Actueel / activiteiten

Home

Actueel / activiteiten

Kerken

Over ons

Word donateur

Webwinkel

Contact

Filter :

 • Expositie
 • Muziek
 • Lezing
 • Theater
 • Overig

 • oktober
 • november
 • december
 • 2020
 • januari
 • februari
 • maart
 • april
 • mei
 • juni
 • juli
 • augustus
 • september

UITAGENDA

1810-19

Concert van het 'Fryska Fluit Ensemble' in 'Muziek+' van de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 tot 18.00 uur
Entree: Vrijwillige bijdrage
Concert van het 'Fryska Fluit Ensemble', in de serie 'Muziek+'
van Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden.

Fryska is een ensemble dat bestaat uit vijf enthousiaste fluitisten uit het Noorden van ons land. Ze bespelen verschillende dwarsfluiten, van piccolo tot basfluit, waarmee ze een veelzijdig repertoire kunnen brengen.
Het ensemble is in 2007 opgericht als fluitkwartet 'Four Flutes', maar is sinds september 2017 uitgebreid met een vijfde fluitiste. Vanaf dat moment is het 'Fryska Fluit Ensemble'.
Het ensemble bestaat uit: Leontien van Nesselrooij, Simone Kampherbeek, Janine Siebesma, Marlies de Jager en Sonja de Haan. Naast fluitist zijn ze o.a. werkzaam als muziekdocent.
De concerten worden regelmatig opgeluisterd door gastoptredens. Zo is er samengewerkt met schrijfster en vertelster Karin de Graaff, met violiste Janneke Roelofs en acteur Jan Arendz en onlangs met het Friese zangensemble Sânman en Sikke.
Deze samenwerkingen zijn een verrijking voor het ensemble en maken hun optredens tot een waar feest.
Het repertoire van het fluitensemble is veelzijdig. Zij spelen muziek uit verschillende stijlperiodes. Daarnaast staan ook bewerkingen van bekende film- en jazz thema’s op het programma. Muziek van componisten als J.S.Boismortier, J.S. Bach, F. Mendelssohn-Bartholdy, P.Tschaikowsky , C.Debussy, A. Piazolla en Chuck Mangione zijn hen niet onbekend.
Met gepaste trots laat Fryska weten:
“In april 2016 wonnen wij de 1ste prijs op het Benelux Fluitconcours voor Ensembles. Dit was een bekroning op ons samenspel en werkt door als een muzikale stimulans! We laten ons regelmatig coachen door gerenommeerde musici. Daarnaast schakelen we ook de expertise in van mensen uit andere disciplines. Zo hebben we samen gewerkt met een regisseuse en een jazzmusicus. Op deze manier laten we ons steeds opnieuw inspireren en bouwen we verder aan onze ontwikkeling.”
Fryska hoopt bij u de JUISTE snaar te raken!

De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!

Achtergrondinformatie over de serie 'Muziek +':
De drukke werkweek is achter de rug, het weekend kan beginnen. Om de overgang te vergemakkelijken kunt u eens per maand een uur mentaal bijkomen in de Dorpskerk Huizum. Elke 3e vrijdag van de maand bent u hier van harte welkom van 5 tot 6 uur ’s middags.Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl en https://www.fryska.nl .


2010-19

Muzikale familievoorstelling 'Het Paradijsvogeltje' in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 14.00 en 16.30 uur
Entree: De entree is € 7,50; voor kinderen € 2,50.
Muzikale familievoorstelling 'Het Paradijsvogeltje'
Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
zondag 20 oktober 2019, om 14.00 en 16.30 uur.

Heb je de agenda bij de hand? Schrijf 20 oktober 2019 er dan maar snel in want op die dag spelen we in de Dorpskerk Huizum de muzikale familievoorstelling “Het Paradijsvogeltje”.
Kinderen uit de wijkspelen rollen in deze voorstelling, samen met een verteller en met muzikanten.
Het thema van de voorstelling is: “Hoe gaan we om met onze aarde, onze wijk, onze straat”. Het paradijsvogeltje zoekt in deze volgebouwde aarde naar een leefbare plek.

Het belooft een bont spektakel te worden, vol met humor, vrolijkheid, én met een knipoog naar het actuele thema.
Een middag voor de héle familie, buren en vrienden. Geschikt voor jong en oud.
Nog meedoen?
Kinderen tussen 6 en 12 jaar die nog als figurant mee willen doen kunnen zich nog opgeven bij Matty van der Meer via mttvndrmr@gmail.com.
Op zaterdag 19 oktober ben je de hele dag aan het oefenen in de Dorpskerk. Vervolgens speel je dan dus mee op zondag 20 oktober a.s..

Het verhaal is geschreven door Huib Klijn. De voorstelling staat onder enthousiaste regie van Gooitsen Eenling en Trude Postmus.
Vanaf 1 september zijn kaarten verkrijgbaar via https://www.ticketkantoor.nl/shop/paradijsvogeltje.
Opgave: Vanaf 1 september zijn kaarten verkrijgbaar via https://www.ticketkantoor.nl/shop/paradijsvogeltje.
Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


2010-19

Marcel Smith in kerkje Schurega

Tijdstip: 14.30
Entree: 10,00

folk
2010-19

Monica Coronado & Manito

Tijdstip: 15:00 uur
Entree: € 12,00
Mónica Coronado & Manito - Spaanse furie in de Ioannis Teatertsjerke Wier

In “Mon & Manito” brengen de Spaanse zangeres Mónica Coronado en gipsy-/flamencogitarist Manito een gepassioneerd programma vol afwisselende muziek. Ze spelen Spaanse en Zuid-Amerikaanse nummers, zigeunermuziek en flamenco. Eigen nummers en bewerkte traditionals, vaak overgoten met een flamencosaus, komen voorbij.
Mónica Coronado is geboren en opgegroeid in Barcelona. Als kind hoorde zij in de auto van haar vader vaak flamencomuziek. Toen ze 25 jaar was, is ze met haar gitaar op muzikale wereldreis gegaan. In deze periode heeft Mónica aan verschillende muziekstijlen geproefd. Via Cuba, Amerika en India is ze uiteindelijk in Nederland beland. In Arnhem heeft ze lichte muziek gestudeerd. Hier woont ze nu ook al zo’n 15 jaar.

Manito bespeelt de Spaanse gitaar met grote passie. Dit instrument is volgens hem een verlengstuk van zijn ziel. Geïnspireerd door zijn oom, die piano en gitaar speelde, is Manito op zijn 7e begonnen met muziek maken. Manito speelt naar eigen zeggen 'hoe de sterren staan en de wind waait'. Geen enkel optreden is hetzelfde. Wat op het moment ontstaat, is belangrijker dan de traditie.

Mónica en Manito stonden in 2015 voor het eerst samen op de planken. Het bleek een gouden combinatie. Muzikaal vullen ze elkaar perfect aan. Mónica voelt zich als een vis in het water als Manito haar begeleidt. Hij weet met zijn temperamentvolle spel haar stem naar een hoger plan te tillen.

Een live optreden van dit tweetal is altijd puur en vol emotie. Bij de concerten krijgt Mónica de mensen snel op het puntje van de stoel. Zij weet haar publiek te betoveren met haar charisma. Manito stimuleert met zijn virtuoze spel haar om het onderste uit de kan te halen. Ieder optreden belooft een en al vuur! Het publiek waant zich even in Spanje.

Mon & Manito

Zondag 20 oktober 2019 om 15:00 uur

Entree € 12,00

Ioannis Teatertsjerke, Lautawei 5a, Wier

Reserveren: iris_1952@hotmail.com of 0518-462352 of 06-50704990

of h.sytema@ziggo.nl of 0518-461506 of 06-13025036

Opgave: Reserveren: iris_1952@hotmail.com of 0518-462352 of 06-50704990

of h.sytema@ziggo.nl of 0518-461506 of 06-13025036
Website: http://


2610-19

Expositie 'Licht op de dood' van 26 oktober t/m 16 november 2019 in de Dorpskerk Huizum met werk van Guus Slauerhoff.

Tijdstip: 13.30 tot 17.00 uur
Entree: Gratis
Expositie in het kader van project 'Licht op de Dood'
van 26 oktober t/m 16 november 2019 in de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden
met werk van Guus Slauerhoff


Met de expositie van Guus Slauerhoff begint het veelomvattende project 'Licht op de Dood'. Drie wekenlang besteedt de Dorpskerk op uiteenlopende wijze aandacht aan iets dat van uitzonderlijk belang is maar waarvoor we nogal eens de ogen sluiten: de dood.
De opening van de expositie van Guus Slauerhoff (een achterneef van Jan) is op zaterdag 26 oktober 2019 om 14.00 uur met een gevarieerd programma, waaronder bezield orgelspel door Jelle Rollema. Hij zal Preludium in c mineur (BWV 546) van Johann Sebastian Bach (1685-1750) spelen.
De openingshandeling wordt verricht door cultuurwethouder Sjoerd Feitsma. De kunstenaar zal zelf ook het woord voeren. Hij streeft ernaar werk te laten zien dat bij de bezoeker de gedachtestroom over het onderwerp op gang brengt. Het gaat om grote doeken (van 2 bij 3 meter), terwijl er ook een kunstwerk buiten komt te hangen.

Vervolgens wordt om 15.00 uur door de auteurs Peter de Haan en Leendert Plaisier het boek '(Schat)graven in Huizum', over de Huizumer dodenakker, gepresenteerd.
Zie daarover het afzonderlijke persbericht.

De middag wordt op feestelijke wijze afgesloten.

Op zaterdag 9 november (vanaf 14.00 uur) voert Slauerhoff op het kerkhof een performance uit met behulp van frotteertechnieken. Daarna bewerkt hij het werk in de kerk.
De expositie is t/m 16 november 2019 iedere zaterdagmiddag te bezichtigen van 13.30 tot 17.00 uur.
De entree is zowel op 26 oktober als tijdens de andere zaterdagmiddagen gratis.

Opgave:

Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


2610-19

Presentatie van het boek '(Schat)graven in Huizum', onderdeel project 'Licht op de Dood', in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 15.00 uur
Entree: Gratis
Presentatie van het boek '(Schat)graven in Huizum', onderdeel project 'Licht op de Dood', op zaterdag 26 oktober 2019 om 15.00 uur in de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden.

Op zaterdag 26 oktober 2019, om 15.00 uur, presenteren de auteurs Peter de Haan en Leendert Plaisier in de Dorpskerk Huizum het boek '(Schat)graven in Huizum', verhalen over de Huizumer dodenakker.
Het boek gaat over de historie van het kerkhof en de begraafplaats, bijzondere grafmonumenten, de relatie met de tweede WOII (oorlogsgraven) en de dichter Jan Slauerhoff. Het rijk geïllustreerde boek (136 blz.) staat bovenal stil bij bekende Leeuwarders die hier begraven liggen (incl. wandelroute) en bevat daarnaast tal van ongewone verhalen over gewone Leeuwarders.
Het boek is vanaf 26 oktober in de kerk en bij de boekhandel te koop voor € 9,00.
De auteurs geven een toelichting op hun meest interessante bevindingen. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan locoburgemeester Sjoerd Feitsma. De verhalen worden afgewisseld met muzikale bijdragen van componist en singer-songwriter Bob Hiemstra die mooie liedjes maakt over de kwetsbaarheid van het leven. De opbrengst van zijn CD’s ging naar goede doelen.
Nazaten van bekende Leeuwarders worden ook uitgenodigd. De entree is gratis.
Na afloop van deze feestelijke gebeurtenis staat er rond 16.00 uur een drankje voor de bezoekers klaar.

Voorafgaand aan de boekpresentatie vindt om 14.00 uur de opening plaats van de expositie met werk van Guus Slauerhoff. Zie het afzonderlijke persbericht over dat evenement.


Opgave:

Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


2610-19

Nacht van de Nacht, wandeling door De Marlannen bij Jouswier

Tijdstip: 19.00 uur
Entree: gratis

Een avondwandeling door natuurgebied De Marlannen met als vertrekpunt het kerkje in Jouswier. Zwaannette Dijkstra speelt bij ontvangst op het kerkorgel. Tijdens de route zijn korte optredens, zoals een voordracht door Bernard Keizer, het kijken naar het sterrenstelsel o.l.v. sterrenkundige Peer Zaal en een dwarsfluitconcertje door Corine Borsje.

 

 


Website: http://


2610-19

Duo Alicante, zang, fluit en octaafgitaar, in de Bonifatiuskerk Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur
Entree: 10 euro met koffie/thee bij binnenkomst

De naam Alicante is een vrije associatie en mooie woordspeling op: Alice zingt. Daarnaast is Alicante de naam van een grote havenstad aan de Costa Blanca in Spanje en Spaanse muziek zal tijdens een concert van dit duo niet ontbreken. 

Alice Gort-Switynk, klassieke zang (sopraan) / blokfluiten en Nelleke ter Berg, gitaar / octaafgitaar, brengen het programma ‘Afscheid’. 

Met onder meer muziek van Mauro Giuliani, Benjamin Britten en Ferenc Farkas.


Opgave:

cultuur@ter-idzard.nl


Website: http://bonifatiuskerkteridzard.org


2710-19

't Bilds Frôlyskoor o.l.v. Tseard Nauta in Kloosterkerk Kortehemmen

Tijdstip: Aanvang 14:00, duurt tot tot ± 16:00 u. Inloop publiek vanaf 13:30 u.
Entree: € 5,00 per persoon

t Bildts Frôlyskoor bestaat uit 26 koorleden 

Het koor werkt samen met dirigent Tseard Nauta aan een breed repertoire .

Gekozen wordt voor aanstekelijke liedjes die fijn zijn om te zingen, maar ook voor het publiek leuk zijn om naar te luisteren.

Natuurlijk zingt het koor in het Bildts maar even zo makkelijk in het Nederlands, Fries of Engels.

Uitgangspunt van koor en dirigent is altijd het plezier in muziek maken met elkaar, en voor anderen.


Opgave:

Opgave vooraf is niet nodig. Belangstellenden kunnen vrijelijk binnenlopen vanaf 13:30 tot aanvang uitvoering 14:00 u.

Eenvoudige maar verzorgde catering tijdens 'inloop' vanaf 13:30 u. tot aanvang optreden, 14:00 u.

Gratis parkeren langs de oprijlaan naar de tsjerke. Bij veel belangstelling wordt u verwezen naar de parkeerplaats van Woodbrookers, ongeveer 5 minuten lopen vanaf de tsjerke.


Website: http://kloosterkerkkortehemmen.nl en www.aldefrysketsjerken.nl


2710-19

Preek van de leek door Jos Thie in het Mariakerkje van her vroegere Kortezwaag, thans Gorredijk

Tijdstip: inloop 10.30 uur met koffie/thee; aanvang preek 11.00 uur
Entree: gratis (collecte aan het eind van de preek)

Inhoud van de preek komt nog.


Website: http://


2710-19

Justus Werle (zang) en Hans Visser (piano)

Tijdstip: 14:00 uur
Entree: € 17,50 incl. koffie + oranjekoek, 2 x drankje + hapje, en CD!

Op zondagmiddag 27 oktober treedt JustUs op in het sfeervolle en monumentale Hippolytuskerkje in Olterterp.

Pianist Hans Visser en zanger Justus Werle brengen een keur aan Nederlandse, Engelse en Franse ballads en chansons. Van Ramses Shaffy, Frank Sinatra, Wim Sonneveld, Charles Aznavour, Herman van Veen, Beatles, Boudewijn de Groot, etc.

 Justus trok in de afgelopen jaren de aandacht door zijn muzikale samenwerking met niemand minder dan Liesbeth List, de Grande Dame van het Nederlands chanson. Dit resulteerde o.a. in zijn met haar tot stand gekomen CD en een gezamenlijk fundraisingsconcert op Landgoed Lauswolt voor de Friese Voedselbanken.

Aanvang 14.00 uur

Entree E 17,50 p.p., INCLUSIEF KOFFIE/THEE + ORANJEKOEK, 2 x DRANKJE + HAPJE en CD!

Tickets te verkrijgen via www.culturelehoofdstraat.nl

www.justusmusic.nl

Route Hippolytuskerk: pad in tegenover hotel/restaurant "Het Witte Huis". 

 

 

foto: Ton Groothaar.


Opgave:

tickets te verkrijgen via www.culturelehoofdstraat.nl   


Website: http://www.justusmusic.nl


3110-19

'Dierbare Herinneringen', persoonlijke verhalen van Leeuwarders over dood en leven, in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 20.30 uur
Entree: € 5,00
'Dierbare Herinneringen',
persoonlijke verhalen van Leeuwarders over dood, rouw, het leven en vitaliteit
Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
donderdag 31 oktober en 7 november 2019, 20.30 uur.

Passend in het veelomvattende project 'Licht op de Dood' worden er 2 bijzondere avonden georganiseerd vol persoonlijke verhalen, poëzie en muziek. Per avond vertellen drie Leeuwarders over hun ervaring met dood, rouw, het leven en vitaliteit.
De dood. We hebben er allemaal mee te maken: jong, oud, man, vrouw, iedereen wordt op enig moment in zijn of haar leven geconfronteerd met de dood. Een verdrietige ervaring, die desalniettemin kan leiden tot een positieve ontwikkeling in het leven van een nabestaande.
We hebben zes personen bereid gevonden hun ervaring met de dood van een dierbare persoon en de gevolgen daarvan voor hun leven, met het publiek te delen.
Voor alle vertellers heeft de dood van hun dierbare geleid tot - soms ingrijpende - positieve veranderingen in hun leven. Zij hebben keuzes gemaakt die zij anders zeer waarschijnlijk niet gemaakt zouden hebben.
Wij hopen dat bezoekers zich niet laten afschrikken door het thema 'De dood’, maar bereid zijn oren en hart open te stellen voor deze zeer persoonlijke verhalen.

Gooitsen Eenling, die vorig jaar de prachtige Slauerhoff-voorstelling regisseerde, is ook deze avonden de regisseur.
Na afloop willen wij met het publiek het leven vieren in een nazit in 'De Voorhof'. We hopen uiteraard dat alle aanwezigen dit met ons willen vieren.

Inlichtingen: Hilde Salverda, tel. 06-26027025. E-mail: dorpskerkhuizum@gmail.com .


Opgave:

Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


0211-19

Rondleidingen in kader van project 'Licht op de Dood' op 2 en 9 november 2019 bij de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 13.30 en 15.00 uur
Entree: € 3,00
Rondleidingen op de Huizumer dodenakker
op 2 en 9 november 2019 bij de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden

Het boek '(Schat)graven in Huizum' bevat veel informatie over interessante personen die in Huizum begraven zijn.
Op de zaterdagen 2 en 9 november 2019, om 13.30 en 15.00 uur, organiseren de schrijvers Peter de Haan en Leendert Plaisier voor belangstellenden rondleidingen langs deze graven.
Daarnaast is in de kerk zelf de expositie 'Licht op de Dood' met werk van Guus Slauerhoff te zien. Op 9 november worden niet alleen aan de hand van het boek '(Schat)graven in Huizum' rondleidingen over het kerkhof en de begraafplaats georganiseerd, maar is er om 14.00 uur ook een bijzondere performance op de begraafplaats door kunstenaar Guus Slauerhoff.
Hij gaat dan aan de hand van grafstenen met behulp van frottage-technieken kunstwerken maken die hij vervolgens in de kerk gaat voltooien. Het publiek wordt uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.
Slauerhoff heeft op het kerkhof in Huizum al voorbereidend werk gedaan (zie de foto).

Deelname aan de rondleiding kost € 3,00, maar is gratis voor wie het boek koopt. De opbrengst komt ten goede aan Cultureel Podium Dorpskerk Huizum.


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


0211-19

'Allerzielen', een uur van kaarslicht, stilte, poëzie en harpmuziek in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 19.30 tot 20.30 uur
Entree: Gratis
'Allerzielen'
uur van kaarslicht, stilte, poëzie en harpmuziek
zaterdag 2 november 2019, 19.30 uur (kerk open om 19.00 uur).

De Dorpskerk Huizum besteedt dit jaar opnieuw aandacht aan 'Allerzielen' en herstelt daarmee een eeuwenoude waardevolle traditie. We nodigen u graag uit voor een ingetogen uur waarin we de geliefden die ons zijn ontvallen gedenken en herdenken.
Samen willen we een uur van verbondenheid creëren waarin ruimte is voor het branden van een kaars, voor momenten van stilte, harpmuziek en poëzie.

U bent van harte welkom.
De toegang is gratis.


Opgave:

Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


0311-19

Familievoorstelling: Jongerenkoor Lelielûden verhalen verteld door Baukje Luinstra met muzikale begeleiding van Hein Jaap Hilarides in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Entree: € 10,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Familievoorstelling: Jongerenkoor Lelielûd o.l.v. Martijn van Dongen in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie.


En Babbelegúchys: Bildts programma fan Hein Jaap Hilarides en Bauky Luinstra.
Bilkerts in hart en nieren, geboren en getogen in St.-Jabik en Westhoek, wer’t de mezyk en de humor út de Bildtse klaai omhoog komt.


Over jongerenkoor Lelielûd
Er is maar één instrument wat je altijd bij je draagt, en hoe heerlijk is het als je dit instrument traint en goed leert gebruiken! Daarom is het enorm belangrijk dat er koren bestaan, ook voor jeugd! In Baard repeteert onder leiding van Martijn van Dongen wekelijks jongerenkoor Lelielûd. Dit is een gezellig maar ook serieus koor voor jeugd die echt wat moois op de planken wil brengen. Hun repertoire is breed: van klassiek tot wereldmuziek. Op de repetities is veel aandacht voor stemvorming. Jaarlijks werkt het koor mee aan de Matthäus Passion in Bolsward; zingen met een groot koor, solisten en orkest, een onvergetelijke ervaring! Momenteel bestaat het koor uit 10 leden van 9 jaar tot 15 jaar oud.

Zondag 3 november zullen er liedjes uit allerlei windstreken op het programma staan; van het gedragen “It wite wiif” (bij velen wel bekend) tot een uitbundige Schotse dansmelodie, van het wonderschone “Dodi li” uit Israël tot het aanstekelijke “Lolo mi boto” uit Suriname. Soms zingt het koor eenstemmig, soms twee- of zelfs driestemmig, vaak met pianobegeleiding. Ook zullen er regelmatig stukjes solo te horen zijn. Laat u meevoeren in al deze verschillende sferen.

Babbelegúchys:

’t Belooft ’n gesellige boel te worren in de Groate Kerk met grappige ferhaaltsys, gedichys en fersys fan Bauky onder muzikale begelaiding fan Hein Jaap.
Bij de fersys en gedichys sille mooie en bijpassende illustrasys, maakt deur Hanna Teerenstra, te sien weze.

‘n Spesjale útnoadiging is d’r foor kines fan de groepen 1 t’m 4 fan de basisskoalen, foor haiten, mimmen, pakes, beppen en ândere belangstellenden.

Entree €10,- voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis.

  Persbericht Familievoorstelling 3 nov..doc

Opgave:

Aan de zaal of reserveren via reserveringen@groatekerk.nl of

T 0518-491792


Website: http://www.groatekerk.nl


0311-19

Vocaal ensemble Lijn 12 in kerkje Swichum

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Entree: 10 euro

Lijn 12 heeft een zeer gevarieerd repertoire opgebouwd in de loop der jaren en is breed inzetbaar. Klassiek, jazz, religieuze- of wereldmuziek, met haar warme klankkleur vertolkt dit ensemble de noten op papier tot een fijne muzikale ervaring.


Website: http://


0311-19

Pot, Baumgarten & Van Astenrode in de Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15:30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje

Dit trio speelt een cross-over van volksmuziek en jazz. Muziek vol prachtige melodieën en heerlijke ritmes, die heel vertrouwd voelen en tegelijk heel bijzonder zijn.

Peter Pot behoort tot de top van de Nederlandse trekharmonicaspelers. De ‘trekzak’ is altijd hét instrument geweest op bruiloften en partijen, maar het was ook het ‘arme lui’s orgel’ en werd niet helemaal serieus genomen. Zoals Peter Pot erop speelt, verandert de trekzak echter in een subtiel en kunstzinnig instrument. Hij tovert zachte, lyrische muziek uit dit kastje, muziek die op andere momenten swingend en met veel power gespeeld wordt. Zijn accordeon blijft trots op zijn moedertaal, het dialect van melancholie in een Italiaans stadje, van zuchten en klepperen, maar kiest ook voor spannende, nieuwe avonturen.

Philip Baumgarten kent u misschien als bassist/arrangeur van ‘De nieuwe jas van Ede’, dat met veel succes langs de noordelijke theaters toert. René van Astenrode is al jaren een veelgevraagde drummer met zijn krachtige, smaakvolle spel. Uiteraard zal tijdens het concert veel aandacht worden besteed aan de recentelijk verschenen cd ‘Home’ van dit bijzondere trio.


Opgave:

Voorverkoop via het Posthuis Theater in Heerenveen, tel. 0513 61 94 94


Website: https://www.potbaumgartenandfriends.nl


0311-19

Guggenheimer - Ioannis Tsjerke Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Entree: € 10,00
Guggenheimer bestaat uit Kaspar Boxem, Leo Verboom, Peter Brandsma en Jan van der Kooi

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
Website: http://


0711-19

'Dierbare Herinneringen', persoonlijke verhalen van Leeuwarders over dood en leven, in Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 20.30 uur
Entree: € 5,00
'Dierbare Herinneringen',
persoonlijke verhalen van Leeuwarders over dood, rouw, het leven en vitaliteit
Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
donderdag 31 oktober en 7 november 2019, 20.30 uur.

Passend in het veelomvattende project 'Licht op de Dood' worden er 2 bijzondere avonden georganiseerd vol persoonlijke verhalen, poëzie en muziek. Per avond vertellen drie Leeuwarders over hun ervaring met dood, rouw, het leven en vitaliteit.
De dood. We hebben er allemaal mee te maken: jong, oud, man, vrouw, iedereen wordt op enig moment in zijn of haar leven geconfronteerd met de dood. Een verdrietige ervaring, die desalniettemin kan leiden tot een positieve ontwikkeling in het leven van een nabestaande.
We hebben zes personen bereid gevonden hun ervaring met de dood van een dierbare persoon en de gevolgen daarvan voor hun leven, met het publiek te delen.
Voor alle vertellers heeft de dood van hun dierbare geleid tot - soms ingrijpende - positieve veranderingen in hun leven. Zij hebben keuzes gemaakt die zij anders zeer waarschijnlijk niet gemaakt zouden hebben.
Wij hopen dat bezoekers zich niet laten afschrikken door het thema 'De dood’, maar bereid zijn oren en hart open te stellen voor deze zeer persoonlijke verhalen.

Gooitsen Eenling, die vorig jaar de prachtige Slauerhoff-voorstelling regisseerde, is ook deze avonden de regisseur.
Na afloop willen wij met het publiek het leven vieren in een nazit in 'De Voorhof'. We hopen uiteraard dat alle aanwezigen dit met ons willen vieren.

Inlichtingen: Hilde Salverda, tel. 06-26027025. E-mail: dorpskerkhuizum@gmail.com .


Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


0911-19

Rondleidingen in kader van project 'Licht op de Dood' op 2 en 9 november 2019 bij de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 13,30 en 15.00 uur
Entree: € 3,00
Rondleidingen op de Huizumer dodenakker
op 2 en 9 november 2019 bij de Dorpskerk Huizum, Leeuwarden

Het boek '(Schat)graven in Huizum' bevat veel informatie over interessante personen die in Huizum begraven zijn.
Op de zaterdagen 2 en 9 november 2019, om 13.30 en 15.00 uur, organiseren de schrijvers Peter de Haan en Leendert Plaisier voor belangstellenden rondleidingen langs deze graven.
Daarnaast is in de kerk zelf de expositie 'Licht op de Dood' met werk van Guus Slauerhoff te zien. Op 9 november worden niet alleen aan de hand van het boek '(Schat)graven in Huizum' rondleidingen over het kerkhof en de begraafplaats georganiseerd, maar is er om 14.00 uur ook een bijzondere performance op de begraafplaats door kunstenaar Guus Slauerhoff.
Hij gaat dan aan de hand van grafstenen met behulp van frottage-technieken kunstwerken maken die hij vervolgens in de kerk gaat voltooien. Het publiek wordt uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.
Slauerhoff heeft op het kerkhof in Huizum al voorbereidend werk gedaan (zie de foto).

Deelname aan de rondleiding kost € 3,00, maar is gratis voor wie het boek koopt. De opbrengst komt ten goede aan Cultureel Podium Dorpskerk Huizum.

Opgave:

Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


0911-19

Heiligenbeeldenmarkt in Redbadtsjerke Jorwert

Tijdstip: 11.00 - 16.00 uur

 

In de kerk zullen een aantal verzamelaars hun mooie collectie beelden en andere religieuze voorwerpen tonen. Behalve heiligenbeelden zullen er bid- en heiligenprentjes, rozenkransen, wijwaterbakjes, medailles, kerststallen, kandelaars, glas-in-lood , religieuze afbeeldingen, boekentafel en vele andere religieuze voorwerpen te zien zijn. Veel artikelen zijn tevens te koop.


Website: http://


1011-19

Heiligenbeeldenmarkt in Redbadtsjerke Jorwert

Tijdstip: 11.00 - 16.00 uur

 

In de kerk zullen een aantal verzamelaars hun mooie collectie beelden en andere religieuze voorwerpen tonen. Behalve heiligenbeelden zullen er bid- en heiligenprentjes, rozenkransen, wijwaterbakjes, medailles, kerststallen, kandelaars, glas-in-lood , religieuze afbeeldingen, boekentafel en vele andere religieuze voorwerpen te zien zijn. Veel artikelen zijn tevens te koop.


Website: http://


1011-19

Inez Timmer - Vermaarde vrouwen. Ioannis Tsjerke Wier

Tijdstip: 15.00 uur
Entree: € 12,00
Er wordt een keuze gemaakt uit een lijst van ca 20 bekende vrouwen. Over de drie gekozen vermaarde vrouwen, waaronder minstens één zangeres, vertelt Inez Timmer een verhaal van een half uur. Dat wordt voorafgegaan door een algemene inleiding over vrouwenemancipatie en vrouwenrecht. Met beelden en uiteraard met muziek!

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
Website: http://


1411-19

Voorstelling 'Orpheus in Huizum' in het kader van project 'Licht op de Dood' in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 20.00 uur
Entree: € 5,00
Voorstelling 'Orpheus in Huizum' ,
in het kader van het project 'Licht op de Dood'
Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
14 november 2019, om 20.00 uur.

Het veelomvattende project 'Licht op de Dood' wordt besloten met een bijdrage van twee vrienden en oud-gymnasiasten uit Leeuwarden met o.a. gitaarmuziek, een lezing met als thema 'vergankelijkheid', fragmenten van verfilmingen, muziek (opera!), beeldende kunst, literatuur en gedichten.
Uitvoerenden hiervan zijn Evert Duintjer Tebbens en Rieks Hoogenkamp.
Het thema is 'Orpheus', de zanger die zijn overleden geliefde Eurydice door de schoonheid van zijn muziek hoopt terug te winnen uit de onderwereld. In de mythe overleeft Orpheus’ muziek zelfs hun beider dood. Orpheus bewijst hoe een mens zich meet met de sterfelijkheid en als tegenwicht tegen de dood het beste uit zichzelf haalt: kunst overstijgt het leven, juist omdat het door z’n zeggingskracht een blijvende waarde vertegenwoordigt, geeft en dóórgeeft. Zijn muziek hield mens en dier in de ban, vermurwde zelfs de goden.

In het eerste deel van het programma speelt Evert Duintjer Tebbens enkele klassieke gitaar-stukken en leest gedichten voor en houdt een lezing over vergankelijkheid.
Waar de muziek en de gedichten voor zichzelf spreken, gaat de lezing over een dreiging die eigenlijk groter is dan onze ‘vergankelijkheid’: de vluchtigheid, die ons bestaan sterk in z’n greep heeft en in rap tempo meer verloren laat gaan dan in eeuwen werd opgebouwd.

Het tweede deel wordt verzorgd door Rieks Hoogenkamp, emeritus predikant en stuwende kracht achter ontelbare culturele programma’s in zijn gemeenten (o.a. in Monnickendam / Edam). Ook in zijn huidige woonplaats Culemborg deze veelzijdige ‘cultuurmaker’ aan een Orpheus-project. Het programma dat hij zal inleiden bestaat uit fragmenten van verfilmingen, muziek (opera!), beeldende kunst, literatuur en gedichten. Rieks Hoogenkamp is in Leeuwarden opgegroeid. De Dorpskerk is erg blij met de komst van dit culturele multitalent naar zijn geboortestad.
Na afloop is er ruimte voor een glaasje, ook om naast een mooie avond het leven zelf te vieren.

Opgave:

Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


1511-19

'Nieuwe Registers' geeft een bijzonder klassiek concert in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 17.00 tot 18.00 uur
Entree: Vrijwillige bijdrage
'Nieuwe Registers' geeft een bijzonder klassiek concert
in de serie 'Muziek+' van Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
vrijdag 15 november 2019 van 17.00 – 18.00 uur.

Organiste Gonny van der Maten, celliste Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth bundelen in dit concert hun krachten. Een onverkende instrumentencombinatie, die inspireert tot het opentrekken van nieuwe registers.
De componisten Wouter van Belle (1958) en Rick van Veldhuizen (1994) ontvingen van Stichting Cellosonate Nederland een compositieopdracht voor deze bezetting. Een groter contrast dan tussen deze twee componisten is niet denkbaar: Van Belle, gevestigd organist en componist, schreef de toegankelijke 'Suite DFG' en gebruikte daarbij minimaal music-achtige elementen en Zuidamerikaanse dansritmes, waardoor zijn werk een jazzy en dansant karakter krijgt.
Van Veldhuizen, een aanstormend talent dat onlangs ook een opdracht kreeg van het Koninklijk Concertgebouworkest, schreef 'cōnflārī' (samensmelten): een werk van etherische, bijna buitenaardse schoonheid, waarin hij gebruik maakt van onder andere boventonen in de cello en piano, die op bijzondere wijze met de verschillende registers van het orgel contrasteren of juist versmelten.
Nieuwe Registers speelt naast de twee nieuwe composities ook werken van onder andere Bach, De Falla en Schumann. In dit programma, dat door het hele land wordt gespeeld, worden de grenzen van het 'gewone concert' opgezocht.
Ganna Veenhuysen en Doris Hochscheid ontwikkelden samen een overkoepelende dramaturgische vorm, een vloeiend geheel. Zij smeden een geheel waar alle composities geleidelijk en soms ongemerkt in elkaar over gaan, zodat de luisteraar 'in de flow' blijft en zijn of haar verbeelding de vrije loop kan laten.

De concerten in de serie 'Muziek+' zijn gratis toegankelijk, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!

De foto is van Jacqueline Imminkhuizen.

Achtergrondinformatie over de serie 'Muziek +':
De drukke werkweek is achter de rug, het weekend kan beginnen. Om de overgang te vergemakkelijken kunt u eens per maand een uur mentaal bijkomen in de Dorpskerk Huizum. Elke 3e vrijdag van de maand bent u hier van harte welkom van 5 tot 6 uur ’s middags.

Opgave:

Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl en https://www.cellosonate.nl/nieuwe-registers


1711-19

Inez Timmer: Vijf minuten voor aanvang Nicolaaskerk Koarnjum

Tijdstip: 15.00 uur (deur open 14.30 uur)
Entree: € 15,-

I.s.m. Plaatselijke Commissie Jelsum-Koarnjum (SAFT) en Huiskamertheater De Wier.

"Vijf minuten voor aanvang!" is een blijmoedige rollercoaster die het publiek meezuigt in de mallemolen van het leven van musicalartieste Inez Timmer. Bekende musical hits in alle talen, persoonlijke ontboezemingen, humor, hemelhoge pieken en diepbedroefde dalen. Een leven vol tegenstellingen, samengebracht in de solomusical ‘Vijf minuten voor aanvang!’.

Onrust achter de coulissen, lichte paniek in de kleedkamer. De artiesten wordenomgeroepen, de licht en geluidsmensen staan paraat. Er heerst een gespannen bedrijvigheid die het publiek ontgaat. Vijf minuten voor aanvang van de voorstelling is het vaak een georganiseerde chaos in het hoofd van een artiest.

‘Waar slaap ik straks in München .... Oh, de gynaecoloog moet ik nog terugbellen, maar wat is opvlieger in het Duits? Wat doet die rimpel daar opeens? Waar kan ik vanavond een borrel halen? Huh, welke idioot heeft die tekst nu veranderd??’ En dan is het tijd om te stralen. Altijd. Geen excuus.

In deze solomusical vertelt Inez het verhaal van een internationale musicalartieste, steeds weer aarden in een ander land en aanpassen aan een andere cultuur. Inez vertelt over het buitengewone leven achter de schermen en over bewonderd worden door duizenden mensen. Een verhaal over roem, glitter en glamour, en je tegelijkertijd moederziel alleen kunnen voelen.


Opgave:

Opgave via bobdeboer@pinupsanddowns.com of via 06-54763154.


Website: www.pinupsanddowns.com


1711-19

Vocaal ensemble Koarbizznizz in de kerk van Gaast

Tijdstip: 15.30 uur

In het voorjaar van 2006 is vocaal ensemble Koarbizznizz opgericht door dirigent Siebren Kramer. Het ensemble bestaat uit 11 geoefende amateurzangers en –zangeressen uit diverse Friese windstreken. Koarbizznizz onderscheidt zich met name van andere ensembles door te kiezen voor een mix van verschillende muziekperioden  en -stijlen. De oorsprong van de muziek rond een concert-thema varieert in alle gevallen van renaissance tot hedendaagse close harmony en poparrangementen. Koarbizznizz heeft inmiddels een breed a capella repertoire: van Purcell tot Whitacre en van Bach tot Bremer.

Bij concerten van Koarbizznizz  worden over het algemeen de muziekstukken gekoppeld aan een thema dat tussen de diverse muziekstukken door met de nodige kwinkslagen wordt toegelicht door een aantal koorleden.


Website: http://


1711-19

Meezingconcert en High Tea, met medewerking van 'Sipelsjeu', in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 15.00 uur
Entree: De toegangsprijs is € 10,00; kinderen € 2,50 (incl. consumptie in de pauze).
Meezingconcert en High Tea,
met medewerking van het Smartlappenkoor 'Sipelsjeu',

Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden.

Het is inmiddels een gewaardeerde traditie geworden: het jaarlijkse meezingconcert in de Dorpskerk Huizum. Het programma omvat weer vele meezingers.
In de pauze is er de ‘Huizumer High Tea’ met een kop koffie of thee. De vrijwilligers van de Dorpskerk Huizum trakteren u daarbij op een rijke keus uit hun eigengebakken taarten.

In 2006 werd Smartlappenkoor “Sipelsjeu” opgericht. “Sipel” is het Leeuwarder woord voor ui en dan komen de tranen vanzelf. “Sjeu” staat voor de sfeer die het koor in haar optredens legt. Dit mede door de prachtige kleding en de geweldige muzikale begeleiding!
Met veel plezier worden oude tranentrekkers zoals “De glimlach van een kind” en “Een lach en een traan” vertolkt. Het koor brengt ook hedendaagse levensliederen op eigen wijze ten gehore. Deze worden twee-, drie- en vierstemmig vertolkt door het prachtig uitgedoste Sipelsjeu.
Sipelsjeu treedt regelmatig op in kerken en kroegen, bij festivals en dorpsfeesten, in theaters of zorgcentra.
Een optreden van Sipelsjeu houdt in: luisteren, kijken, genieten en meezingen.
Maar……. houd de zakdoek bij de hand!

De toegangsprijs is €10,00; kinderen € 2,50 (incl. consumptie in de pauze).
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!


Opgave:

Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


1711-19

Jubileumconcert Blaasvaak in Redbadtsjerke Jorwert

Tijdstip: 15.00 uur

 

Het is zover. BlaasVaak bestaat dit jaar 15 jaar en viert dit met een bijzonder concert. BlaasVaak gaat twee dubbelkwintetten spelen, werken van Gounod en Caplet, speciaal voor deze bezetting gemaakt. Dit alles onder leiding van dirigent Johan Postma.


Opgave:

Kaartinfo volgt


Website: http://www.houtkwintetblaasvaak.nl


1711-19

Grytsje Kingma & Johan Veenstra in Kloosterkerk Kortehemmen

Tijdstip: inloop v.a. 13:30 u. tot aanvang optreden 14:00 u.
Entree: €10,00 pp. Bij reservering €7,50 pp.

Grytsje Kingma – sjongeres, trûbadoer, tekstskriuwster en Johan Veenstra, Stallingwarver gedichten en verhalen.  Een bijzondere combinatie...

Grytsje Kingma naam yn 2008 it beslút om har hert te folgjen en har passy foar sjongen te kombinearjen mei it skriuwen fan lietteksten yn de Fryske taal. Se hat trije cd's útbrocht en der is in tekstenbondel fan har ferskynd. Har teksten jouwe werkenning en stekke taalkundich knap yn elkoar. Se wit mei har suvere sjongstim in gefoelige snaar te reitsjen, wêrby’t it Frysk de taal fan it hert sprekt.

Johan Veenstra is ien van de bekendste Stallingwarver schrievers. Hi'j schrift dichtbundels, verhaelen en romans. Negen jaor lang schreef en sprak hi’j kollums (Stallingwarver Stiekelstokkies) veur de regionaole radio Omrop Fryslân. Hi'j schrift now kollums veur de Leeuwarder Courant. Johan Veenstra is in 2001 benuumd tot Ridder in de Odder van Oranje-Nassau, veur zien wark in en veur et Stallingwarfs.


Opgave:

Reserveren á €7,50 pp. is mogelijk maar niet noodzakelijk. Vrij binnenlopen op de middag van het optreden kan ook. U betaald dan €10,00 pp. entree. U kunt reserveren via e-mail: kingmakonserten@solcon.nl

De entreegelden, gereserveerd of vrij,  worden aan de deur van de tsjerke betaald


Website: http://kloosterkerkkortehemmen.nl


1711-19

'Winterreise' van Schubert door Palle Fuhr Jørgensen (bariton) en Roel Praas (piano) in de Doarpstsjerke van Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Entree: € 10,- (inclusief koffie/thee)
Palle Fuhr Jørgensen, een in Nederland wonende Deense bariton, ontving zijn zangopleiding aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waarna hij zijn opera-opleiding in Antwerpen vervolgde. Hij volgde ook masterclasses. Palle heeft solistische medewerking verleend aan vele concerten en opera's in binnen- en buitenland. Zijn repertoire bevat zowel oratorium, lied, opera en barok als hedendaagse muziek en hij treedt vaak op met pianist Roel Praas.
Roel Praas studeerde piano aan het Stedelijk Conservatorium in Zwolle bij Thom Bollen, waar hij ook zijn solistendiploma behaalde. Daarna vervolgde hij zijn studie bij Alwin Bär in Amsterdam en Geoffrey Madge in Den Haag. Hij volgde cursussen in Frankrijk en Oostenrijk. Roel is een veelgevraagd pianist voor pianorecitals en geniet bekendheid als begeleider van koren, zangers en instrumentalisten. Als docent is hij verbonden aan de Muziekschool Twente.
'Winterreise' (1827) is een cyclus van 24 door Franz Schubert getoonzette gedichten van Wilhelm Müller voor zangstem en piano. Het verhaal lijkt betrekkelijk eenvoudig: een jonge man wordt afgewezen en gaat op reis. In het laatste lied ontmoet hij de Leierman, de speelman met de draailier, een verpersoonlijking van de dood.

Inlichtingen/reserveringen: yvette.mulder1968@gmail.com

Website: http://


2311-19

Apollo ensemble, herfstmuziek in de Sint Annakerk in Hantumhuizen

Tijdstip: 14.00 uur
Entree: € 17,50 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis

Het Apollo Ensemble bestaat uit topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Het internationaal toonaangevende muziekgezelschap, dat in verschillende bezettingen optreedt, speelt muziek van vroeg barok tot vroege romantiek. Het speelde op grote podia en festivals tijdens tournees door onder meer Australië, Rusland, Brazilië, Frankrijk, Duitsland,  Kroatië en de Verenigde Staten. Ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan bracht het Apollo Ensemble onlangs de cd Het Hoofd van Haydn uit. Het album verscheen in combinatie met de gelijknamige roman van Theun de Vries, die voor deze gelegenheid opnieuw werd uitgegeven.

 

In 1778 was de 22-jarige Mozart met zijn moeder in Parijs toen zij plotseling ziek werd en overleed. Een donkere periode voor hem. Terugin Salzburg schreef hij zijn misschien wel mooiste instrumentale werk, de symfonie concertante voor viool, altviool en orkest, met het ontroerende langzame middendeel, een klaagzang zonder woorden. Dit werk, samen met de symfonia concertante van Devienne, voor fluit, hobo, fagot, hoorn en orkest en de concertante van Cambini voor twee solo-violen en strijkers vormt een programma waarin de herfstkleuren doorklinken,  net zoals in het gedicht “Herfstmuziek” van Adema van Scheltema waarop dit programma geïnspireerd is.

 


Opgave:

Kaarten via www.klassiekemuziek.nl  / informatie www.apollo-ensemble.nl


Website: http://

2311-19

ATafel! zingt Nederlandstalige kleinkunst a capella in de Bonifatiuskerk Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur
Entree: 10 euro met koffie/thee bij binnenkomst

‘A(an) tafel!!’ Een oproep om je te verzamelen, want het gaat beginnen!

Atafel! is een muziek- en zanggezelschap van 12 mensen M/V, dat zelfgeschreven en/of hertaald Nederlandstalig kleinkunst repertoire zingt en speelt.

Hierin vormt humor de hoofdmoot, maar de ontroering wordt ook niet geschuwd.

Het twaalftal wordt hierbij met mooie arrangementen begeleid door de piano.


Opgave:

cultuur@ter-idzard.nl


Website: http://bonifatiuskerkteridzard.org


2411-19

Apollo Ensemble, herfstmuziek in De Groate Kerk St.-Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Entree: €17,50 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis

 

Het Apollo Ensemble bestaat uit topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Het internationaal toonaangevende muziekgezelschap, dat in verschillende bezettingen optreedt, speelt muziek van vroeg barok tot vroege romantiek. Het speelde op grote podia en festivals tijdens tournees door onder meer Australië, Rusland, Brazilië, Frankrijk, Duitsland,  Kroatië en de Verenigde Staten. Ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig bestaan bracht het Apollo Ensemble onlangs de cd Het Hoofd van Haydn uit. Het album verscheen in combinatie met de gelijknamige roman van Theun de Vries, die voor deze gelegenheid opnieuw werd uitgegeven.

 

In 1778 was de 22-jarige Mozart met zijn moeder in Parijs toen zij plotseling ziek werd en overleed. Een donkere periode voor hem. Terugin Salzburg schreef hij zijn misschien wel mooiste instrumentale werk, de symfonie concertante voor viool, altviool en orkest, met het ontroerende langzame middendeel, een klaagzang zonder woorden. Dit werk, samen met de symfonia concertante van Devienne, voor fluit, hobo, fagot, hoorn en orkest en de concertante van Cambini voor twee solo-violen en strijkers vormt een programma waarin de herfstkleuren doorklinken,  net zoals in het gedicht “Herfstmuziek” van Adema van Scheltema waarop dit programma geïnspireerd is.

 

 

 

 

 

  Zondag 24 november 2019 persbericht Apollo Ensemble.doc

Opgave:

kaarten via  https://www.klassiekemuziek.nl/apollo-ensemble


Website: http://www.groatekerk.nl


2411-19

Preek van de leek door Bertus Looper in Mariakerkje van het vroegere Kortezwaag, thans Gorredijk.

Tijdstip: inloop 10.30 uur met koffie/thee; aanvang preek 11.00 uur
Entree: gratis (collecte aan het eind van de preek)

Inhoud preek wordt nog vermeld.


Website: http://


2411-19

Koffieconcert Zang en Vriendschap in Schurega

Tijdstip: 11.00 uur
Entree: Gratis

Opgave: Reserveren via Tiny Hoekstra, tel. 0516-461464.
Website: https://www.vanplan.nl/uitje/gemengd-koor-zang-en-vriendschap-kerkje-jubbega-schurega-jubbega-37615383


2411-19

Jacob Bijlsma - De 4 seizoenen. Ioannis Tsjerke Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Entree: € 10,00
Jacob Bijlsma is een bekende persoon in de Wâlden. Hij tuiniert, fotografeert en organiseerde in het verleden rondleidingen door de natuur. Nu geniet hij gewoon volop van de natuur in de buurt en laat het publiek deze avond meegenieten. Jacob vertelt dit alles op zijn eigen enthousiaste manier en toont daarbij de prachtige foto’s die hij vooral zelf maakt, van lente tot winter. Elk seizoen heeft immers zijn eigen charme. Hij laat verschillende geluiden horen. Wie kent niet de zingende merels op het topje van het dak in het voorjaar? Het zingen van een nachtegaal herkennen we echter geen van allen….
Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
Website: http://


0112-19

Rolling Home, folkkoor, jubileumconcert in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Entree: € 10,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Zondag 1 december 2019, 15.30 uur in De Groate Kerk van St.-jacobiparochie.


Rolling Home, folkkoor, jubileumconcert
Folkkoor Rolling Home uit Sneek is een enthousiaste groep zangers en muzikanten met in hun midden 2 (op handen gedragen) vrouwen. Het koor zingt 3-stemmig en wordt ondersteund door gitaristen, een accordeonist, een toetsenist / accordeonist, een violist en een fluitiste. Dit alles vormt een geweldig energiek en levendig geheel waardoor het voor het publiek vrijwel onmogelijk is om stil te blijven zitten.
Het repertoire bestaat tegenwoordig uit Engelstalige Schotse en Ierse Folk liederen afgewisseld met eigen nummers in het Fries. Met hun bekende lied “Fries om Ûtens” staan ze al 16 jaar in de top 10 van de Fryske top 100.

Entree € 10,00 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis

 

  Zondag 1 december 2019.doc

Opgave:

Aan de zaal of reserveren via reserveringen@groatekerk.nl of

T 0518-491792


Website: http://www.rollinghome.nl


0812-19

The Old Time Stringband in Kloosterkerk Kortehemmen

Tijdstip: inloop v.a. 13:30 u. tot aanvang optreden 14:00
Entree: 10,00 pp.

The Oldtime Stringband komt uit Hoorn en Amsterdam. Zij spelen een mix van Bluegrass, oldtime en americana. Oorspronkelijk richtten ze zich op om een documentaire presentatie over koeienschilder Ruud Spil te begeleiden. Nu zes jaar later zijn ze drie cd’s, drie Engelse tours, een Californië tour en vele binnenlandse en Belgische optredens verder.

Het samenspel van gitaar, fiddle, gitaar, banjo, mandoline, contrabas, vier stemmen en daarbij gevoegd de stem van zangeres Shelly O’day maakt het afwisselende maar zeker herkenbare geluid van de band.

In 2016 hebben ze hun derde cd Cat’s Got The Measles uitgebracht. Dit is weer een mix van eigen nummers, traditionals en een paar covers. In Engeland, België en Nederland verschenen diverse recensies in tijdschriften en op websites. De recensies waren allen positief tot zeer lovend.

Ton Knol – gitaar, mandoline & zang
Ruud Spil – banjo & zang
Shelly O’Day – gitaar, autoharp & zang
Lidewij de Vries – fiddle & zang
Nico Druijf – contrabas, zingende zaag & zang


Opgave:

Opgave vooraf is niet nodig. Vrij binnenlopen vanaf 13:30 u. tot aanvang optreden 14:00 u.

Eenvoudige maar verzorgde catering bij inloop en in de pauze ad. €1,50 per consumptie. 

Voor mensen die met de auto komen is er ruime en gratis parkeergelegenheid langs de oprijlaan van de tsjerke.  Bij grote belangstelling kan het zijn dat u wordt verwezen naar de parkeerplaats Woodbrookers ongeveer vijf minuten lopen naar de tsjerke


Website: http://kloosterkerkkortehemmen.nl en www.aldefrysketsjerken.nl


0812-19

Kerstconcert met Lijn 12. Ioannis Tsjerke Wier

Tijdstip: 15:00 uur
Entree: € 12,00
Kerstconcert - Lijn 12

Lijn 12 is een tienkoppig, eigenwijs vocaal ensemble. Vanaf het begin van het nieuwe millennium laat Lijn 12 haar stem horen. De groep heeft Leeuwarden als standplaats, maar de zangers en zangeressen zijn afkomstig uit alle windstreken van Friesland. Elk op eigen wijze hebben zij brede ervaring opgedaan en dat merkt het publiek aan de bijzondere klank van de groep. De muzikale stimulans en deskundigheid zijn in handen van Sjoek Nutma, afgestudeerd aan het Stedelijk Conservatorium in Leeuwarden en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Het repertoire is breed, afkomstig uit tal van werelddelen. Lijn 12 brengt haar programma deels a capella, deels onder pianobegeleiding van Saskia Zoet. Het kleinschalig, soms 8-stemmige koor brengt tijdens de concerten ook subtiele choreografische accenten aan. Kortom Lijn 12 is vocaal gevarieerd!

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
Website: http://


1312-19

Kerst met Strijkersensemble in kerkje Schurega

Tijdstip: 20.00 uur
Entree: 7,50

Het kerkje van Schurega aan de Kerklaan 3 in Jubbega staat vrijdagavond 13 december vanaf 20.00 uur in het teken van een winteravondconcert. 

In de pauze is er warme chocolademelk, koffie en glühwein.

Voor het concert geldt: vol is vol.1512-19

Kerstconcert Risata Kwartet Nicolaaskerk Koarnjum

Tijdstip: 20.00 uur (deur open 19.30 uur)
Entree: € 15,-

i.s.m met Plaatselijke Commissie Jelsum-Koarnjum (SAFT) en Huiskamertheater De Wier

 

Risata is een nieuw opgericht strijkkwartet dat bestaat uit vier jonge, enthousiaste maar vooral ook ambitieuze musici.

De leden hebben elkaar destijds ontmoet in het Frysk Jeugd Orkest, waar de passie voor muziek maken werd gedeeld. Deze geweldige passie wordt nu losgelaten op het spelen in de kleine bezetting van Risata!

Risata betekent ‘lachend’ en dat is dan ook het uiteindelijke doel van deze muzikanten:  het hebben van plezier door met elkaar te spelen en juist dat plezier over te brengen vanaf een podium naar het publiek toe.

“We dagen onszelf graag uit door bijvoorbeeld onwijs romantische klassieke muziek af te wisselen met pop- en Balkan nummers, die speciaal voor onze bezetting worden gearrangeerd.”

Met de afwisseling in zowel het programma als de concertlocaties blijft dit ensemble zich vernieuwen en vermaken, een boeiend muzikaal schouwspel voor het publiek.

De bezetting:

Sander Prins - Viool

Douwe Nauta - Viool

Mart Koek - Altviool

Heleen de Jonge - Cello 

Persfoto: © Wonder Image Photography


Opgave:

Opgave via bobdeboer@pinupsanddowns.com of via 06-54763154.

 


Website: www.pinupsanddowns.com


1512-19

Vocaal ensemble Intermezzo in De Groate Kerk van St.- Jacobiparochie.

Tijdstip: 15.30 uur
Entree: € 10,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Zondag 15 december 2019, 15.30 uur


Vocaal ensemble Intermezzo bestaat uit 5 geschoolde zangeressen en een ervaren pianist. Zij brengen u het kerstverhaal zoals het is begonnen, eenvoudig, tot wat het nu veelal is geworden, uitbundig.
Niet alleen eenvoudige kerstliederen uit vervlogen eeuwen, Engelse carols en verstilde liederen worden ten gehore gebracht, ook klassieke en commerciële tophits passeren de revue.
Dit alles wordt gebracht in een theatrale presentatie waarin ook de humor niet ontbreekt. Een programma met voor ieder wat wils.

  persbericht kerstconcert Intermezzo.doc

Opgave:

Aan de zaal of reserveren via reserveringen@groatekerk.nl of

T 0518-491792


Website: http://www.groatekerk.nl


1512-19

Byzantijns mannenkoor in de Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15:30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje

Het Byzantijns Mannenkoor Friesland (BMF) is opgericht in 2004 en telt 24 enthousiaste leden, allen afkomstig uit de drie noordelijke provincies. Sinds 2007 staat dit koor onder leiding van Nana Tchikhinashvili. Het repertoire bestaat hoofdzakelijk uit Russisch-orthodoxe kerkmuziek en volksliederen uit Georgië. Voor een belangrijk deel is dit repertoire uniek door de keuze van de dirigente. Zij is oorspronkelijk afkomstig is uit Georgië en heeft haar cultuur meegenomen en aan het koor overgebracht. BMF is een a-capellakoor omdat, volgens de Byzantijnse traditie, alleen de menselijke stem in staat is God te loven.

Diverse nummers worden uitgevoerd met eigen solisten waaronder onze dirigente.

Onder leiding van Nana Tchikhinashvili is BMF uitgegroeid tot een koor van bijzondere klasse. Het koor geniet bekendheid vanwege de unieke klankkleur en beheerste zang.

Het belooft een sfeervol concert te worden van Russisch orthodoxe kerkliederen en volksliederen uit Oost Europese landen. Het koor staat onder leiding van de uit Georgië afkomstige dirigente Nana Tchikhinashvili. Een concert van dit koor met zijn heel eigen klankkleur van heldere tenoren en diepe bassen laat u niet onberoerd. Iedere bezoeker ervaart kippenvelmomenten. Verschillende liederen zullen ook nu worden vertolkt door eigen solisten, waaronder ook de dirigente.


Opgave:

Voorverkoop via het Posthuis Theater in Heerenveen, tel. 0513 61 94 94


Website: https://www.bmfdrachten.nl/


2112-19

Kerstkoor 'De Kerststerren', concert met een verhaal bij kerst, in de Dorpskerk Huizum

Tijdstip: 20.00 uur
Entree: De toegangsprijs is € 10,00; kinderen € 2,50.
Kerstkoor 'De Kerststerren'
concert met een verhaal bij Kerst,
Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
zaterdag 21 december 2019, 20.00 uur.


Kerstkoor 'De Kerststerren' uit Leeuwarden treedt weer op in de sfeervolle Dorpskerk Huizum. Het koor bestaat sinds 1995 en heeft ruim 20 leden. In december wordt vaak en op allerlei locaties opgetreden in Nederland en Duitsland.
Het koor zingt a capella een meerstemmig repertoire dat inmiddels is uitgebouwd tot meer dan 100 kerstliederen in het Nederlands, Russisch, Latijn, Frans maar ook met Amerikaanse 'kerstkrakerhits'. Vaak zijn het eigen arrangementen van dirigente Jildou Talman.
De opbrengsten van 'De Kerststerren' gaan ieder jaar naar een goed doel.

Elly Bloem verzorgt dit jaar een verhaal bij Kerst.

De toegangsprijs is €10,00; kinderen € 2,50. Er is weer glühwein en kerstbrood.
Kom op tijd, dan kunt u een mooie plek uitzoeken!

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Matty van der Meer tel.: 06 24 97 05 19
of via de mail: mttvndrmr@gmail.com .
Opgave:

Website: https://www.dorpskerkhuizum.nl


2212-19

Kerstconcert, Different Sound, dameskoor in De Groate Kerk van St.- Jacobiparochie

Tijdstip: 15.30 uur
Entree: € 10,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Zondag 22 december, 15.30 uur Kerstconcert

Organisatie dameskoor  Different Sound, dameskoor o.l.v Simon Bouma, m.m.v brassband Blaast de Bazuin tussen de Oude- en nieuwe Bildtdijk o.l.v Piet Visser.

Different Sound uit Minnertsga is een dameskoor waar je vrolijk van wordt. Een koor met ambitie maar zonder kapsones. De 26 enthousiaste leden brengen een repertoire dat bestaat uit onder meer pop, jazz, gospel en close harmony. Het koor staat al ruim 14 jaar onder leiding van de Harlinger musicus Simon Bouma, die door de vrouwen op handen wordt gedragen. Hij weet hen steeds te motiveren en het beste uit zichzelf te halen. Ook begeleidt hij het koor op piano en heeft hij diverse arrangementen geschreven.

Meer informatie over Dameskoor Different Sound is te vinden op onze website www.differentsound.nl of op onze Facebookpagina!

 

Zondag 22 december geven wij samen met Different Sound een schemerconcert waarbij u wordt meegenomen in een verhaal van eenzaamheid naar hoop. Afwisselend zullen band en koor spelen en zingen, soms samen, soms in kleine groepjes.

Al meer dan 60 jaar wordt er door muziekvereniging Blaast de Bazuin, tussen de Oude- en Nieuwebildtdijk, met veel enthousiasme muziek gemaakt. Gestart als fanfare maar later getransformeerd naar een Brassband die op dit moment uitkomt in de vierde divisie en onder leiding staat van Piet Visser. Naast het geven van concerten wordt er ook regelmatig deelgenomen aan concoursen en festivals... en met succes. Zo is de band als derde geëindigd op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen in 2016.

Entree: € 10,- (kinderen -16 jaar gratis)

 

Voor reserveringen: koordifferentsound@gmail.com

  Persbericht Different Sound.doc

Opgave:

koordifferentsound@gmail.com


Website: http://www.groatekerk.nl


2212-19

Concert van 'It Kryst Kollektyf' in Redbadtsjerke Jorwert

Tijdstip: 16.00 uur

Website: http://www.podiumfrysklassiek.nl


2212-19

Krystreizgers in kerkje Swichum

Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur

Even bijkomen met mooie (kerst)muziek en warme gezelligheid.

Ook dit jaar komen de vier Krystreizgers met een programma vol fijne kerst-gerelateerd luisterliedjes.


Website: http://


2212-19

De Kerststerren

Tijdstip: 14:30 uur
Entree: € 10,00
De Kerststerren

Kerstkoor de Kerststerren uit Leeuwarden treedt in de maand december veelvuldig op tijdens kerstmarkten (in Nederland en Duitsland), in kerken, in kroegen, in theaters en op straat. Het koor bestaat sinds 1995 en heeft ruim 20 koorleden.

Kerstkoor de Kerststerren heeft een meerstemmig a capella repertoire. In de jaren dat het koor bestaat is er een repertoire opgebouwd van inmiddels meer dan 100 kerstliedjes. Ieder jaar worden hier liedjes aan toegevoegd en wordt er een keuze gemaakt uit het bestaande repertoire. Veelal zijn het eigen arrangementen van de dirigente Jildou Talman.

Het koor zingt bekende en minder bekende kerstliedjes, zoals oude Engelse carols, kerstliederen in het Nederlands, Russisch, Latijn, Frans, maar ook de Amerikaanse“kerstkrakertophits”

Bijzonder is dat de opbrengst van de optredens bestemd is voor goede doelen.

Opgave: Reserveren: s.sevenster@hetnet.nl of 0518-471123
Website: http://


2412-19

Krystnacht yn de Kapelle, Haskerdijken

Tijdstip: 19.30 uur en 21.30 uur
Entree: 8 euro inclusief Glühwein en/of Chocolademelk

Traditiegetrouw ook in 2019 weer een Krystnacht yn de Kapelle. Al 15 jaar staat dit evenement op de agenda en ieder jaar is het kerkje beide voorstellingen tot de laatste plaats bezet.

 

Con Amore Musica o.l.v. Gerben van der Veen verzorgt dit jaar dit sfeervolle gebeuren.

 


Opgave:

via Posthuistheater Heerenveen


Website: http://


2412-19

Kerstnachtdienst in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie.

Tijdstip: 22.00 uur

Website: http://www.groatekerk.nl


2412-19

Concert van 'It Kryst Kollektyf' in Redbadtsjerke Jorwert

Tijdstip: 20.00 uur

Website: http://www.podiumfrysklassiek.nl


0501-20

Brassband De Wâldsang: Nieuwjaarsconcert

Tijdstip: 15.30 uur
Entree: € 10,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Zondag 5 januari 2020, 15.30 uur

Nieuwjaarsconcert Brassband De Wâldsang 

De Wâldsang werd begin jaren zeventig opgericht als koperensemble van de gelijknamige muziekschool in Buitenpost.  Vanaf 1977 is De Wâldsang een zelfstandige brassband en begon een lange reeks van successen, met concerten, concoursen en opnames in binnen- en buitenland. De Wâldsang is inmiddels de meest succesvolle brassband van Nederland en staat sinds 1989 onafgebroken onder leiding van maestro Rieks van der Velde.

Net als in de beginjaren is het ook vandaag de dag nog steeds zo dat één van de belangrijkste doelstellingen van het orkest is om jeugdige muzikanten kennis te laten maken met muziek op het hoogste niveau en zich daarin verder te ontwikkelen. In een mooie mix waarin 'oude routine' en 'jong talent' elkaar de loef af proberen te steken, slagen dirigent en band er al ruim 40 jaar in om dat hoge niveau onverminderd vast te houden. Bijzonder is te zien dat er inmiddels een fanatieke twee generatie muzikanten in het orkest speelt, waarvan ooit ouders ook in het orkest actief waren.

Naast het meedoen aan concoursen en festivals heeft de band zich gaande weg de jaren steeds meer ontwikkeld als concertorkest, vaak in combinatie met andere muziekvormen. Instrumentale solisten, popartiesten, koren van allerlei aard, De Wâldsang heeft het allemaal gedaan en het klinkt altijd als een klok.

Een jaarlijks traditie is het Nieuwjaarsconcert op de tweede zaterdag van januari in Surhuisterveen.

Dit jaar heeft De Groate Kerk de primeur! 

Entree €10,00 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis


Opgave:

Aan de zaal of reserveren via reserveringen@groatekerk.nl of 0518-491792


Website: http://www.groatekerk.nl


1901-20

De Grunniger Troebadoer Jan-Henk de Groot in Kloosterkerk Kortehemmen

Tijdstip: inloop v.a. 13:30 u. tot aanvang optreden 14:00
Entree: €10,00 pp.

Midden jaren 80 luisterde Jan Henk de Groot bij opa en oma aandachtig naar Ede Staal en de Stamtoavel van Radio Noord. Nu ruim 30 jaar later hoort Jan Henk zelf bij de top van de Grunneger muziek.

de Groot heeft de gave om de kleine en grote dingen in het leven in een liedje te verpakken. Authentiek en herkenbaar voor de luisteraar. Hij is een geboren liedjesschrijver die zijn liedjes met verve uitvoert, baldadig, grappig en ontroerend. Hij  kan onderhand tot een van de toppers rekenen binnen het gilde der Nederlands(talig)e singer-songwriters. (HEAVEN)

Jan Henks Groningstalige debuutalbum 'Weerom' werd in maart 2014 bekroond met de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden en gaat over gebeurtenissen uit zijn leven in Groningen. Hij zingt over herkenbare dingen zoals het eeuwige gepiel met cassettebandjes in 'Dubbelcassettedeck' en de eerste erotische ervaring van een kleine jongen in 'Mamme van Michel'. Het beklemmende ‘Kielsterachterweg’ spookt na beluistering nog dagen door je hoofd. In Kortehemmen zal Jan Henk zijn mooiste liedjes spelen afgewisseld mit staarke verhoalen!

 

 

 


Opgave:

Vrij inlopen vanaf 13:30 u. tot aanvang optreden om 14:00 u.

 


Website: http://kloosterkerkkortehemmen.nl en www.aldefrysketsjerken.nl


2501-20

Fling Irish Music in de Bonifatiuskerk Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur
Entree: 10 euro met koffie/thee bij binnenkomst

Ierse en Schotse folk, maar ook eigen werk op basis van de rijke Keltische traditie. Ingetogen ballades en luister-melodieën maar ook dans-muziek en de meer feestelijke kant van dit veelzijdige genre. 

Dat is wat Annemarie de Bie en Evertjan ’t Hart (twee van de vier muzikanten bij folkband Fling) deze avond komen spelen en zingen. 

Naast hun stemmen brengen ze ook hun gitaar, bouzouki, dwarsfluit, whistle, uilleann pipes en bodhrán mee.


Opgave:

cultuur@ter-idzard.nl


Website: http://bonifatiuskerkteridzard.org


2601-20

Kay & Sieta: Friese liedjes met Argentijnse Tango in de Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15:30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje

Het concert ‘Spiegelingen’ brengt een ode aan het wad en verhaalt over verlangen, een horizon afspeuren, over plezier hebben en herinneringen ophalen. Achteraf kijken we met hele andere ogen naar waar we vandaan komen.

Friesland en Argentinië, een onverwachte combinatie die zich verrassend goed laat mengen, net als de zang en het spel van zangeres Sieta Keizer en gitarist Kay Sleking. Luister bijvoorbeeld naar het romantische Leafste, of het uptempo Tunker.  Of Poema Valseado, oorspronkelijk een compositie van Piazzola, nu uitgevoerd in een arrangement van Sleking en tekst van Keizer.

Kay Sleking is hoofdvakdocent aan de vakgroep Argentijnse Tango van het Rotterdams Conservatorium. Hij speelt gitaar, contrabas en bandoneon, als solist, begeleider, in een ensemble of in een orquésta típica. Sinds begin jaren negentig treedt hij op in concertzalen in binnen- en buitenland, zoals Het Concertgebouw en De Kleine Komedie in Amsterdam, met o.a. de bandoneonisten Alfredo Marcucci, Leo Vervelde, Victor Hugo Villena en Carel Kraayenhof.

Opgroeien in Friesland betekende voor Sieta Keizer veel mijmeren. Dromen. Ze vindt een koffer illegale cassettebandjes van één van de reizen van haar vader kapitein Keizer. Eén daarvan vindt ze wel heel bijzonder: een vrouwenstem, prachtige liedjes; theatraal en lyrisch. Zo begint ze met het ontwikkelen van haar stem. Letterlijk en figuurlijk.


Opgave:

Voorverkoop via het Posthuis Theater in Heerenveen, tel. 0513 61 94 94


Website: http://tangomuziek.nl


0102-20

Koren en Korpsen

Tijdstip: 15.00-18.00 uur en 19.00-22.00 uur
Entree: gratis

Koren en Korpsen presenteren zich ook weer in 2020


Website: http://www.groatekerk.nl


0202-20

Saxofoonkwartet SAKS in de Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15:30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje

Tijdens een tournee in 2009 van het Frysk Fanfare Orkest in Amerika besloten vier saxofonisten dat ze meer wilden dan alleen spelen in een orkest en vormden het saxofoonkwartet ‘SAKS’ (kort maar krachtig en een verwijzing naar de Friese achtergrond van de musici). In de loop der jaren zijn er een aantal wisselingen geweest in de bezetting en sinds 2015 timmert SAKS in de huidige samenstelling aan de weg. Het is uitgegroeid tot een zeer professioneel, kleurrijk en veelzijdig kwartet.

Het kwartet heeft in de afgelopen jaren concerten verzorgd in binnen- en buitenland, werkte samen met verschillende orkesten, speelde op festivals en verzorgde muziek bij recepties. Ook heeft het meegewerkt aan verscheidene opnames.

Eind 2018 heeft SAKS zich aangesloten bij stichting Noorderwind Muziekproducties. Deze stichting bestaat uit verschillende ensembles en musici uit Noord-Nederland die in diverse samenstellingen bijzondere muziekprojecten en -producties ontwikkelen en uitvoeren. Noorderwind Muziekproducties kenmerkt zich door het spelen van klassieke muziek in bijzondere bezettingen met crossovers tussen andere muziekstromen en kunstdisciplines. Ze streeft ernaar de muziekproducties voor een breed publiek in de regio zichtbaar te maken.

Sinds ‘SAKS meets Talent’ (2013), een initiatief van Keunstwurk in het kader van Fulkaan, organiseert SAKS ook bijna ieder jaar een SAKS-dag. Tijdens zo’n dag worden saxofonisten van alle leeftijden en alle niveaus gecoacht in verschillende ensembles door de leden van SAKS en geven ze samen met SAKS een eindpresentatie voor publiek. Dit alles om iedere saxofonist te laten ervaren hoe leuk het is om in kleine en grote ensembles samen te spelen.

SAKS bestaat uit 4 professionele musici: Miriam Stoffelsma (sopraansaxofoon), Jildou Renema (Altsaxofoon), Sietske Trinks (Tenorsaxofoon) en Marrich Noordmans (Baritonsaxofoon).


Opgave:

Voorverkoop via het Posthuis Theater in Heerenveen, tel. 0513 61 94 94


Website: http://saks4.com/


0902-20

Vocal group Tous les Oiseaux d'Europe o.l.v. Hans Kaldeway in de Doarpstsjerke van Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Entree: € 10,- (inclusief koffie/thee)
Vocal group Tous les Oiseaux d'Europa zingt o.l.v. dirigent Hans Kaldeway eigenzinnige versies van popnummers. Ze verrassen het publiek met vocale versies van nummers van bijvoorbeeld Spinvis, Katzenjammer, First Aid Kid, Vienna Teng en Peter Gabriel. Soms zijn dat bekende nummers, maar vaak ook juist de nog niet zo bekende pareltjes.

Inlichtingen/reserveringen: doarpstsjerkerottefalle@gmail.com

Website: http://


1602-20

Roon Staal, zanger, componist en acteur

Tijdstip: 15.30 uur
Entree: € 10,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Zondag 16 februari geeft zanger-pianist een concert in de Groate Kerk te Sint Jacobi Parochie.

 

Roon Staal woont en werkt zowel in Nederland als in het verre Oosten van Rusland en Japan, waar hij ook aan zijn muzikale carriere werkt en geregeld concerten geeft.

Ontdaan van glamour en show wisselt hij met behulp van zijn soepele tenor-stem zeggingskracht en inhoud af met tedere melodieën en dan weer royaal pianospel. In 2011 nog genomineerd voor een musical award voor zijn rolvertolking van Peter Koot in de musical Petticoat en met eerder (2002) nog zijn hoofdrol in de rock-opera Tommy van rock-group The Who in een productie van het Koninklijke Luchtmacht orkest, trad hij ook op in het voorprogramma van de legendarische Art Garfunkel. (Simon&Garfunkel).

 

Staal, die onlangs fraai gerecenseerd werd door Jacques d'Ancona en eerder al goede kritieken ontving van grote namen zoals Art Garfunkel en Gilbert O'Sullivan, heeft een authentieke en intrigerende performance en weet een steeds breder publiek te bereiken met zijn liederen en liedjes van grote namen en eigen werk. 

 

Zichzelf begeleidend vanachter de piano zal tijdens de concerten een greep uit zijn repertoire gebracht worden. Ballades en luisterliedjes als Promise, Peace, en Weet Waarom Je Leeft worden afgewisseld met bekende songs van o.a. The Beatles, Paul Simon, John Denver en het meer klassieke Pie Jesu gecomponeerd door Andrew Lloyd Webber. Nieuw in het repertoire zijn o.a. The Sound Of Silence van Simon en Garfunkel en Across The Universe van John Lennon.

  persbericht Roon Staal, zanger, componist,en acteur.doc

Opgave:

Aan de zaal of reserveren via: reserveringen@groatekerk.nl of T 0518-491792


Website: http://www.groatekerk.nl


2302-20

Optreden Folk-duo Katmar Folk, Kleastertsjerke Koartehimmen

Tijdstip: Aanvang 14:00, duurt tot tot ± 16:00 u. Inloop publiek vanaf 13:30 u.
Entree: €7,50

MUZIEKGROEP KATMARFOLK

Met doedelzakken, trekharmonica’s, fluiten, tinwhistles, Ierse harp en bodhran komen Katrinus en Marie straatfestivals, recepties en andere feesten opluisteren. KATMARFOLK begon jaren geleden als folkduo met vooral Ierse en Franse dansmelodieën.
In de loop van de tijd is het repertoire uitgebreid met traditionele muziek uit meerdere Europese landen en ook oude muziek. Muziek van de middeleeuwen tot de 18e eeuw, waaronder werken van Mozart, Rameau, Händel en Lully, in eigen bewerkingen voor doedelzak, harp, tinwhistle en trekharmonica.
Het liefst speelt KATMARFOLK op straat tussen het publiek, maar ze zijn ook regelmatig te vinden in cafe’s en kerken. En van het kerkorgel wordt dan gretig gebruik gemaakt.


Opgave:

Opgave vooraf is niet nodig.

Vrijelijk binnenlopen vanaf 13:30 u. tot aanvang optreden, 14:00 u. met koffie, thee met iets lekkers daarbij ad €1.50 per consumptie. Ook in de pauze is er een hapje en/of een drankje te bekomen. 

Ruime parkeergelegenheid langs de oprijlaan van de tsjerke voor minder validen. overige bezoekers kunnen, in het geval dat het druk wordt, verwezen worden naar de parkeerplaats van 'Woodbrookers' . Van daar is het ongeveer vijf minuten lopen naar de tsjerke  


Website: http://kloosterkerkkortehemmen.nl en www.aldefrysketsjerken.nl


2902-20

Edouard en Jeroen, Franse chansons en meer in de Bonifatiuskerk Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur
Entree: 10 euro met koffie/thee bij binnenkomst

Edouard van de Velde, geboren Fransman, is een gitaarspelende chansonnier die zijn hart volgt en het avontuur aangaat. 

Edouard zingt en speelt werk van bekende Franse zangers, zoals Brel en Cohen, maar ook Engelstalige nummers en stukken van eigen hand. Hij treedt deze avond op samen met Jeroen de Ruijter die de piano en acoordeon bespeelt!

Het muzikale duo trakteert ons op een avond waarin met ontroerende stiltes en bulderende lach gevoelig en humorvol het leven bezongen wordt. 

Een heerlijk ongecompliceerde avond met een onvervalst Frans tintje!

 


Opgave:

cultuur@ter-idzard.nl


Website: http://bonifatiuskerkteridzard.org


0103-20

Tous les oiseaux d’Europe, vocal group

Tijdstip: 15.30 uur
Entree: € 10,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis

Concert Tous les oiseaux d’Europe in Sint Jabik, Groate Kerk, 1-3-2020

 

 Tous les oiseaux d'Europe is een unieke vocal group uit Groningen met 23 zangers en zangeressen onder leiding van Hans Kaldeway. De groep timmert al jaren, ook landelijk, met succes aan de weg, met een combinatie van eigenzinnig repertoire, spannende arrangementen en onverwachte instrumenten. Ook deze keer brengen ze vertrouwde kwaliteit én vernieuwing, Kippenvel gegarandeerd!

Entree € 10,00 voor volwassenen, kinderen tot 16 jaar gratis.

  20200301 Tous les oiseaux dEurope in Sint Jabik.docx

Opgave:

Aan de zaal of reserveren ( tot drie uur voor aanvang van het concert) via

reserveringen@groatekerk.nl of op telefoonnr. 0518-491792


Website: http://www.groatekerk.nl


0103-20

Moderato Cantabile in de Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15:30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje

Op Zondagmiddag 1 Maart 2020 om 15.30 uur voert Gronings kamerkoor Moderato Cantabile onder directie van Nana Tchikhinashvili het concert 'Vocal Jewels' uit in het Terbantster Tsjerke in Terband.

Bij het concert zal het publiek meegevoerd worden op koorklanken uit verschillende werelddelen, inclusief enkele composities van dirigente/zangeres/componiste Nana Tchikhinashvili zelf. Mogelijk herkent men enkele werken zoals ‘Song for Athene’ van John Tavener, dat gezongen werd tijdens de begrafenisplechtigheid van Lady Diana, en ‘Agnus Dei’ van Samuel Barber. Maar ook tamelijk onbekende koorwerken worden uitgevoerd. Alle werken worden a capella gezongen.

Kamerkoor Moderato Cantabile, opgericht in 2001, is een bekend kamerkoor dat optreedt in nationale (Hermitage/Amsterdam), en internationale (Rome, Barcelona, Wenen) concerten, en bestaat uit gemiddeld 28 zangers met ruime zang- en koorervaring. Het koor biedt een breed transcultureel scala aan koorcomposities. Bij de keuze voor het repertoire laat de dirigente zich vooral leiden door de schoonheid van de muziek. Ook dirigeert zij regelmatig stukken die ergens anders nauwelijks ten gehore worden gebracht. Het koor heeft een bijzondere koorklank ontwikkeld. Het gaat Nana Tchikhinashvili er vooral om ‘een klankkleur te bereiken die de ziel van een muziekstuk bloot legt’. Moderato Cantabile zingt meestal a capella en wordt af en toe begeleid door getalenteerde conservatoriumstudenten. Nana Tchikhinashvili is tevens dirigent van het Byzantijns Mannenkoor Friesland.


Opgave:

Voorverkoop via het Posthuis Theater in Heerenveen, tel. 0513 61 94 94


Website: https://www.moderatocantabile.nl


0803-20

Optreden Miek & The Frisian Mainstream Combo

Tijdstip: Aanvang 14:00, duurt tot tot ± 16:00 u. Inloop publiek vanaf 13:30 u.
Entree: €10,00 pp.

Een concert door Miek and the Frisian Mainstream Combo.

The Frisian Mainstream Combo is sinds Annemiek Zijlstra en Frits Landesbergen het combo bijna tien jaar geleden oprichtten populair in het noorden. 

Het combo bestaat uit vier getalenteerde muziekanten: Frits Landesbergen, gitaar; Pieter Vos, bas; Henk Buitenkamp, piano en Teun van den Heuvel, drums. De vocale inbreng komt van Annemiek Zijlstra. 

Hun repertoire bestaat uit een aangename mix van mainstream jazz, blues, latin en swing. Deze variatie van stijlen zorgt dan ook voor flink wat afwisseling.

 

 

 

 

 


Opgave:

Opgave vooraf is niet nodig. Vrijelijk binnenlopen vanaf 13:30 u. tot aanvang optreden 14:00 u. onder hetr genot van koffie of thee met iets lekkers daarbij ad €1,50 per consumptie; ook in de pauze wordt een eenvoudige catering verzorgd.  


Website: http://


1503-20

Bennie Huisman met zijn muzikaal-literaire voorstelling 'De Lange reis naar Berlijn' in de Doarpstsjerke van Rottevalle

Tijdstip: 15.00 uur
Entree: Informatie volgt nog
De titel van de muzikaal-literaire voorstelling van Bennie Huisman is 'De lange reis naar Berlijn'. Hij maakte niet alleen een reis door West-Europa - onder anderen op de fiets - tussen zijn woonplaats en de Duitse metropool, hij maakte ook een reis door de tijd. Uiteraard komen de verwoestende Tweede Wereldoorlog, de Berlijnse Muur en de Koude Oorlog ter sprake. Hij verhaalt en zingt over zijn ontmoetingen met de historie van de stad en de mensen die hij onderweg en in Berlijn tegenkwam. Hij gebruikt daarbij accordeon en/of piano.

Website: http://


1503-20

Volk! in de Terbantster Tsjerke

Tijdstip: 15:30 uur
Entree: 13 euro, incl. pauzedrankje

Graag stellen wij aan u voor de band Volk! Volk is een zeskoppige theatrale band uit het Friese Grou. Volk speelt Friestalige muziek (folk-, klezmer, popmuziek, etc.); covers en eigen geschreven nummers. Wij spelen op straat, in theaters, op feesten, in de kroeg, in verzorgingscentra, bij openingen, bij Omrop Fryslân, op Oerol, Aaipop, Frysk op Riis en andere festivals. De één mag graag lekker zitten te luisteren naar ons, terwijl de ander de voeten van de vloer doet en spontaan mee danst en zingt. Alles is goed! Ons enthousiasme straalt uit op het publiek. En onze jarenlange ervaring als muzikanten zorgt ervoor dat wij ons gemakkelijk aanpassen aan elke situatie. Wij maken het zo feestelijk, gezellig of gemoedelijk als het publiek wil.

De muzikanten: Piter Banga (accordeon en zang), Wietske Banga (gitaar en zang), Jelle Beks (sopraansaxofoon), Ben van der Veen (trombone en sousafoon), Alinda Talsma (contrabas en zang) en Hans Pieffers (percussie)


Opgave:

Voorverkoop via het Posthuis Theater in Heerenveen, tel. 0513 61 94 94


Website: https://www.facebook.com/debandvolk


2803-20

ArtEZ Jong Muzikaal Talent, Trio Dmitrio in de Bonifatiuskerk Ter Idzard

Tijdstip: 20.00 uur
Entree: 10 euro met koffie/thee bij binnenkomst

Dit jaar gunnen we het Podium voor ArtEZ Jong Muzikaal Talent aan Trio Dmitrio. Enrico Reus piano, Wisse de Rijk cello en Aleida Groeneveld viool vormen dit ensemble.

De naam verwijst naar het muzikaal wonderkind Dmitri Shostakovich, van wie ze in elk geval een prachtig stuk spelen.

Trio Dmitrio werd dit jaar in ‘The best of...’ geplaatst van de ArtEZ Chambermusic Sessions. Hierin mogen de acht beste ensembles hun stuk nog een keer uitvoeren voor publiek.

DmiTrio heeft inmiddels werken in het repertoire van onder anderen Shostakovich, Mendelssohn, Fauré & Rachmaninov.

Het vorige 'ArtEZ Jong Muzikaal Talent' dat bij ons op de planken stond, Trio Portena, werd met groot enthousiasme ontvangen door het publiek. Wij staan in voor opnieuw een avond met prachtige muziek gespeeld door jonge, gedreven toonkunstenaars.


Opgave:

cultuur@ter-idzard.nl


Website: http://bonifatiuskerkteridzard.org


1204-20

Optreden Henk Boogaard in Kleastertsjerke Koartehimmen

Tijdstip: Aanvang 14:00, duurt tot tot ± 16:00 u. Inloop publiek vanaf 13:30 u.
Entree: 7,50 p.p.
Henk Boogaard schrijft Nederlandstalige liedjes en andere poëtische tekstvormen, zoals gedichten, korte verhalen, one-liners, mono- en dialogen over dat wat hem raakt, opvalt, bezighoudt, of hem zomaar te binnen schiet; ze zijn cabaretesk van aard. Omdat hij ooit een tijdlang een groente- en fruitrijk dieet heeft gevolgd, hebben veel van zijn liedjes voedsel als onderwerp. Daarnaast komen ook onderwerpen zoals: dieren, kleine ongemakken, over hoe men onderling tracht te communiceren, en andere herkenbare alledaagse zaken ruim aan bod. Henk begeleidt zichzelf op een akoestische Spaanse gitaar.


Opgave: Opgave vooraf is niet nodig. Vrijelijk binnenlopen van het publiek vanaf 13:30 u.


Website: http://


1005-20

Optreden Grytzz en de Grize, Kleastertsjerke Koartehimmen

Tijdstip: inloop v.a. 13:30 u. tot aanvang optreden 14:00 u.
Entree: 10,00 p.p.
Grytz & Grize, ofwel jonge blom Grytsje Melchers en oude rot Douwe van der Werff (ooit nog met Piter Wilkens in Okke Hel, een van de eerste Friestalige popgroepen), zijn al sinds 2010 actief. Ze maakten een paar cd’s met eigen, Friestalige werk, maar op feesten en partijen doen ze net zo lief een greep in de rijkgevulde mand met Engelstalige popklassiekers. Van de jaren zestig tot en met nu.Opgave: Opgave vooraf is niet nodig. Inloop publiek vanaf 13:30 u. tot aanvang voorstelling 14:00 u. Ontvangst met koffie of thee met-iets-lekkers-daarbij en tijdens de pauze ad €1,50 per consumptie. Parkeren auto's langs de oprijlaan van de tsjerke en bij grote toeloop op de parkeerplaats van Woodbrookers, vijf minuten lopen naar de tsjerke
Website: http://