin de wereldlijke en geestelijke muziek van Johann Sebastian Bach naast elkaar klinkt.

Er worden orgelkoralen gespeeld in een bewerking voor cello en orgel, delen uit de sonates voor gamba en klavichord (op cello en orgel), delen uit de solosuites voor cello en preludes, fuga’s en een fantasia voor orgel solo.

 

Het verhaal dat vanuit deze werken ontstaat, laat de mens horen in al zijn kwetsbaarheid. Met verschillende, voor iedere luisteraar herkenbare, gemoedstoestanden. Daartegenover staan grote, nauwelijks te bevatten begrippen, zoals de dood, de eeuwigheid en de Heilige Drievuldigheid. Bach wist ze in zijn orgelcomposities te verklanken en dichter bij ons voorstellingsvermogen te brengen.

 

‘BACH!’ is vanuit nieuwsgierigheid ontstaan. Organist Simon Bouma en celliste/theatermaakster Judith Oost zien er naar uit om de ontdekkingen die zij deden, met de luisteraars te delen!

Het duo werkt sinds 2018 samen en heeft als doel om de zeldzame combinatie van cello en orgel onder de aandacht te brengen. Het orgel, met zijn grote rijkdom aan klankkleuren, biedt in samenklank met de cello als vertellend melodie-instrument, oneindig veel mogelijkheden om ontroerende, fantasievolle en humoristische muzikale verhalen te laten ontstaan.

 


Informatie of reservering:

www.barrevoet.nl


Website: www.barrevoet.nl


0906-23

De Sûnde fan Haitze Holwerda en 6 oare sûnden

Sint Margrietkerk - Boksum

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Sint Margrietwei 1, 9031 XG Boksum
Entree: € 20,-

Yn ‘De Sûnde’ nimt in (sabeare) wittenskipper jo (echt) mei lâns de sân haadsûnden. Yn en rûnom Boksum krije jo rinnendewei 7 ferskillende koarte ferhalen te hearren en te sjen dy’t elk minstens ien haadsûnde befet. 

De ferhalen lykje los fan elkoar te stean mar oan de ein blykt dat se alles mei-elkoar te meitsjen hawwe en sels mei jo alles fan dwaan te hawwen.


Informatie of reservering:

Bestel jo kaarten fia www.de-sunde.frl 


Website: http://www.de-sunde.frl


1006-23

De Sûnde fan Haitze Holwerda en 6 oare sûnden

Sint Margrietkerk - Boksum

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Sint Margrietwei 1, 9031 XG Boksum
Entree: € 20,-

Yn ‘De Sûnde’ nimt in (sabeare) wittenskipper jo (echt) mei lâns de sân haadsûnden. Yn en rûnom Boksum krije jo rinnendewei 7 ferskillende koarte ferhalen te hearren en te sjen dy’t elk minstens ien haadsûnde befet. 

De ferhalen lykje los fan elkoar te stean mar oan de ein blykt dat se alles mei-elkoar te meitsjen hawwe en sels mei jo alles fan dwaan te hawwen.


Informatie of reservering:

Bestel jo kaarten fia www.de-sunde.frl 


Website: http://www.de-sunde.frl


1106-23

De Sûnde fan Haitze Holwerda en 6 oare sûnden

Sint Margrietkerk - Boksum

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Sint Margrietwei 1, 9031 XG Boksum
Entree: € 20,-

Yn ‘De Sûnde’ nimt in (sabeare) wittenskipper jo (echt) mei lâns de sân haadsûnden. Yn en rûnom Boksum krije jo rinnendewei 7 ferskillende koarte ferhalen te hearren en te sjen dy’t elk minstens ien haadsûnde befet. 

De ferhalen lykje los fan elkoar te stean mar oan de ein blykt dat se alles mei-elkoar te meitsjen hawwe en sels mei jo alles fan dwaan te hawwen.


Informatie of reservering:

Bestel jo kaarten fia www.de-sunde.frl 


Website: http://www.de-sunde.frl


1510-23

Hanneke Rouw

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 14.30 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: € 15,00 incl. koffie/thee

Hanneke speelt op een Duitse cello (begin 20e eeuw). Dit is mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Stichting Eigen Muziekinstrument.

Vorig seizoen heeft Hanneke met veel plezier en enthousiasme door Nederland getourd met de zes cello suites van Bach en de cello sonates van Beethoven, Mendelssohn, Chopin, Lalo, Brahms, Saint-Saëns, Grieg, Rachmaninoff, Fauré, Shostakovich, Debussy en Prokofjev. Tijdens deze tournee werd zij onder andere begeleid door de Nederlandse pianiste Anouk de Jong en de Russische pianiste Sofia Vasheruk. Vanwege het succes van deze tournee gaat Hanneke Rouw komend seizoen nogmaals op tournee door Nederland, Groot-Brittannië, Italië en Duitsland


Informatie of reservering:

Informatie of reservering kan via: mail kerkjeschurega3@ziggo.nl of 06 11 32 3733


Website: www.hannekerouw.com


1911-23

The Frentsjer Jazz Connection

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 14.30 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: € 12,50 incl. koffie/thee

Informatie of reservering:

The Frentsjer Jazz Connection is een trio van enthousiaste muzikanten. Hun repertoire bestaat uit Latin, Jazz en Pop.          Ze bespelen de piano, gitaar, contrabas en saxofoon met zang.

Het belooft een gezellige  middag te worden
1512-23

Kerstconcert gemengd koor Zang en Vriendschap

Hervormde Kerk - Schurega

Tijdstip: 20.00 uur
Adres: Kerklaan 3, 8411 ZG Jubbega (Schurega)
Entree: €7,50

Informatie of reservering:

Reserveren mag; mail  kerkjeschurega3@ziggo.nl                       of 06 11 32 3733
Zomertentoonstelling door beeldend kunstenaar en dichter Esther Schnerr in De Groate Kerk van St.Jacobiparochie. Van 17 juni t/m 16 september. Elke zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur, toegang is gratis.

De Groate Kerk - St. Jacobiparochie

Tijdstip: elke zaterdag 13.00 uur - 16.00 uur
Adres: Oosteinde 1, 9079 KZ St. Jacobiparochie
Entree: gratis

Esther Schnerr studeerde in 2020 af aan de Klassieke Academie voor Schilderkunst in Groningen met een serie van 20 monumentale tekeningen (ca. 150 x 220 cm; potlood op papier). Het centrale onderwerp is de evolutie en de impact van de mens op de natuur.

De tekening ‘Human Destruction’ bereikte de finale van de Signature Art Prize (Londen, 2021) en werd genomineerd voor de Jackson’s Painting Prize (Londen, 2022).

Naast haar beeldend werk schrijft Schnerr gedichten; in maart 2022 werd haar debuutbundel ‘Spiegel’ gepubliceerd.

Het titelgedicht ‘Spiegel’ is genomineerd voor de gedichtenprijs van de Prijs de Poëzie (2022).

  

 

Esther Schnerr, beeldend kunstenaar en dichter

Mail: estherschnerr@xs4all.nl

www.estherschnerr.nl

Instagram: estherschnerr

 


Informatie of reservering:

www.groatekerk.nl


Website: www.estherschnerr.nl